Skulle signere for storklubb i Premier League. Snudde bilen og havnet i annen liga

Foto: Reuters Photographer / REUTERS

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

Vidar Riseth har opplevd enormt mye i sin fotballkarriere. Nå forteller han om kjærligheten han fikk for Celtic, skandalekampen i Old Firm-derbyet og da han snudde bilen på vei til England.

Riseth var en del av landslagstroppen som slo Brasil i 1998 i Marseille. Klubbene lå langflate etter nordmannen allerede før mesterskapet, og det endret seg ikke etterpå.

– Jeg visste at klubbene var interessert i meg før vi reiste til Frankrike, men jeg stengte ut alt av overganger og fokuserte utelukkende kun på mesterskapet, forteller Riseth til Britiskfotball.com.

Norge gjorde et godt mesterskap, men ble slått ut i åttedelsfinalene mot Italia. Da fikk frostingen tid til å sette seg ned med agenten, som kunne fortelle at det var store klubber som ville signere han etter å ha blitt årets spiller østeriske LASK Linz.

– Jeg ville hele tiden ta det steg for steg. Agenten min fortalte meg at klubber som Celtic, Dortmund, Saint-Etienne, Napoli, Valencia og 1860 München var ute etter meg. Det var store klubber fra større ligaer enn den østeriske.

En nordmann og en svenske lokket Riseth

Valget falt på skotske Celtic, som på den tiden hadde Harald Martin Brattbakk og Henke Larsson i troppen. Riseth forteller at han ble forelsket i klubben fra første stund.

– Jeg visste at Harald Martin Brattbakk og Henke Larsson var der. Det var en av hovedårsakene til at jeg valgte Celtic. Larsson møtte meg på flyplassen i Glasgow og viste meg rundt på stadion før jeg skulle ta den medisinske testen. Allerede da følte jeg at jeg hadde valgt rett klubb, sier han.

Medisinsk test i Celtic på den tiden viste seg å være av det spesielle slaget. Riseth forteller at han på et tidspunkt ble urolig for om overgangen ville gå i orden.

– De testet alt mulig. Jeg trodde testen var ferdig flere ganger før jeg fikk beskjed om at de måtte sjekke ditt og datt. Til slutt trodde jeg det var noe galt og fryktet at overgangen ville gå i vasken. Jeg brukte hele dagen på testing, forteller trønderen.

Men overgangen ble en realitet og Riseth bruker store ord når han omtaler klubben.

– Jeg forelsket meg i Celtic med en gang, sier Riseth.

Frustrerende start og skandalekamp

Det var Jozef Venglos som hentet frostingen. Det var managerens første signering etter at han tok over laget. Riseth forteller at starten ikke ble som han hadde håpet på.

– I starten ble jeg brukt i mange forskjellige posisjoner. Jeg fant meg ikke helt til rette. Men så kom John Barnes inn og ga meg tillit sentralt på midten. Det ble et vendepunktet for meg, sier han.

På den tiden var Rangers det beste laget i Skottland og Riseth minnes spesielt et Old Firm-derby hvor det hele gikk over styr.

– Jeg husker at Rangers kjøpte mange gode og profilerte spillere for penger de ikke hadde på den tiden. Det ville jo Celtic gjøre og, men de fikk ikke lov. Rangers hadde bedre spillere og var bedre enn oss. Det kostet jo Rangers dyrt i ettertid da, ler Riseth.

Spillere som Claudio Reyna, Barry Ferguson og Andrei Kanchelskis spilte for Rangers da klubbene møttes til dyst i mai 1999. Dette skulle bli en av verdens mest omtalte fotballkamper gjennom tidene.

– Old Firm var stort. Et ordentlig kaos av et derby. Det er det største jeg har vært med på i min karriere. Det er så stort hat mellom klubbene og supporterne, helt spinnvilt, forteller Riseth.

Og trønderen skulle bli sentral i opptøyene som utspilte seg på Celtic Park.

– Det kokte fra start og flere spillere havnet i slåsskamp i spillertunnelen. Det ble gitt tre gule kort allerede før kampstart. Så fikk dommeren en mynt i hode som ble kastet fra tribunen, før en tilskuer falt ned flere meter fra øverste rad på tribunen og kampen ble stoppet.

Dommeren måtte byttes ut og Riseth selv havnet i ordkrig som raskt ble til basketak med Claudio Reyna.

– På et tidspunkt, da kameraene ikke så oss, slo han meg i magen. Jeg taklet han ganske stygt like etterpå og ble utvist. Det endte vel med elleve gule og tre røde kort i den kampen, sier frostingen.

Snudde bilen på vei til England

Riseths kontrakt hadde et år igjen da han i 2000 bestemte seg for å gå videre i karrieren. I Celtic hadde Martin O´Neill kommet inn som manager, en manager som Riseth selv sier han hadde et fantastisk forhold til.

– O´Neill ville signere en ny kontrakt med meg. Hvis jeg ikke signerte så skulle han hente en annen midtbanespiller og jeg måtte sitte på benken til kontrakten min gikk ut. Jeg tenkte at jeg ville spille i en enda bedre liga og det endte med at Celtic ble enig med Everton om en overgang, sier han.

Trønderen pakket sammen og satte seg i bilen. Det eneste som manglet var signaturen hans. Men på vei til England ringte telefonen.

– Agenten min, Rune Hauge, ringte meg og sa at 1860 München hadde tatt kontakt og ville signere meg. På det tidspunktet spilte Erik Mykland og Davor Suker der og en overgang dit fristet veldig.

Da tok Riseth en kontroversiell avgjørelse.

– Jeg snudde bilen og satte kursen mot Tyskland. Grunnen til at Everton ville signere meg, var for å erstatte kapteinen som var ute med skade. Jeg tenkte at så fort han var tilbake fra skade så ville jeg bli benket. Hvorfor skulle ikke kapteinen på laget få spille så fort han var skadefri? Det var tryggere å signere for München, sier Riseth.

Drar over hvert år

Trønderen har et godt forhold til sin gamle klubb Celtic den dag i dag og forteller at han ofte drar til Glasgow.

– Jeg drar over dit to ganger i året for å se kamper, besøke supporterklubber og hilse på folk. Jeg føler også at jeg drar dit for å lade opp batteriene. Det er veldig fint.

Hvilket forhold har Celtic-supporterne til deg?

– De elsker alle spillere som har spilt for klubben. Til og med hvis man bare satt på benken. Alle er legender i Celtic, avslutter Riseth.