Dette er den beste fotballspilleren du aldri fikk oppleve

Foto: Ukjent / Wikipedia

Isak Brønseth

31. mars 2020

CardiffReading

Dersom historiene som har blitt fortalt er sanne, var Robin Friday den beste fotballspilleren vi aldri fikk æren av å oppleve.

Hans navn er ukjent for de aller fleste. Karrièren hans var kort, men innholdsrik. I fem år fra 1973 til 1977 spilte Robin Friday på fjerde, tredje og andre nivå i det engelske ligasystemet. Han huskes for sine opphold i Reading og Cardiff City, men er kanskje enda mer kjent for livet han levde utenfor fotballbanen.

Saken fortsetter under videoen

Hvem var Robin Friday?

Friday var født og oppvokst vest i London, i et område kalt Acton. Hans far Alf Friday var tidlig ute med å ta med seg Robin og tvillingbroren Tony ut for å spille fotball, og allerede som ti år gammel gutt var Robin blitt god med ballen i beina. Han var også aktiv innenfor tennis, boksing og cricket. De to tvillingene var på mange måter svært ulike. Tony var pliktoppfyllende og skoleflink, mens Robin skulket skolen og var lite interessert i å gjøre som han ble fortalt.

Han ble tidlig speidet på av flere klubber, og som 12-åring ble han plukket opp av Crystal Palace. Deretter spilte han for både Queens Park Rangers og Chelsea. Ungdomsårene hans bar derimot preg av store mengder trøbbel, og alle de tre klubbene mistet tålmodigheten med Friday på grunn av hans totale mangel på lydighet.

Storhetstid i Reading

I 1974 kom Reading på banen. Friday ble umiddelbart en populær skikkelse både blant supportere og journalister. Han imponerte tidlig for sin nye klubb. I en av sine første ligakamper mot Exeter City fikk han tak i ballen på venstresiden, tok seg enkelt forbi fire motspillere og avsluttet det hele med et hardt skudd forbi målvakten. Reading vant til slutt 4-1, og etter kampen ble Fridays opptreden beskrevet som «ren magi» av pressen.

De gode prestasjonene i Reading-drakta fortsatte en god stund til. Han fikk mye oppmerksomhet for sin gode ballkontroll og sitt blikk for spillet, og motstanderne ga som regel opp forsøkene på å stoppe han på lovlig vis. Han var derimot fryktløs på banen. Friday var kjent for å aldri ha på seg leggbeskyttere, og han kunne angivelig tåle det aller meste. Uansett hvor hardt han ble taklet ville han alltid reise seg opp igjen for å fortsette å spille. Et ekte råskinn. Friday ble spesielt husket for en scoring mot Tranmere Rovers, da han dempet en lang ball på brystet rundt 30 meter fra mål, og fikk kontroll. Deretter svingte han til med høyrefoten på volley og traff krysset. Etter kampen sa dommer Clive Thomas følgende:

– Selv sammenlignet med spillere som Pelé og Johan Cruyff, er det den beste scoringen jeg noen gang har sett.

Dette er iallefall det som står skrevet. Siden kampene på dette nivået tilbake på 1970-tallet ikke ble filmet, finnes det ikke en eneste video av Friday i aksjon. Vi kan derfor bare lese om og se for oss hans fantastiske teknikk og ikoniske scoringer.

Livet som rockestjerne

For Friday var det store problemet hans liv utenfor fotballen. Av flere er han blitt beskrevet som halvt fotballspiller og halvt rockestjerne. Dette var hovedgrunnen til at han aldri fikk muligheten til å spille høyere opp i ligasystemet. Hans liv var alt annet enn normalt. Det inneholdt rusmidler, alkohol, festing og sex. Til slutt måtte det få konsekvenser. Etter å ha blitt kåret til Readings beste spiller to år på rad, var hans tid i klubben over for godt.

Kultstatus fikk han likevel også i sin nye klubb, Cardiff City. Han ble blant annet avbildet da han viste to fingre til Luton Towns målvakt Milija Aleksic etter å satt ballen i nettet. Dette bildet ble senere brukt på coveret av det walisiske bandet Super Furry Animals sin singel «The Man Don’t Give a Fuck» fra 1996.

Seks måneder etter overgangen til Cardiff la Robin Friday skoene på hylla. Han flyttet tilbake til London for å jobbe som asfaltør. Readings supportere satte på denne tiden i gang en underskriftskampanje for å hente Friday tilbake til klubben. Deres daværende manager Maurice Evans lyttet til fansen og tok kontakt med han:

– Dersom du bare kunne slått deg til ro i tre eller fire år kunne du spilt for England, sa Evans.

– Hvor gammel er du? Jeg er halvparten så gammel og har levd dobbelt så mye som deg, svarte Friday.

13 år senere ble han funnet død etter et hjerteinfarkt i sin egen leilighet i London. Den mistenkte årsaken til dødsfallet var overdose av heroin. Han ble bare 38 år gammel. I 1999 ble Friday stemt fram av Readings supportere som klubbens beste spiller gjennom hele det tjuende århundre. Robin Friday var den beste fotballspilleren du aldri fikk se spille.