Den store tragedien stoppet ikke arkitekten bak flere av de britiske storstuene

Foto: Steve Daniels / Wikipedia

Fra Celtic Park til Stamford Bridge. Archibald Leitch var arkitekten bak over 20 av de største fotballstadionene i Storbritannia og Irland.

På slutten av 1800-tallet var fotball i ferd med å bli enormt populært over hele Storbritannia. Interessen for sporten økte, og flere og flere mennesker ville ta turen for å se kampene som ble spilt med sine egne øyne. Behovet for å ha nok plasser til tilskuerne ble derfor også større. Dette ga mye omfattende arbeid for en skotsk arkitekt.

Saken fortsetter under videoen

Det hele startet med en tragedie

Archibald Leitch ble født i 1865 og vokste opp i Glasgow. Hans tidligere oppdrag som arkitekt handlet om å utforme fabrikkbygninger. Han hadde derimot en brennende interesse for sport, og spesielt fotball. Og mot slutten av århundret hadde han opparbeidet seg et godt rykte gjennom sitt arbeid. Dette gjorde at han i 1899 fikk ansvaret for å designe den nye hjemmebanen til Glasgow Rangers, Ibrox Park. Som Glasgow-gutt hadde Leitch fulgt klubben siden han var liten.

Det skulle likevel ikke bare bli en solskinnshistorie. Arkitekten var selv til stede på stadion da Skottland tok imot England til en landskamp i 1902. Med sine egne øyne var han dermed vitne til at deler av tribunen bak det ene målet kollapset i løpet av kampen. 25 mennesker mistet livet under hendelsen. Hovedgrunnen til katastrofen var de dårlige trematerialene som ikke var i stand bære de mange tilskuerne. Leich sin lange karriere som stadiondesigner kunne dermed vært over før det egentlig hadde begynt

Tryglet om å få fortsette i jobben

Selv om det fantes bevis på at Leitch selv hadde godkjent bruken av det svake materialet og dermed var delvis skyldig for katastrofen, var han svært opptatt av å fortsette i jobben. I et brev til Rangers ba han om at de ikke ga den neste jobben til en av sine arkitekt-rivaler.

Dersom dere sparker meg ser det ut som jeg er skyldig. Jeg kan nesten ikke forklare den ubegrensede smerten denne katastrofen har påført meg. Jeg var det mest ulykkelige øyevitnet av alle sammen, skrev han til klubben ifølge historiker Simon Inglis, forfatter av boken «Engineering Archie: Archibald Leitch – Football Ground Designer».

Leitch var en god salgsmann, og var svært opptatt av å renvaske sitt eget navn etter den tragiske hendelsen. Rangers ga han et nytt forsøk, og denne gangen var resultatet bedre. I 1905 ble også Fulhams Craven Cottage og Chelseas Stamford Bridge åpnet, begge designet av Leitch.

Hvordan så en typisk stadion designet av Leitch ut?

Leich sine stadiondesign var kostnadsvennlige og praktiske. De bar på mange måter preg av hans fortid som fabrikk-arkitekt. Dette synes godt i hans tegning av Tottenham Hotspurs White Hart Lane, som ble revet i 2017:

En typisk Leitch-stadion kan beskrives som lukket på sidene, med seter på den ene langsiden. De andre tre tribunene hadde som oftest ståplasser, men etterhvert som klubbenes ambisjoner økte fikk også den andre langsiden sitteplasser.

Målet var uansett enkelt. Stadionene skulle være i stand til å romme så mange tilskuere som mulig, men på en systematisk og god måte. Gjennom 1900-tallet fikk Leitch ansvaret for å tegne over 20 av de mest velkjente stadionene i Storbritannia og Irland. Anfield, Highbury, Bramall Lane, Ewood Park, Goodison Park, Hampden Park og Old Trafford er bare noen eksempler.

Hillsborough-tragedien og hans ettermæle

Da den fatale hendelsen på Ibrox Park skjedde i en helt annen tid, og under spesielle omstendigheter. I 1902 var katastrofer av denne sorten på mange måter sett på som kostnader som måtte betales for progresjon, utvikling og industrialisering. Leitch kunne derfor gå tilbake til jobben som arkitekt, og god sikkerhet ble etter hvert et kjennetegn på hans stadioner.

Da en ny tragedie inntraff nesten 100 år senere, var forholdene annerledes. 96 mennesker mistet livet under en semifinale i FA Cupen mellom Nottingham Forest og Liverpool, kjent som Hillsborough-tragedien.

Leitch var også en av arkitektene bak Hillsborough Stadium da det ble åpnet i 1899. Men da katastrofen skjedde i 1989, hadde stadionet gått gjennom flere renovasjoner og ombygginger. Disse fikk konsekvenser for de solide tribunene som Leitch tidligere hadde sørget for. Ifølge Inglis kunne tapet av menneskeliv vært vesentlig mindre dersom de hadde holdt på hans opprinnelige design.

Samtidig som det rives og settes opp stadioner nesten hvert år i Storbritannia, går Archibald Leitch og hans påvirkning på sporten i glemmeboka. Det typiske utseende på tribunene finnes nesten ingen steder lenger. Fulham, Dundee United, Portsmouth, Rangers og Everton er de eneste klubbene som til nå har beholdt Leitch sitt typiske stadiondesign. Sistnevnte klubb skal derimot bygge nytt stadion om noen få år.

Kilder: BBC, Tifo Football og Wikipedia

Synes du dette var spennende å lese om? Se nærmere på disse sakene også:

Dette er den beste fotballspilleren du aldri fikk oppleve

TV-profilen anbefaler disse stadionene. Men én stadion ber han deg styre unna

Dette var én av grunnene til at George Best forlot Manchester United

Ingen klubber har spilt på samme stadion i så lang tid som denne gjengen

Premier Leagues eldste stadion fyller 165 år i 2020