Landslagskeeperen bruker kunsten for å hjelpe klubben sin gjennom koronakrisen

Foto: Wikipedia/Steindy, Skjermdump, BBC

Isak Brønseth

17. april 2020

Dunfermline AthleticHamiltonScottish Premiership

Owain Fôn Williams kan mer enn å bare stå i mål. Den walisiske landslagskeeperen selger maleriene sine, og pengene går i klubbkassa til Dunfermline Athletic.

Williams er for øyeblikket lånt ut fra Hamilton Academical til Dunfermline Athletic, som spiller på nivå to i det skotske ligasystemet. Klubben er en av mange som har blitt hardt rammet økonomisk av den pågående koronakrisen. 33-åringen rakk bare å spille fem ligakamper etter at han ble utlånt i januar før virusutbruddet satte en stopper for fotballen over hele Europa.

Saken fortsetter under videoen

Bidrar med å selge malerier

Likevel ønsker Williams å hjelpe sin nye klubb gjennom krisen. Fansen har satt i gang et spleiselag for å få inn 40 000 pund til klubbkassa. Keeperen bidrar med å donere pengene han tjener gjennom å selge maleriene sine. Ved siden av fotballen er Williams nemlig kunstner, og har hatt bildene sine på utstilling i gallerier i både Wales og Skottland. I et intervju med BBC Radio Cymru sier han følgende:

– Jeg begynte å tenke på hva jeg kunne bidra med. Denne klubben har virkelig hjulpet meg siden jeg kom hit i januar. Jeg har blitt god venn med mange der, både spillere og ansatte.

Williams er tydelig på at de som jobber rundt klubben og i støtteapparatet ikke må glemmes i denne krisen. Hans foreløpig siste maleri er av Dunfermlines hjemmebane, East End Park.

– Noen av de som jobber her har vært her i årevis. Én av dem har for eksempel jobbet her i 20 år og drevet med alt fra matlaging til å vaske fotballdrakter og gulv. Folk som det finnes i alle klubber i både fotball, rugby og cricket. De fortjener å motta lønningene sine, sier den walisiske målvakten.

Allerede samlet inn et stort beløp

Dunfermline-fansen har allerede samlet inn mer enn 30 000 pund. Williams håper at maleriene hans kan hjelpe dem med å nå det endelige målet.

– Bildet skal forestille supportere som går mot hjemmebanen vår, East End Park. Jeg skal gi det til klubben slik at de kan auksjonere det bort for å tjene inn penger, sier han.

Flere imponerende malerier

Keeperen, som var tredjevalg i mål for det walisiske landslaget under Europamesterskapet i 2016, har malt flere bilder opp gjennom årene. Noen av dem skildrer hendelser fra fotballbanen. Her har han malt sin egen landsmann og lagkamerat Chris Gunter:

Flere av maleriene er inspirert av opplevelsene hans fra EM i Frankrike, der Wales overrasket alle ved å vinne sin gruppe og deretter ta seg til semifinale i turneringen. Der ble de slått ut av seierherrene fra Portugal. Her har han malt lagkameratene sine før oppgjøret mot Belgia i kvartfinalen, der «The Dragons» vant 3-1:

– Hver gang jeg tenker på hva jeg skal male, føler jeg for å male noe fra EM I 2016, sier Williams.

Ikke gitt opp landslagsplassen

Siden Ryan Giggs tok over som manager for det walisiske landslaget har ikke Williams blitt kalt opp. Han har likevel ikke gitt opp håpet om å være en del av laget igjen under neste Europamesterskap, som ble utsatt til 2021 på grunn av koronakrisen.

– Det hadde vært veldig spesielt. Dersom jeg skulle få sjansen igjen hadde jeg gjerne tatt den. Jeg hadde gitt alt jeg eier for å være med i troppen en gang til. Det går ikke en dag uten at jeg tenker tilbake på EM i 2016, og jeg smiler hver gang. Det var som en drøm for oss alle. Hvis jeg ikke er med som spiller, kommer jeg til å være der som supporter, fastslår han.