Nå har Norge godt over 100 utenlandsproffer: Disse 17 spiller fotball i Storbritannia

Sander Berge, Genk
Foto: TT News Agency/Reuters

Morten Haugdahl Lie

14. januar 2021

ChampionshipLeague OnePremier LeagueScottish Premiership

Utenlandske klubber ser ofte mot Norge for spillerkjøp om dagen, men visste du at hele 17 norske spillere befinner seg i England og Skottland?

Det er Norskeproffer.net som har lagt ut en oppdatert liste over alle de 126 utenlandsproffene fra Norge.

Saken fortsetter under videoen

Dette er de norske spillerne som har sin arbeidshverdag på forskjellig nivå i skotsk og engelsk fotball.

Sander Berge (22) – Sheffield United

30. januar 2020 skrev Berge under for Sheffield United i en avtale verdt over 200 millioner kroner. 2. juli samme år scoret han sitt første mål for Sheffield United i 3-1 seieren over Tottenham. Nå har midtbanespilleren spilt 27 kamper i Premier League og står med to mål.

Sander Berge, Genk
Foto: TT News Agency/Reuters

Stefan Johansen (30) – Fulham

Johansen signerte for Fulham sommeren 2016. Midtbanespilleren har spilt 117 ligakamper for Fulham og står med 19 mål.

Foto: Nick/Wikipedia

Joshua King (28) – Bournemouth

King ble hentet fra Blackburn i 2015, men rykket ned med Bournemouth forrige sesong etter fem år i Premier League. Spissen står med 48 mål på 161 kamper i Premier League for Bournemouth. Han er med det nummer to på lista over mestscorende nordmenn i Premier League – bare Ole Gunnar Solskjær har flere.

Joshua King, Bournemouth, England
Foto: Action Plus / Simon West

Leo Skiri Østigård (21) – Coventry, lån fra Brighton

Østigård signerte for Brighton i 2018 fra Molde. Foran 2019/20-sesongen ble han lånt ut til tyske St.Pauli hvor han ble en publikumsfavoritt og spilte 28 kamper. Denne sesongen er han lånt ut til Coventry, der har det blitt 20 kamper i Championship så langt. Østigård har ikke fått sin debut for Brightons førstelag enda.

Alexander Tettey (34) – Norwich

Tettey signerte for Norwich i 2012 og har siden spilt 254 kamper og scoret sju mål for klubben. Han regnes nå som en Norwich-legende av supporterne.

Foto: Chris Radburn / Reuters

Martin Samuelsen (23) – Hull City

Samuelsen ble hentet til Manchester Citys akademi i 2012, bare 15 år gammel. Tre år senere ble han kjøpt av West Ham hvor han fikk sin senior-debut i Europaligaen mot maltesiske Birkirkara bare fem dager senere. Deretter fulgte låneopphold i Peterborough (to ganger), Blackburn, Burton, VVV-Venlo og Haugesund før han i 2020 ble Hull-spiller. Kantspilleren har spilt 12 kamper og scoret ett mål i League One denne sesongen.

Martin Samuelsen, West Ham, England
Foto: Wikipedia/Egghead06

Thelo Aasgaard (18) – Wigan Athletic

Aasgaard fikk sin debut i League One for Wigan i oktober 2020 mot Peterborough United. Denne sesongen har han spilt 13 kamper og scoret ett mål. Det er bare to dager siden han signerte sin første proffkontrakt med klubben som han har vært i siden 2016.

Foto: Skjermdump

Unge nordmenn i storklubber

George Lewis (20) – Arsenal U23

Lewis signerte for Arsenal i mai 2020, han var imidlertid tiltenkt en rolle på klubbens U23-lag hvor han har spilt fire kamper og gjort ett mål. 20-åringen har tidligere spilt for Fram Larvik, Tromsdalen og Tromsø.

