Premier Leagues eldste stadion fyller 165 år i 2020

Bramall Lane, Sheffield United, England
Foto: Wikipedia/Lewis Skinner

Isak Brønseth

12. januar 2020

Premier LeagueSheffield UnitedStadioner

Bramall Lane er Premier Leagues eldste stadion, og Sheffield United er i ferd med å gjøre 2020 til et verdig jubileumsår.

Året er 1855. Napoleonskrigene tok slutt for bare 40 år siden, og det britiske imperiet utvider stadig sin makt rundt om i verden. Hele fire år før Big Ben står ferdig oppreist i London og konstruksjonen av Suezkanalen i det hele tatt blir påbegynt, er Bramall Lane klar til bruk i Sheffield. Der skal det spilles cricket.

Saken fortsetter under videoen

Stadion brukes fremdeles. Nå til fotball og Premier League. Og den inneværende sesongen har så langt vært et eneste stort eventyr for klubben som nå spiller sine hjemmekamper her, Sheffield United. Fredagens seier mot West Ham United sendte «The Blades» opp på 5. plass etter 22 spilte seriekamper. 30. april 2020 blir altså stadionanleggets 165-årsdag. Jubileumsåret kunne vel knapt blitt markert på noen bedre måte enn med en suksessrik sesong for klubben som spiller på øverste nivå i England for første gang på 12 år.

En rik historie

I 1867 var Bramall Lane én av stadionene hvor verdens første fotballturnering kalt Youdan Cup ble avholdt. Først fire år etter ble den fortsatt pågående FA-cupen spilt for første gang. Mellom 1895 og 1925 hadde Sheffield United sin storhetstid. I 1898 vant de den øverste divisjonen som da ble kalt The Football League. I tillegg gikk laget til topps i FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925.

Etter dette har ikke de røde og hvite fra Sheffield vunnet et eneste trofé, sett bort fra sesonger med opprykk. I 1940 ble Bramall Lane, slik som en del andre stadioner i Storbritannia, preget av bombingen under Den annen verdenskrig. Tilskuerrekorden er på hele 68 000 i femte runde av FA-cupen mot Leeds United i 1936. Etter Hillsborough-tragedien som fant sted på byrival Sheffield Wednesday sitt stadion i 1989 og den påfølgende Taylor-rapporten, ble det gjennomført omfattende sikkerhetsmessige endringer også på Bramall Lane. Tilskuerkapasiteten er per i dag på 32 125 mennesker.

Et symbolsk oppgjør

Fredagens kamp mot West Ham United kan for den litt melankolske tilskuer framstå som et symbol på noe mer. Det er på mange måter fortid mot nåtid. London-klubben forlot tradisjonsrike Boleyn Ground for å spille på det splitter nye London Stadium i 2016. Etter årtusenskiftet har også klubber som Manchester City, Arsenal, Southampton og Tottenham forflyttet seg til nye stadionanlegg. Og trenden fortsetter. Etter planen skal også Everton forlate Goodison Park og få nytt beite før 2023/24-sesongen.

Oppgjøret på fredag mellom Sheffield United og West Ham på Bramall Lane endte 1-0 til hjemmelaget. Scoringen kom etter 53 minutters spill da de to skottene John Fleck og Oliver McBurnie utnyttet en fryktelig keepertabbe fra gjestenes David Martin foran 30 000 tilskuere på Bramall Lane. Etter alt å dømme får vi altså se Premier League-fotball i Sheffield også neste sesong.

Les også denne stadion-saken: Ingen klubber har spilt på samme stadion i så lang tid som denne gjengen

Foto: Wikipedia/Lewis Skinner