Ble grisetaklet av Gattuso på trening: – Det var starten på nedturen

Ståle Stensaas hadde allerede vunnet flere ligagull med Rosenborg da han valgte å dra fra Norge. Rangers-oppholdet startet bra, men etter hvert mistet han sin faste plass på laget. Foto: Jarle Vines

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

I 1998 hadde Ståle Stensaas fast plass i startelleveren hos skotske Rangers. Så ble han skadet i en internkamp.

Stensaas ble hentet til Rangers fra Rosenborg den 29. mai 1997. I løpet av sin første sesong spilte han 28 kamper for den skotske storklubben. Stensaas var fast på venstreback gjennom en lengre periode, og syntes selv at han var godt i gang med livet som utenlandsproff.

– Jeg var egentlig ganske fornøyd i starten. Jeg syntes at jeg taklet nivået godt, sier Stensaas i et intervju med Britiskfotball.com.

Før denne sesongen hadde Rangers vunnet ligaen hele ni år på rad. Det var også 12 år siden forrige gang klubben hadde gått gjennom en sesong uten å vinne et eneste trofé.

1997/98-sesongen ble derimot på mange måter et mareritt for «The Teddy Bears». Erkerivalen Celtic vant ligaen, og Rangers tapte finalen i den skotske FA Cupen mot Hearts.

– Aldri opplevd maken

Stensaas ser likevel tilbake på oppholdet som et kjært minne. For trønderen var det å spille foran et fullsatt Ibrox Stadium hver helg et eventyr. Kampene mot Celtic husker han godt.

– De kampene var spesielle. Hele opplevelsen kan kanskje sammenlignes med inngangen til en cupfinale i Norge, eller det å spille en veldig viktig kamp i Champions League. Det var noe eget med forberedelsene og rammene rundt oppgjøret, forteller han.

Ståle Stensaas likte kampene mot Celtic da han var proff i Skottland. Her representerer han Norge under en landskamp i 2004. Foto: Reuters

Både Rangers og Celtic satset hardt på denne tiden. Kampene mellom de to lagene var da som nå ofte preget av høy temperatur, både blant spillerne og supporterne.

– Jeg har aldri opplevd maken. Og jeg har jo spilt noen kamper. Men jeg var aldri redd foran kampene, mer spent. For meg tippet det aldri helt over, sier Stensaas.

Ble satt ut av spill

Etter flere gode opptredener på banen begynte det derimot å butte imot. Én måned etter at Stensaas kom til Rangers ble også den italienske midtbaneterrieren Gennaro «Rino» Gattuso hentet til klubben.

Gattuso er nok for de aller fleste mest kjent for sin lange periode som A.C. Milan-spiller. Mellom 1999 og 2012 spilte han nesten 500 kamper for dem, og var blant annet med på å vinne to ligagull og to Champions League-titler. I tillegg ble han verdensmester i 2006 med Italia.

I 1997 var han derimot 19 år gammel, og ble sett på som svært talentfull. Stensaas beskriver han slik:

– Han var på vei opp, og han var helt klart en bra spiller. Men han hadde sine begrensninger. Det var mye «kick and run», kriging og kjemping. Og han var ikke noe annet enn en ryddegutt på banen.

Stensaas fikk selv kjenne på dette i løpet av en trening et stykke ut i sesongen.

– Han grisetaklet meg slik at jeg fikk en kneskade under en internkamp på Ibrox. Det var da nedturen startet. Det føltes veldig unødvendig og jeg husker at det opplevdes som veldig tungt, forteller Stensaas.

Etter dette var det mye inn og ut av laget for trønderen, som etter hvert ble lånt ut til Nottingham Forest. Gattuso ble én hel sesong i Rangers, før han dro tilbake til hjemlandet og U.S. Salernitana, og deretter til A.C. Milan.

– Jeg er ikke overrasket over at han nådde så langt. Han hadde voldsom trøkk i spillet sitt og var en fighter. Det gjorde han også til en god spiller i Skottland. Jeg er kanskje mer overrasket over at han er manager for en så stor klubb som Napoli nå, slik som jeg husker han. Men han har sikkert tatt med seg sitt killer-instinkt i den rollen også, sier Stensaas.

Rykket ned med Forest

Stensaas spilte med tiden færre og færre kamper for Rangers. Da klubben foretok seg et managerbytte, var det over og ut for nordmannen.

– Dick Advocaat ble ansatt, og tok med seg Arthur Numan fra PSV Eindhoven. Han var også back og ble i tillegg utnevnt til kaptein. Da ble det enda vanskeligere for meg, forteller Stensaas.

Rundt juletider i 1999 ble det klart at Stensaas skulle lånes ut til Nottingham Forest. Den tidligere storklubben spilte på denne tiden i Premier League, men allerede da nordmannen kom var de i stor trøbbel.

– Jeg ble der siste del av sesongen. Jeg kom til en klubb som i praksis allerede hadde rykket ned, de lå helt nederst på tabellen. Men for meg var det en fin opplevelse. Jeg fikk spille i Premier League, og selv om vi slet spilte vi flere gode kamper, sier han.

Landsmannen Jon Olav Hjelde var også i Nottingham Forest på denne tiden. Det var også kjente spillere som Steve Chettle og Pierre van Hooijdonk.

– Det var mye å lære av å spille med flere av de rutinerte karene der. Van Hooijdonk var kanskje en slags «Gascoigne lite». Han var litt av en type, med mye potensial som han rotet litt bort. Jeg var mye sammen med han og Jon Olav utenfor banen, og det var absolutt ei fin tid. Jeg var også ganske ung enda, så det var alltids ting å lære. Jeg hadde kanskje håpet på å bli lenger, men sånn ble det ikke. Nils Arne ringte og ville ha meg hjem.

Det endte likevel med nedrykk i 1999. Forest havnet helt nederst i Premier League, med elleve poeng opp til trygg grunn. Siden dette har ikke klubben vært oppe på øverste nivå.

– Da jeg var ung var jo Forest et topplag i England, så det var stort å få komme dit. Jeg husker spesielt godt en kamp mot Everton der vi vant og jeg ble kåret til banens beste, forteller Stensaas.

Vendte hjem

I 2000 var Stensaas tilbake i Trondheim og Rosenborg. De neste årene skulle by på enda mer suksess i hjemlandet. Han var med på å vinne seks seriegull og ett cupgull, før han i 2007 dro til hovedstadsklubben Lyn.

– Jeg lærte veldig mye av både oppturene og nedturene jeg hadde i Skottland og England. Jeg vokste som person og spiller. Og selv om jeg hadde vært mye skadet, så kom jeg tilbake til Norge med selvtillit. Jeg fikk et løft, og det gikk veldig bra i mange år etter det, sier Stensaas.

Likte du dette? Her er flere eksklusive saker fra Britiskfotball.com:

Skulle signere for storklubb i Premier League. Snudde bilen og havnet i annen liga

Han var sentral for daværende Premier League-klubb. I fjor kunne sønnen havnet i samme klubb

Han var med på en av de største bragdene til landslaget. Men det kunne gått galt allerede etter få minutter