Han var sentral for daværende Premier League-klubb. I fjor kunne sønnen havnet i samme klubb

Foto: Johannes Strand

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

I et intervju med Britiskfotball forteller Jon Olav Hjelde om tiden i Nottingham Forest, statusen til Brian Clough og at sønnen Leo (16) kunne havnet i samme klubb.

I fjor sommer valgte Leo Fuhr Hjelde å forlate Rosenborg. Far Jon Olav forteller at gamleklubben var interessert i å hente sønnen:

– Nottingham Forest kom på banen for å hente Leo, men da var valget allerede tatt. 

Dermed gikk turen videre til Celtic for Leo. Der har han vært den yngste spilleren på U23-laget til klubben denne sesongen. Far Jon Olav er tydelig på at valget ble riktig for sønnen.

– Jeg er ikke i tvil om at Celtic var det riktige valget for Leo. Han har fått trent godt i en gruppe med veldig bra treningskultur, og har tatt store steg både fysisk og spillemessig, fastslår Hjelde. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Leo Fuhr Hjelde, Celtic, Skottland
Leo poserer med Celtic-drakt på Celtic Park sammen med lillebror Jesper. Foto: Privat

Høydepunkt tidlig i karrieren

Døråpneren til Jon Olav Hjeldes karriere kom for Rosenborg på San Siro i desember 1996. Hjelde spilte fra start i den legendariske kampen som trønderne vant 2-1.

– I den første kampen på hjemmebane tapte vi klart. Vi forventet egentlig ingenting da vi gikk ut på banen før kampen. Det var sesongens siste kamp og vi hadde ikke noe press, så det var bare å kjøre på. Det ble på mange måter høydepunktet i karrieren, konkluderer Hjelde.

Et drøyt halvår senere gikk ferden videre til Nottingham Forest og Championship.

Opprykk på første forsøk

Første sesong i den røde drakta fikk en lykkelig slutt for Hjelde og laget, som rykket opp til Premier League.

– Vi hadde et veldig bra lag. Spissparet Kevin Campbell og Pierre van Hooijdonk scoret til sammen over 50 mål den sesongen. Sånt blir det opprykk av, sier Hjelde.

Han trekker frem van Hooijdonk som den beste fotballspilleren han har spilt med.

– Han var en ekstrem målscorer med en helt vill skuddfot. I tillegg var han en svær kar og et godt oppspillspunkt. Alle lag trenger spisser som scorer mål, og van Hooijdonk bøttet inn mål i hele karrieren. Han var også en fantastisk person, som jeg kom godt overens med, forteller Hjelde.

God nok til å berge plassen

Med opprykk til Premier League ble Hjelde den første, og foreløpig eneste, spilleren fra gamle Nord-Trøndelag fylke i Premier League. Han mener at opprykkslaget i utgangspunktet var godt nok til å berge plassen i toppdivisjonen.

– Hvis vi hadde beholdt alle og kanskje forsterket på et par plasser, ville vi nok berget plassen. I stedet ble spissen Campbell solgt til Tyrkia. Det likte spissmakker van Hooijdonk dårlig, og valgte å streike. Dermed hadde vi ingen til å score mål lenger, sier den tidligere forsvarsspilleren.

Trønderen fikk store deler av sesongen på øverste nivå ødelagt av skader. Allerede i første serierunde startet skadetrøbbelet.

– Jeg følte meg i veldig god form da serien startet borte mot Arsenal på Highbury. Like før pause fikk jeg strekk på baksiden av låret, og ble ute en god stund. Jeg kom vel aldri tilbake i den samme formen den sesongen. Jeg startet opp for tidlig etter skaden, og fikk en ny skade.

Det ble med én sesong i Premier League for Hjelde. Selv om det ble en tung sesong både personlig og for laget, er Hjelde glad for å ha fått muligheten til å spille i Premier League.

– Når man er i gamet tenker man at det vil komme flere sjanser i Premier League, men det gjorde aldri det. Likevel er det en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, og en opplevelse som i ettertid er verdt å ta med seg, fastslår 47-åringen fra Vuku.

– Hvordan var det å komme fra Rosenborg til England? 

– Da jeg først kom til England var det mange spillere fra den gamle skolen. Det var mye tull og tøys, og det var mye festing. Helt i starten trivdes jeg ikke så godt, og gikk inn på kontoret til manager Dave Bassett. Hans råd var å dra på fest med gutta, ler Hjelde.

– Hvis vi gikk inn i ei uke med bare én kamp, var flere av mine lagkamerater på fest to ganger den uka. Underveis i oppholdet ble tilværelsen mer og mer profesjonell. Da min karriere gikk mot slutten på midten av 2000-tallet, var alle spillerne dønn seriøse, presiserer han.

Gode menneskekjennere

Nottingham Forest har hatt en voldsom manager-gjennomtrekk siden legenden Brian Clough ga seg tidlig på 1990-tallet. Tiden etter Clough kan på mange måter minne om tiden etter Nils Arne Eggen i Rosenborg. Hjelde opplevde å ha Eggen som trener, mens han opplevde Clough i en mer tilbaketrukket rolle. Likevel så han tydelige likhetstrekk mellom trenerpersonlighetene.

– Både Eggen og Clough var litt spesielle typer. Ingen av de var redd for å si hva de mente, og Clough kunne nok være vel så tøff som Nils. Evnen til å sette sammen lag og til å se menneskene var begge god på. Nils kalte det godfotteorien, og dette var nok Clough også god på.

– Hvorfor tror du det har vært lav kontinuitet på trenersiden i begge klubber? 

– Begge klubbene har hatt perioder der de har overprestert voldsomt under hver sin trener med kontinuitet. Nottingham er en liten by, som plutselig fikk et lag som vant Europacupen (1978/79 og 1979/80, journ. anm.). I Norge burde hovedstaden, som er den klart største byen, hatt det beste laget. Begge klubbene har siden storhetstiden blitt målt mot disse resultatene, påpeker Hjelde.

– Nottingham Forest kommer aldri til å vinne i Europa igjen. Rosenborg klarer heller ikke å levere slik de en gang gjorde. Dette bør klubbene innse fortest mulig, og gi folk litt mer tid.

Hjelde er klar på at tålmodighet er nøkkelen for at Nottigham Forest skal komme tilbake til engelsk fotballs øverste divisjon.

– Man må ha en trener og en spillergruppe som får jobbe sammen over tid for å skape noe. Da får man ha en kjerne og etterhvert bygge videre med noen få spillere som forsterker laget om gangen. Jeg håper klubben klarer å få litt stabilitet og akseptere at det vil ta litt tid, sier Hjelde.

– Har ikke sett på maken til blomsterhav

Brian Clough døde i 2004, mens Hjelde fortsatt var i Nottingham. I dagene etter fotballegendens død var det et spektakulært syn utenfor City Ground.

– Jeg har ikke sett på maken til blomsterhav. Det var tydelig at denne mannen hadde en spesiell betydning for hele byen. På mange måter er det jo Clough som, sammen med Robin Hood, har satt Nottingham på kartet. Hans status i byen er enorm, forteller 47-åringen.

Fikk du med deg denne?

Han var sentral for daværende Premier League-klubb. I fjor kunne sønnen havnet i samme klubb