Project Big Picture: Foreslår drastiske endringer i engelsk fotball
Jørgen Haug
13. oktober 2020
I disse dager foreslås det drastiske endringer i engelsk fotball. Forslaget har møtt sterk motstand fra flere hold.
Sky Sports-journalist Kaveh Solhekol kaller forslaget «en skrekkfilm for engelsk fotball». Premier League har selv gått ut og sagt at forslaget kan skade fotballen, og legger til at de er skuffet over å se at Rick Perry, styreleder i EFL (English Football League), har gitt sin støtte til forslaget.
Premier League frykter at forslaget vil gjøre at toppklubbene får for mye makt. Det er Liverpool og Manchester United som har stått fremst i rekken til å utarbeide prosjektet.
Her er nøkkelpunktene i forslaget:
- Premier League vil bli redusert fra 20 til 18 lag.
- EFL-cupen og Community Shield skrotes.
- Det nåværende en-klubb, en-stemme-prinsippet vil bli avskaffet. Det samme vil regelen om at 14 klubber av de nåværende 20 i PL må være enig om avgjørelsene som tas.
- Makten vil være i de ni klubbene som har vært i Premier League lengst (Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Man Utd, Man City, Southampton, Tottenham, West Ham).
- Bare seks av disse ni må stemme for store endringer.
- 250 millioner pund betales umiddelbart ut til EFL, pluss 100 millioner pund til FA.
- 25 prosent av Premier League årlige inntekter (opp fra fire prosent) vil gå til EFL-klubbene.
Det er spesielt punkt fire og fem som har skapt sterke reaksjoner i fotballmiljøet i England.
Ønsker å selge egne TV-kamper
Et annet forslag som skaper reaksjoner, er at klubbene ønsker å sikre seg rettighetene til å vise åtte kamper på sine egne kanaler. I dag blir størsteparten av inntektene fra internasjonale TV-rettigheter fordelt likt mellom Premier League-klubbene. Kaveh Solhekol er bekymret for følgene det kan få for fotballen.
– Toppklubbene har lenge ønsket å få muligheten til å utnytte verdien av deres internasjonale TV-rettigheter og dette vil gi de makt til å gjøre det. Alle Premier League-klubber vil få eksklusive rettigheter til å selge åtte kamper direkte til deres fans utenfor Storbritannia på deres egne digitale plattformer. Og i fremtiden, hvem vet? De kan stemme for å øke antallet fra åtte kamper til 16 til 24 til 36, sier Solhekol og legger til at det er det ultimate målet for globale klubber som Manchester United og Liverpool.
– Vi kommer til å bli fortalt av eierne av Manchester United og Liverpool at de er veldig bekymret for fotballpyramiden og den vanskelige situasjonen til klubber i de lavere divisjonene, spår Solhekol.
– Det er vanskelig å tro at det er det de bekymrer seg for når de våkner på morgenen. Det er mer sannsynlig at de ønsker å tjene mer penger og at de tror at de blir forhindret fra å gjøre det ved dagens Premier League-regelverk og 14-majoritetsregelen (se punkt tre), fastslår Solhekol.
Statsminister Boris Johnson har via en talsperson gått ut og tatt sterk avstand fra forslaget: – Det er nøyaktig denne typen av bakromsavtaler som undergraver tilliten til fotballorganisasjonene.