Brexit gir nye overgangsregler: Veien til Premier League blir ekstra lang for norske spillere

Joshua King, Bournemouth, England
Foto: Action Plus / Simon West

Jørgen Haug

8. januar 2021

EnglandOvergangerPremier League

Fra og med 1. januar er Storbritannia offisielt ute av EU. Selv ikke den kommersialiserte fotballindustrien vil unngå å merke følgene av det.

Det engelske fotballforbundet (FA) publiserte i desember en veileder for de nye reglene for overganger til engelsk fotball. Britiskfotball har gått gjennom det noe kompliserte nye regelverket, som trådte i kraft fra 1. januar 2021. For å ha vårt på det rene: Det er mye om, men, hvis og så videre som vi ikke tar høyde for i vår presentasjon, som er ganske enkelt forklart.

Saken fortsetter under videoen

La oss ta det enkleste først.

Ingen engelske klubber kan signere spillere fra utlandet før de er fylt 18 år. Det betyr at det blir en slutt på spillere som drar til England for å prøve lykken i ung alder. Magnus Wolf Eikrem, Joshua King, Omar Elabdallaoui og Mats Møller Dæhli er noen få eksempler på det som nå ikke blir tillatt.

Videre blir det nå lov til å signere maks tre spillere under 21 år i hvert transfervindu, og maks seks i løpet av ett år. Begrunnelsen for dette skal være at FA ønsker at veien til toppfotballen på seniornivå ikke skal bli for lang for engelske spillere. Flere managere, deriblant Jürgen Klopp, har uttalt seg kritisk til dette, og mener at modellen som har vært gjeldende frem til nå har vært bedre for å få fram egne talenter.

Poengsystem

Så kommer den litt innviklede delen av det nye regelverket. Fra og med 1. januar er det nemlig innført et intrikat poengsystem for å regne ut hvilke spillere som får arbeidstillatelse i England. Dette systemet baserer seg på landskamper på både seniornivå og aldersbestemt, samt spill i europacup med klubblaget og hjemlig serie- og cupspill.

For å få arbeidstillatelse må spilleren ha nok erfaring på høyt nok nivå til å få minst 15 poeng. Hvis man passerer den magiske 15-poengsgrensen vil formalitetene rundt arbeidstillatelse gå i orden. Hvis spilleren havner på 11-14 poeng kan klubben søke til en uavhengig komité om å innvilge søknaden hvis spilleren av særskilte årsaker ikke har mulighet til å oppnå 15 poeng.

La oss gjøre et forsøk på å forklare dette så enkelt som mulig.

Poengutregning for landslag:

Her er FIFA-rankingen helt sentral, og det handler om å være topp 50 på denne rankingen. Alle spillere som spiller tilnærmet fast (minimun 70 prosent av landskampene de to siste årene) på et lag som er topp 50 på FIFA-rankingen får arbeidstillatelse. For nasjoner som er dårligere enn nummer 50 er derimot situasjonen en helt annen. I denne gruppen får man bare to (!) poeng hvis man spiller fast. Eksempel på land som per i dag er utenfor topp 50: Ghana og Elfenbenskysten. For ordens skyld – Norge er på 44. plass.

Poengutregning for klubblag:

På klubbnivå vil det ha mye å si hvilken liga spilleren spiller i. De beste ligaene gir naturlignok flest poeng, og skillet ned til de mindre gode ligaene er markant. Ligaene deles inn i seks ulike nivå (band).

Nivå 1: Premier League (England), Bundesligaen (Tyskland), La Liga (Spania), Serie A (Italia) og Ligue 1 (Frankrike).

Nivå 2: Primeira Liga (Portugal), Eredivisie (Nederland), First Division A (Belgia), Super Lig (Tyrkia) og Championship (England, nivå 2).

Nivå 3: Russian Premier League (Russland), Campeonato Brasileiro Série A (Brasil), Primera División (Argentina), Liga MX (Mexico) og Scottish Premiership (Skottland).

Nivå 4: First League (Tsjekkia), First Football League (Kroatia), Swiss Super League (Sveits), La Liga 2 (Spania, nivå 2), Bundesliga 2 (Tyskland, nivå 2), Ukrainian Premier League (Ukraina), Greek Superleague (Hellas), Categoría Primera A (Colombia), Major League Soccer (USA), Austrian Football Bundesliga (Østerrike) and Ligue 2 (Frankrike, nivå 2).

Nivå 5: SuperLiga (Serbia), Superliga (Danmark), Ekstraklasa (Polen), PrvaLiga (Slovenia), Primera División (Chile), Primera División (Uruguay) and Chinese Super League (Kina).

