Europeiske storklubber sto i kø for å signere den norske unggutten. Valget falt på britisk storklubb

Leo Hjelde, Celtic, Skottland
Foto: Privat

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

I fjor sommer lå flere klubber langflate etter daværende Rosenborg-spiller Leo Fuhr Hjelde (16) fra Trondheim. Et snaut år senere er 16-åringen og familien meget fornøyde med at valget falt på Celtic.

Vi har tatt en prat med Jon Olav Hjelde, tidligere Premier League-spiller og far til Leo. Han forteller om en veldig positiv start på sønnens utenlandsopphold.

– Det har egentlig gått veldig bra. Det var litt tøft for Leo i starten å flytte ut av gutterommet for å komme til et nytt land og en ny gruppe. Etter hvert har det gått bedre både på og utenfor banen, sier den tidligere Nottingham Forest-spilleren.

Leo, som fyller 17 år på sensommeren, bor hos en vertsfamilie i Glasgow. Far Jon Olav forteller at klubben er flink til å legge til rette for sønnen.

– Klubben har lagt veldig godt til rette for sine akademispillere. Spillerne får mat, bosted og generelt veldig klare rammer. Klubben har en historie for å satse på unge spillere. Det handler om å trene godt og være tålmodig, så vil sjansen helt sikkert komme før eller siden.

Ajer viktig for valget

Hjelde senior er klar på at Norges landslagsstopper Kristoffer Ajer var viktig for at valget til slutt falt på Celtic.

– Ajer var med rundt og viste frem anlegget og snakket varmt om klubben da vi var på besøk før beslutningen var tatt. Han kom jo dit selv som ung spiller og tok stegene gradvis opp til Celtics startoppstilling.

– Hvorfor Celtic istedet for Rosenborg? 

– Det handlet om en vurdering av det sportslige tilbudet. Til tross for at Celtic er vesentlig større, har de gitt flere muligheter til yngre spillere enn Rosenborg. Vi fikk et inntrykk av at han ville satses på i større grad hos Celtic enn hos Rosenborg. Da beslutningen om Leos neste klubb skulle tas, var ikke Rosenborg blant de tre som sto igjen, røper Hjelde.

Kraftig hurtighetsforbedring

Hjelde mener at det trenes både mer og bedre i Celtic enn Rosenborg. Han har hørt mye positivt om tidligere Celtic-manager Brendan Rodgers.

– Celtic trener veldig bra og har en god treningskultur. Mye av æren skal nok tilskrives Brendan Rodgers, som skal ha fått dette på plass. De trener bra både på feltet og på den fysiske biten utenfor banen, fastslår 47-åringen.

Han forteller om en markant endring i sønnens hurtighet – en ferdighet som har vært en av sønnens største utfordringer tidligere. 

– Leo har faktisk forbedret hurtigheten fra en toppfart på 30 kilometer i timen da han kom, til 34 kilometer i timen nå. 

Ambisjoner om å bli med på oppkjøring med a-laget

Leo har fortsatt to år igjen av kontrakten med Celtic. Far Jon Olav sier at Leo håper på å få sin a-lagsdebut for Celtic i løpet av neste sesong. Celtic har nå vunnet ni seriemesterskap på rad, og vil i neste sesong gå for å bli den første klubben til å vinne ti på rad i Skottland. Hjelde påpeker at dette kan føre til tøffe prioriteringer for å nå målet.

– Det viktigste er at utviklinga fortsetter. Akkurat nå er han hjemme i Trondheim på grunn av korona-situasjonen, men når han kommer tilbake har han utvilsomt ambisjoner om å få bli med a-laget på oppkjøringa til neste sesong. Etter hvert kan det sikkert være fornuftig å gå på lån, slik Ajer gjorde for noen år siden (Kilmarnock, journ. anm.).

Far Hjelde synes det er vanskelig å svare på når vi får se når midtstopper-sønnen på Celtics førstelag.

– Som midtstopper handler det også om å bygge nok fysikk til å stå imot i duellene. Derfor vil det nok ta litt tid for Leo å etablere seg. Sammenlignet med Ajer er han nok omtrent 20 kilo lettere. Derfor må han være flink til å gjøre det han kan for å utligne forskjellen. Det handler om å fortsette å være sulten, så vil nok sjansen komme en dag, konkluderer 47-åringen fra Vuku.

Fikk du med deg denne?

Han var sentral for daværende Premier League-klubb. I fjor kunne sønnen havnet i samme klubb