Van Gaal ga 14(!) akademi-spillere senior-debuten i United: Dette gjør de i dag

Morten Haugdahl Lie

3. desember 2020

Manchester UnitedPremier League

Louis van Gaal var alltid opptatt av å gi muligheter til unge spillere i Man Utd, men mange av dem mislyktes på Old Trafford.

Manchester United har alltid vært opptatt av å gi sjansen til unge spillere fra akademiet.

Saken fortsetter under videoen

Ole Gunnar Solskjær har gjort det de siste årene, og har gitt debut til spillere som Mason Greenwood, Brandon Williams og Teden Mengi. Mens Jose Mourinho var en stor fan av Scott McTominay og ga i tillegg Angel Gomes sin første senior-debut.

Men den mest produktive når det gjelder å lene seg på akademiet etter Ferguson-årene i United var Louis van Gaal. På sine to år overrakte han 14 seniordebuter til akademispillere, skriver ManchesterEveningNews som har gått i gjennom karrierene til alle 14 spillerne siden debuten.

Jesse Lingard, debuterte mot Swansea i august 2014.

Lingard var 21 år da han endelig fikk muligheten på United-laget. Han debuterte mot Swansea i det som var Van Gaals første Premier League-kamp som United-sjef. Etter å ha imponert på pre-season-turnéen i USA, hvor han scoret mot Real Madrid og Liverpool, ble han foretrukket fremfor Adnan Januzaj.

Lingard er fremdeles en del av United-laget, men har slitt med både skader og tillit under Solskjær.

Jesse Lingard, Manchester United, England
FORTSATT I UNITED: Jessie Lingard sliter med å få spilletid i United om dagen. Foto: Action Plus / David Blunsden

Tyler Blackett, debuterte mot Swansea i august 2014.

Blackett hadde et dårlig utlån til Birmingham i 2013-14-sesongen, men Van Gaal likte unggutten godt.

Van Gaal startet derfor Blackett i sine fem første seriekamper som manager. Mange mener han overpresterte da han spilte for førstelaget, men han fikk likevel en kontraktsforlengelse. Blackett dro til Reading i 2016 før han ble hentet til Nottingham Forest i sommer.

Reece James, debuterte mot MK Dons i august 2014.

I likhet med Blackett var det mange som mente at James ikke var god nok. Han gjorde det godt under pre-season-turneen i USA og scoret mål mot LA Galaxy. James fikk en kamp for seniorlaget, det var i 4-0-nederlaget i Ligacupen mot Dele Alli og MK Dons i 2014.

James spiller nå i Doncaster Rovers, etter å ha vært i Wigan og Sunderland siden han forlot United i 2015.

Saidy Janko, debuterte mot MK Dons i august 2014.

Janko spilte i 45 minutter mot MK Dons. I likhet med James, fikk han aldri flere sjanser i United. Sveitseren har vært nomadisk siden han forlot United i juli 2015. Etter å ha signert for Celtic ble han utlånt til Barnsley, Saint Etienne, Porto, Nottingham Forest og Young Boys.

Deretter dro han til Spania og signerte for Real Valladolid.

Andreas Pereira, debuterte mot MK Dons i august 2014.

Brasilianeren er fortsatt under kontrakt med United, men etter å ha fått sitt gjennombrudd under Solskjær ble han overflødig. Han signerte en ny kontrakt, men etter signeringen av Bruno Fernandes begynte spilletiden å avta. Nå er han på et sesonglangt lån i Lazio.

Paul Pogba, Andreas Pereira, Eric Bailly, Manchester United, England
UTLÅNT: Andreas Pereira har havnet i skyggen i United og er nå utlånt til Lazio. Foto: Reuters / JASON CAIRNDUFF

Paddy McNair, debuterte mot West Ham i september 2014.

McNair startet mot West Ham på grunn av at Tyler Blackett var suspendert. Han gjorde flere imponere kamper for klubben, men havnet lengre og lengre bak i køen da United fikk sine faste stoppere tilbake fra skade.

McNair spilte aldri for United igjen etter at Van Gaal ble sparket. Han er nå Middlesbrough-spiller og er en viktig del av Neil Warnocks gjenoppbygging på Teeside.