Einar Iversen (19) – Everton U23

Iversen signerte for Evertons U18-lag sommeren 2017. Han ble kaptein for laget bare sesongen etter og vant i tillegg den prestisjefylte «Keith Tamlin-prisen» samme sesong. Iversen har spilt 49 aldersbestemte kamper for Everton.

Niklas Haugland (18) – Leeds U23

Haugland gikk til Leeds fra Fana sommeren 2018 og spiller nå for klubbens U23-lag. Selv om han er i treningsgruppen til U23, trener han ofte med A-laget og får dermed vist seg fram for Leeds-sjef Marcelo Bielsa.

Isak Hansen-Aarøen (16) – Manchester United U18

Hentet til United i august 2020 og har spilt 11 aldersbestemte kamper og scoret ett mål for klubben.

Bryan Fiabema ( 17) – Chelsea U23

Spissen fra Tromsø signerte en 3,5-årskontrakt med Chelsea i januar 2020. Fiabema har fått en god start på karrieren i ungdomsakademiet for storklubben fra London. Så langt har han scoret seks mål på 14 kamper for klubbens U18 og U23-lag.

Foto: Skjermdump fra Chelseafc.com

Oscar Bobb (17) – Manchester City U23

Bobb ble hentet til Manchester City-akademiet fra Vålerenga sommeren 2019. Han har spilt 28 aldersbestemte kamper og scoret seks mål. I 2020 var han med på å vinne FA Youth Cup for Manchester City U18.

Mindre kjent nordmann i Skottland

Kristoffer Ajer (22) – Celtic

Ajer signerte for Celtic i februar 2016, men ble klar for klubben i juni samme år. I januar 2017 ble han sendt på lån til skotske Kilmarnock hvor han spilte 16 kamper i skotske Premiership. Etter utlånet har Ajer spilt seg til fast plass og blitt en av klubbens viktigste spillere i Celtic. Midtstopperen har spilt 158 kamper i alle turneringer for den skotske stormakten.

Foto: Action Plus / David Young

 

Moi Elyounoussi (26) – Celtic, lån fra Southampton

Elyounoussi er inne i sin andre sesong i Celtic på lån fra Southampton. Etter en tøff start i Southampton-trøya etter overgangen fra Basel i 2018, har han vært god for de grønne og hvite og står med 10 mål på 27 kamper i skotske Premiership.

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Markus Fjørtoft (27) – Greenock Morton

Fjørtoft har gått en noe annerledes vei inn til toppfotballen. Han har spilt fotball i USA og New Zealand før han ble hentet til skotsk Premiership og Hamilton Academical i 2019. Der spilte han ni kamper før han signerte for Greenock Morton på nivå 2 i Skottland i 2020. Fjørtoft står med 10 kamper og ett mål denne sesongen for Greenock.

Marcus Fjørtoft, Hamilton, Skottland
Foto: Action Plus / Vagelis Georgariou

Kristoffer Syvertsen (22) – Clyde

Til slutt har vi kommet til den mest ukjente norske spilleren på denne listen. Hvis du trodde Fjørtoft gikk en ganske utradisjonell vei, så bør du fortsette å lese her. Kristoffer Syvertsen spiller på skotsk nivå 3 for klubben Clyde etter å ha spilt for CD Almunecar City på nivå 8 i Spania.

– Hvor var vi? Vel, etter et halvår i kummerlige spanske forhold innså jeg det var begrenset med hva en kunne oppnå langs Costa del Sol. Veien videre var likevel klar. Kort fortalt. Av en eks-Premier League-spiller ble jeg invitert til Storbritannia med lovnader om hjelp til kontrakt. Jeg overlevde et privat akademi med dårlig nivå, betalte mer og mer, til slutt mye penger. Prøvespill i smått syke klubber var nevnt, mens jeg ble bedt om å vente hjemme. Tiden gikk. Til slutt var jeg glemt. Da pappa og jeg dro over for å finne vedkommende i Glasgow skjønte vi at alt var lureri.

Dette er Syvertsens egne ord i avisen fvn.no, les mer om hans fotballreise her.