Manageren tilbød øl på kampdag da nordmannen spilte for den engelske storklubben
Johannes Strand
30. mai 2020
EKSKLUSIVT:
Brian Clough har utvilsomt satt sine spor i fotballverdenen. Nordmannen Einar Jan Aas har mange historier fra sin tid i Nottingham Forest under managerlegenden.
Einar Jan Aas ble tidenes første nordmann både i engelsk og tysk toppdivisjon. Overgangen fra Bayern München til Nottingham Forest var noe han selv ønsket sterkt, ettersom ting ikke gikk helt som han ønsket i den tyske storklubben. Både Arsenal, Norwich og Nottingham Forest var ute etter nordmannen, i tillegg til noen andre europeiske klubber.
Da han skulle ferdiggjøre forhandlingene med Forest skjedde det imidlertid en noe spesiell hendelse. Managerlegenden Brian Clough satte nemlig noen snodige krav til Bayern-toppen Uli Hoeneß.
– Han krevde både bratwurst og sauerkraut fra tyskerne som han kunne ha med seg hjem. Hoeneß fikset det og gav ham. Hvis han ikke hadde gjort det, vet jeg ikke om Clough hadde kjøpt meg. Han var så spesiell, forteller Aas.
«He’s the man, we will buy him»
Men allerede før det hadde han fått oppleve Cloughs personlighet.
Den dagen han og agenten skulle møte Norwich, måtte klubben plutselig utsette møtet. Dermed gikk ferden videre til Nottingham, som også ønsket å møte Aas. Der møtte han Brian Clough og Peter Taylor.
– Først spurte Brian om jeg hadde kjæreste, noe jeg sa at jeg hadde. Deretter spurte han om kjæresten hadde tenkt å flytte til England, det sa jeg også ja til. Deretter lurte han på hvordan forholdet mitt til foreldrene mine var. Da kunne jeg fortelle at det var helt supert og at de var verdens beste foreldre. Etter det snudde han seg og sa: «He’s the man, we will buy him», forteller Aas og smiler.
Etterpå spurte Clough om han visste om noen av spillerne på Nottingham. Som en anglofil nordmann kunne Aas ramse opp hele laget, noe som også slo positivt ut.
Å få arbeidstillatelse var imidlertid ikke så enkelt den gangen. Derfor måtte det være en svært god grunn for at Aas skulle få innfridd ønsket om å spille for klubben.
– Begrunnelsen var at jeg skulle heve nivået på britisk fotball. Det var store ord, men uten en slik begrunnelse hadde jeg antageligvis ikke fått arbeidstillatelse, sier han.
Ble kaptein på laget
Halvveis i 1980/1981-sesongen ble han også klar for Nottingham, der han fort ble en nøkkelspiller.
– John McGovern var kaptein på den tida, men han var ikke alltid god nok for troppen. Da vi satt på bussen på vei til kamp, var ikke McGovern med. Det ble pratet om hvem som skulle være kaptein, og vi hadde jo mange store navn i troppen. Viv Anderson, Peter Shilton og Trevor Francis for å nevne noen. Plutselig begynte flere av spillerne å si at jeg kom til å bli kaptein, noe jeg holdt på å le meg i hjel av. Da vi var i garderoben før kamp, visste vi ingenting om hvem som skulle være kaptein. Plutselig sier Clough til meg: «Bring the lads on!». Da svarte jeg: «What do you mean?». Clough så på meg og sa: «You don’t want to be the captain?». Da skjønte jeg at her var det bare å få med seg gutta ut på banen, forteller han.
«Never again»
Aas beskriver managerlegenden som en lojal og ærlig mann.
– Han var alltid lojal og ga de som sto på full backing. Hvis noen juksa eller drev med ting han ikke likte, fikk de virkelig høre det. Alt skulle være på det ærlige viset, forteller han.
En gang da nordmannen falt litt vel lett i en duell, ble Clough meget oppgitt over ham.
– Jeg falt litt keitete. Det var halvveis skuespill. Da spurte han meg om hva jeg holdt på med, før han ristet på hodet. Deretter sa han: «Never again.», sier han.
Tilbød pils på kampdag
Under en bortekamp mot Southampton hadde ikke Aas sin beste dag på jobben. Men da en journalist spurte Clough etter kampen om nordmannens prestasjoner og om han egentlig var den spilleren de hadde håpet på, var svaret krystallklart:
– «He was my best man!». Jeg visste at jeg langt ifra var den beste, men han ønsket å løfte meg. Hvis noen var litt høyt oppe, så dro han dem ned. Men han tråkket aldri på noen som lå nede, forteller han.
Aas fikk også oppleve å ha Nils Arne Eggen som trener. Først rykket de opp til den norske toppdivisjonen, før de ble seriemestere året etter (1987, journ. anm.).
– Jeg har vært utrolig heldig som fikk oppleve begge to. Likheten er at begge to er veldig selvsikre. De er ikke redde for å stå på sitt. Konsekvensene av noe som kunne være fullstendige feilvurderinger tenkte de ikke så mye på. Den tryggheten de viste var helt fantastisk, sier 64-åringen, før han fortsetter:
– Brian gjorde imidlertid noen ting som ikke Nils Arne kunne gjort. På kampdag etter frokost ønsket Clough en liten prat med meg. Da spurte han meg om jeg ville ha en pils. Jeg takket høflig nei, men fortsatt aner jeg ikke hva som hadde skjedd hvis jeg takket ja. Det virket som han testet meg ut. Han var kontroversiell, men han hadde tryggheten og selvtilliten til å gjennomføre det han tenkte.
Fikk du med deg disse sakene?
Hadde ingen planer om å bli proff. Ble likevel første nordmann i både tysk og engelsk toppdivisjon