Han var med på en av de største bragdene til landslaget. Men det kunne gått galt allerede etter få minutter

Einar Jan Aas fikk seg en smell i hodet kun få minutter ut i kampen. Men han fullførte og fikk være med på bragden mot England i 1981. Foto: Privat

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

Det nærmer seg 40 år siden Norge slo England i VM-kvalifiseringen på Ullevaal. Einar Jan Aas var med på banen da landslaget klarte bragden.

9. september 1981 på Ullevaal Stadion i Oslo. Norge mot England. VM-kvalifisering til sluttspillet i 1982. Lille Norge mot store England. Bjørge Lillelien følger kampen ringside. Einar Jan Aas er på banen.

Neste år er det 40 år siden bragden fant sted i Oslo. Norge slo England 2-1 etter mål av Roger Albertsen og Hallvar Thoresen. Bryan Robson scoret for engelskmennene.

Kunne gått galt

For Aas holdt det imidlertid på å gå galt allerede etter få minutter.

– Jeg fikk en smell i hodet etter 10-15 minutter. Ofte får jeg skikkelig migrene når slikt skjer, forteller den tidligere utenlandsproffen.

Det tok ikke lang tid før Aas merket at noe var galt. Han løp til landslagstrener Tor Røste Fossen og ba om å bli byttet ut. Det var uaktuelt, ifølge Røste Fossen.

– Da ba jeg om å få piller. Smertene kom og egentlig burde jeg ha funnet meg et helt mørkt og stille rom, sier Aas.

Landslagsledelsen fant frem noen sterke piller som Aas tok. Etter ti minutter forsvant smertene.

– Heldigvis fikk jeg oppleve å være med på denne bragden. Jeg kunne jo ha bli byttet ut, men i ettertid er jeg glad for at jeg fikk oppleve det, forteller den 64 år gamle mossingen.

– Helt utenkelig

Selve kampen mener Aas var en ganske ordinær match. Han minnes at det var mye bråk og støy underveis. Uansett var opplevelsen ekstraordinær.

– Det var jo helt utenkelig at noe slikt skulle skje. Lille Norge slo selveste England. Det var rett og slett en super opplevelse, sier han.

Da han returnerte til Nottingham Forest etter bragden, skjedde det noe spesielt i garderoben.

– Skottene begynte å klappe da jeg kom inn døra. De var fornøyde, sier han og ler.

Legendarisk kommentator

NRKs radiokommentator Bjørge Lillelien hadde noen legendariske kommentarer både under og etter kampen. Utropet hans da dommeren blåste av kampen ble i ettertid verdenskjent. Faktisk er det innlemmet i Norges dokumentarv. Det er også registrert i en nasjonal utgave av UNESCOs Verdensminneprogram.

Dette ropte han ut da seieren var i boks:

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland: Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: – Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»

Klikk her for å høre det legendariske klippet.

Disse spilte kampen:

Norge: Tore Antonsen; Bjarne Berntsen; Einar Aas, Åge Hareide, Svein Grøndalen; Anders Giske, Roger Albertsen, Tom Lund (Arne Dokken 75′), Hallvar Thoresen; Pål Jacobsen, Arne Larsen-Økland (Trond Pedersen 87′).

England: Ray Clemence; Phil Neal, Russel Osman, Phil Thompson, Mick Mills; Kevin Keegan, Bryan Robson, Terry McDermott, Glenn Hoddle (Peter Barnes 65′); Trevor Francis, Paul Mariner (Peter Withe 75′).

Fikk du med deg denne saken?

Hadde ingen planer om å bli proff. Ble likevel første nordmann i både tysk og engelsk toppdivisjon