Tom Thorpe, debuterte mot West Ham i september 2014.

Ble byttet innpå og fikk 111 sekunder mot West Ham. Van Gaal brukte han som midtbanespiller, til tross for at han egentlig er midtstopper, på treningene. Han fikk imidlertid ikke flere kamper for de røde djevlene.

Thorpe ble løslatt i 2015. Deretter spilte han for Rotherham, før han ble hentet til Bolton i 2016-17-sesongen. Nå står han uten klubb.

Cameron Borthwick-Jackson, debuterte mot West Brom i november 2015.

Borthwick-Jackson ble byttet inn mot West Brom i 2015. Venstrebacken imponerte som mest da United var midt i en skadekrise og figurerte flere ganger som midtstopper.

Borthwick-Jackson signerte en fireårskontrakt en uke etter at Jose Mourinhos ble United-sjef. Han var imidlertid ikke i planene til portugiseren og ble sendt på lån til Wolves, Leeds, Scunthorpe og Tranmere før han forlot United.

Nå spiller han for Oldham.

Donald Love, debuterte mot Sunderland i februar 2016.

Skotten var utlånt i Wigan i 2015-16, men ble hentet tilbake da United-forsvaret slet med mange skader i forsvarsrekken. Love fikk debuten mot Sunderland for å erstatte en skadd Matteo Darmian.

Love ble kjøpt av Sunderland i 2016, men dro videre til Shrewsbury sommeren 2019.

Joe Riley, debuterte mot Shrewsbury i februar 2016.

Riley var en av de fremtredende akademi-spillerne på det tidspunktet. Han ble byttet inn mot Shrewsbury og startet tre dager senere i Europa League-kampen mot Midtjylland. Riley var i troppen mot Arsenal helgen etter, men spilte aldri for seniorlaget igjen.

Han forlot United til fordel for Bradford, men er nå Carlisle-spiller.

Marcus Rashford, debuterte mot Midtjylland i februar 2016.

Det har knapt vært en mer stratosfærisk start på en United-karriere enn Rashfords. Han fikk sin debut mot Midtjylland fordi Anthony Martial var ute med en hamstringskade, nestemann på lista var Will Keane, men han ble også skadet like før kampen.

Rashford scoret to ganger i den kampen og fulgte opp med to nye scoringer mot Arsenal bare dager senere. Han har siden opprettholdt sin plass i United-laget.

Rashford er nå en nøkkelspiller for United og England. Han har blitt en leder både på og utenfor banen og har mottatt utbredte berømmelser for sitt arbeid med å hjelpe barn med å få skolemat under korona-pandemien.

Marcus Rashford og Harry Maguire, Manchester United, England
BLITT EN LEDER: Marcus Rashford fikk debuten i United-trøya under Van Gaal. Foto: Reuters / JASON CAIRNDUFF

Regan Poole, debuterte mot Midtjylland i februar 2016.

I likhet med Thorpe kom Pooles eneste minutter i United-trøya på overtid. United hadde scoret alle fem målene da Poole erstattet Ander Herrera i 5-1-seieren mot Midtjylland.

Waliseren ble løslatt av United i juni 2019 og signerte for MK Dons, hvor han fortsatt spiller.

Timothy Fosu-Mensah, debuterte mot Arsenal i februar 2016.

Fosu-Mensah ble spådd en lysende karriere da han tok steget opp fra Uniteds akademi, men de siste årene har han slitt med flere alvorlige skader og karrieren har stagnert noe.

Han er fortsatt United-spiller etter utlån til Fulham og Crystal Palace, men er betraktet som en back-up-spiller av Solskjær.

James Weir, debuterte mot Arsenal i februar 2016.

Weir var uten tvil en lovende unggutt fra akademiet og satt på benken hele syv ganger for seniorlaget før han fikk debuten. Weir var også en av dem som kun fikk overtidsminutter i United da han kom inn i det 95´spilleminutt mot Arsenal.

Han ble hentet til Hull i 2016 og spilte for Bolton forrige sesong. Nå er han klubbløs.