Supporterklubben har eget reiseselskap og sender tusenvis av mennesker til England hvert år

Daglig leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, Bernt Hjørnevik, viser frem magasinet deres. Foto: Privat

EKSKLUSIVT:

I et intervju med Britiskfotball forteller leder i Manchester United Supporters Club Scandinavia, Bernt Hjørnevik, om tyngre tider etter at Ferguson ga seg. Likevel har de holdt på medlemmene sine.

Bernt Hjørnevik (50) mimrer gjerne tilbake til FA Cup-finalen i 1977 mellom Manchester United og Liverpool. Etter scoringer av Stuart Pearson og James Greenhoff vant United 2-1 på Wembley mot erkerivalen.

Saken fortsetter under videoen

– Den finalen var mitt utgangspunkt for å bli United-supporter. Da hadde jeg også en nabogutt som var tre-fire år eldre som var United-fan. Da cupfinalen ble spilt og vi slo Liverpool var det stort. Jeg husker vinnermålet veldig godt, forteller Hjørnevik i et intervju med Britiskfotball.com.

Han har vært medlem av styret i Manchester United Supporters Club Scandinavia siden 2007. I 2014 ble han også daglig leder. Hjørnevik har flere gode minner med klubben.

– Det å være på Old Trafford å se United slå Liverpool er for eksempel stort. Jeg var der også da Rooney scoret på brassesparket mot Manchester City, og da vi knuste AC Milan 4-0 i Champions League.

Da Ferguson dro

Suksessen for Manchester United da Sir Alex Ferguson var manager mellom 1986 til 2013 var enorm. Skotten vant blant annet 13 Premier League-titler og to Champions League-titler gjennom sin tid ved roret. Hjørnevik erkjenner at det har vært vanskelig for klubben etter at han dro.

– De 7-8 siste årene har ikke vært lette. Prosessen etter at han ga seg har vært fryktelig lei. Vi har aldri klart å komme oss ut av det uføre, sier Hjørnevik.

Siden 2013 har én Europa League-triumf og seier i FA Cupen vært det største klubben har oppnådd. Også den skandinaviske supporterklubben har merket at det har vært mindre å feire de siste årene.

Når det butter litt imot må vi sette en ekstra person til å følge med på kommentarfeltet. Da kan det gå en kule varmt for enkelte. Mange er derimot også reflekterte. Og uansett når vi drar ned dit har vi et håp om at alt skal snu når som helst, forteller Hjørnevik.

Kriger om å være størst i Norge

Medlemstallet i supporterklubben har likevel holdt seg stabilt. I dag har de 43 000 medlemmer, og halvparten av disse abonnerer i tillegg på det norske United-magasinet. Samtidig har en annen norsk supporterklubb passert dem og blitt enda større.

– Vi har ikke hatt under 40 000 medlemmer de siste tolv årene, men nå er dessverre Liverpool sin supporterklubb større. De har hatt et vanvittig oppsving med Klopp. Vi var størst helt til i forfjor, sier Hjørnevik.

I tillegg hadde nettsiden deres, united.no, 95 millioner sidevisninger i fjor. Under koronakrisen har de også gjort et ekstra tiltak for supporterne som måtte holde seg hjemme.

– Folk bruker oss som en nyhetskilde. De går inn om morgenen og får med seg det meste i løpet av dagen. Før påske og i begynnelsen i begynnelsen av mai hadde vi et tiltak med å gjøre alle sakene gratis nå når folk ble sittende hjemme, sier lederen.

De har også fått merke effekten av at Ole Gunnar Solskjær ble ansatt som klubbens manager. Nordmannen er enormt populær blant fansen.

– Interessen har eksplodert med Solskjær, selv om prestasjonene har gått litt i bølgedaler. Vi kløp oss i armen i starten med seier på seier, så gikk det dårligere. Det opptar mange at vi har norsk manager, forteller Hjørnevik.

Eget reiseselskap

Den 15. februar neste år fyller de 40 år. De har også vært offisiell supporterklubb for Skandinavia siden 1986. Medlemmene er derimot 94 prosent nordmenn, ifølge Hjørnevik.

– Supporterklubben ble startet opp i 1981. Vi jobber alltid med å forbedre tilbudet til våre medlemmer og øke medlemstallet. Vi jobber mye mer strategisk og redaksjonelt nå etter at Ferguson ga seg.

I 2012 tok de styringen over et eget reiseselskap, og legger nå opp til turer ti Manchester for norske supportere. Hjørnevik er stolt over tilbudet, men legger også vekt på den uheldige situasjonen som har oppstått som følge av koronaviruset.

– Vi har drevet med reisevirksomhet helt siden 1987, men tilbake i 2012 tok vi styringen selv, etter at vi tidligere var i samarbeid med et reiseselskap. Vi hadde lyst til å se om vi fikk til å drive dette selv. Vi har cirka 10 000 reisende hver sesong, og 500 sesongkort som alltid blir utsolgt. Det er denne delen av driften som gir oss utfordringer nå om dagen, forteller han.

Troen på framgang

Hjørnevik gleder seg til fotballen kommer tilbake for fullt igjen, og lengter tilbake til Old Trafford. Da tror han også at både Manchester United og supporterklubben kan komme seg opp på topp igjen.

– Vi har opprettholdt medlemstallet og engasjementet selv om vi er i en tøff periode. Folk vet at gulroten ligger der. En dag snur det og da skal jeg være med, tror jeg mange tenker, sier han.

Fikk du med deg disse sakene?

United.no åpner alle saker: – Mange har United og fotball som sitt friminutt

Tidligere PL-profil gikk konkurs og prøvde å ta sitt eget liv

Koronaviruset: Direktøren kom med dystre nyheter til supporterne