Skulle jage Europa-spill. Nå henger klubben i en tynn tråd.

West Ham United
Foto: REUTERS / Ian Walton

Morten Haugdahl Lie

31. januar 2020

Europa LeagueØkonomiPremier LeagueWest Ham

I en finansiell års-rapport fra West Ham-styret, kommer det frem at klubben går i knakende minus. West Ham er i tillegg midt i en nedrykkskamp.

Ifølge rapporten går klubben med 28,2 millioner pund i minus før skatt. I rapporten er det også beskrevet at en overlevelse i årets Premier League er en absolutt nødvendighet for klubbens overlevelse.

Saken fortsetter under videoen

Satser på Europa

Etter opprykket i 2012, etablerte klubben seg i Premier League i flere år. Før 2018/2019 sesongen skulle man satse mot Europa-spill og klubben begynte å signere bedre spillere. Spillere som Yarmolenko, Diop, Wilshere og Felipe Anderson ble hentet til klubben.

18/19-sesongen var en berg- og dalbane og West Ham havnet til slutt på en 10. plass i ligaen.

I sommervinduet 2019 skulle det nok en gang forsterkes og klubben hentet blant annet Pablo Fornals og Sebastian Hallér. Sistnevnte står som rekordsignering på i overkant av 400 millioner kroner for Londonklubben.

Etter en grei start på sesongen begynte det å bli hett rundt ørene på manager Manuel Pellegrini. Flere kamper uten seier på rad og rüngende buing på London Stadium førte til avskjed med den meriterte chileneren. West Ham er plutselig involvert i en nedrykkskamp og inn kommer David Moyes.

Moyes første signering i hans andre periode som West Ham-sjef, ble Tomas Soucek for i underkant av 200 millioner kroner.

Risikerer konkurs

I rapporten kommer det frem at det eneste målet nå er å beholde plassen i Premier League. Skulle det ende med nedrykk, vil klubben møte seriøse finansielle konsekvenser heter det.

«Styret tok en beslutning i begynnelsen av 2018 om å ta fatt på et investeringsprogram. Det ville innebære å få inn en leder i verdensklasse, investere i bedre spillere og gjøre betydelige investeringer i klubbens infrastruktur», skrev eier David Sullivan i rapporten.

Videre skrev Sullivan: «som et resultat av dette, hentet vi Manuel Pellegrini som er den mest meriterte treneren vi har hatt i klubbens historie. Vi investerte 107,9 millioner pund i spillerkjøp og vi økte lønnskostnadene til 135,8 millioner pund for førstelaget. I tillegg investerte vi 4 millioner pund i fasiliteter samt 0,6 millioner pund i å sette opp et damelag i FA Womens Super League».

Dette skrev eieren i oktober da klubben lå på 8. plass og var i kampen om å nå en Europa-plassering på tabellen.

Ser man på de siste fire årene så har West Ham punget ut over to milliarder kroner for nye spillere. En økning på over 300 millioner på lønninger lar seg også høre.

Dyre spillerkjøp og lønninger til tross, West Ham befinner seg på 17. plass i Premier League. Målforskjell gjør at klubben ikke ligger under streken og i tillegg raser fansen mot eierne Sullivan og Gold.

Foto: REUTERS / Ian Walton