Nivå 6: Resten. Blant annet den norske Eliteserien og den svenske Allsvenskan.

Dette betyr at veien direkte fra norsk seriespill til England blir ekstra lang. Nå er det riktignok svært sjelden at spillere går direkte fra Norge til de øverste divisjonene i England, men i fremtiden vil vi se at enda flere er nødt til å ta et mellomsteg via en annen europeisk liga.

Det er nok ikke uten grunn at Watford hastet gjennom en overgang for Philip Zinckernagel innen årsskiftet. Dansken ville neppe fått arbeidstillatelse med de nye reglene.

Poengutregning for deltakelse i internasjonale klubbturneringer:

Spill for klubblaget i internasjonale turneringer vil gi en god del ekstra poeng for spillerne. Her deler man inn i tre nivå.

Nivå 1: Champions League og Copa Libertadores.

Nivå 2: Europa League og Copa Sudamerika.

Nivå 3: Andre internasjonale turneringer. Blant annet nysatsningen Conference League.

En spiller som spiller fast (over 90 prosent av tilgjengelige minutter) for klubblaget i Champions League får hele 10 poeng. I Europa League vil tilsvarende spilletid gi fem poeng. På nivå tre vil tilsvarende spilletid gi bare to poeng.

I tillegg vil spillere fra lag som kommer langt i turneringen få bonuspoeng. Forutsetningen for å få disse er at spilleren er oppført i spillertroppen i minst en kamp av turneringen. På nivå en får man 10 poeng for å nå finale, 9 poeng for semifinale, 8 for kvartfinale og så videre nedover til gruppespill (5 poeng). På nivå to får spilleren 7 poeng for finalespill, 6 for semifinale, 5 for kvartfinale og så videre nedover til gruppespill (3 poeng). På nivå tre må laget nå minst semifinale for at spilleren skal få poeng (1) – finale gir 2 poeng.

Andre måter å få poeng:

Suksess i serien gir også noen ekstrapoeng. Også her deles det inn etter nivåene for poengutregning for klubblag. Serievinneren for nivå en får 6 poeng, nivå to får 5 poeng, nivå tre får 4 poeng og så videre nedover til nivå seks, som får ett poeng.

Aldersbestemte landskamper er fordelaktig for unge spillere. Minst 30 prosents spill i følgende turneringer vil belønnes med hele 7 poeng:

1) FIFA U20 VM
2) FIFA U17 VM
3) UEFA U21 EM
4) UEFA U19 EM
5) UEFA U17 EM
6) CONMEBOL U20 (Sør-Amerika)
7) CONMEBOL U17 (Sør-Amerika)
8) CAF U20 (Afrika)
9) CAF U17 (Afrika)
10) CAF U23 (Afrika)
11) AFC U23 (Asia)
12) AFC U20 (Asia)
13) AFC U17 (Asia)
14) CONCACAF U20 (Nord-Amerika)
15) CONCACAF U17 (Nord-Amerika)
16) OFC U20 (Oseania)
17) OFC U17 (Oseania)
18) OL
19) Toulon Tournament (Prestisjetung 12-nasjonersturnering)

Kvalifiseringskamper til disse turneringene belønnes med 5 poeng dersom man ikke når turneringene og spiller minst 30 prosent av kampene.

Lenger vei for nordmenn

De nye reglene gjør veien fra norsk fotball til Premier League enda lenger enn den allerede har vært de siste årene. Sivert Mannsverk har vært linket til flere engelske klubber, men det er neppe sikkert at han får arbeidstillatelse på balløya. Trolig vil det bli aktuelt med et mellomsteg for den talentfulle 18-åringen via en annen europeisk liga.

Ellers vil trolig flere se til Brasil, Argentina, Uruguay, Chile, Colombia, Mexico, USA og andre land i Sør- og Nord-Amerika. Den brasilianske serien er rangert på nivå tre. Det samme er serien i Mexico. Flere av de øvrige landenes serie er rangert på nivå fire. Det betyr at spillere fra klubber som spiller i internasjonale turneringer raskt vil få mange poeng i banken.

Det vil også bli interessant å se hvordan pandemien påvirker markedet. Vi har allerede sett tegn til at klubbene er mer sparsom med pengebruken på overgangsmarkedet. Det vil i alle fall bli vanskeligere å finne gull i mindre ligaer som gir resultater på kort sikt.

Fikk du med deg disse sakene? 

Liverpool-sjefen med innrømmelse: – Det er ikke sannsynlig

Dette er spilleren som gikk fra Simeones Atletico Madrid til 10. divisjon i England