Liverpool-stjernen åpner sykehus i Senegal

Sadio Mané, Liverpool, England
Sadio Mané scoret sitt 20. mål i europeiske turneringer for Liverpool mot RB Leipzig. Foto: Wikipedia/Mehdi Bolourian, FARS

Isak Brønseth

11. april 2020

LiverpoolPremier League

Sadio Mané forklarer hvorfor han ønsket å gi noe tilbake til sitt hjemsted i Senegal i en ny dokumentarfilm.

Liverpools viktige angrepsstjerne ble 28 år gammel på fredag. Hans vei til toppen har vært alt annet enn lett. I den nye dokumentarfilmen «Made in Senegal» forteller han om de vanskelige forholdene i oppveksten i Vest-Afrika. Som barn i den lille landsbyen Bambali i Senegal brukte Mané først en grapefrukt til å spille fotball. Filmen inneholder også intervjuer med Jürgen Klopp og lagkamerater som Mohamed Salah og Virgil van Dijk.

Saken fortsetter under videoen

Mané forteller også om da han som syv år gammel gutt fikk beskjed om at hans far var død. Mangelen på medisin og sykehus gjorde at livet hans ikke ble reddet.

– Før min far døde hadde han vært syk i lang tid. Vi ga han medisin og passet på han i fire måneder. Sykdommen kom deretter tilbake, men denne gangen virket ikke medisinen vi hadde. I Bambali var det ikke noe sykehus så vi måtte ta han med oss til en annen landsby for å forsøke å redde livet hans, men det gikk ikke, fortalte han.

Som liten gutt fikk han deretter mye ansvar. Nå ønsker han å bidra slik at forholdene der han kommer fra bedrer seg.

– Min far var en mann med et stort hjerte, Da han døde fikk det store konsekvenser for meg og resten av familien. Jeg sa til meg selv at jeg måtte gjøre mitt beste for å hjelpe min mor. Det er ikke så lett når man er så ung, sa Mané.

I år åpnes et sykehus i nærme hjemstedet, finansiert av Liverpool-spilleren. Tidligere har han også åpnet en skole på samme sted. Måten hans far døde på er en av de største grunnene til at han ønsker å hjelpe på denne måten. Ifølge Verdensbanken lever nesten 70 prosent av menneskene i Sédhiou-provinsen der Bambali ligger i fattigdom.

– Jeg husker at min søster også ble født hjemme fordi det ikke finnes noe sykehus i landsbyen vår. Det var en vanskelig situasjon. Nå ønsker jeg å bygge et sykehus for å gi menneskene der håp, sa Mané.