Litj-Ivers åpner opp om frykten for å bli som sin alkoholiserte far

Foto: Reuters Photographer / REUTERS

Dokumentaren «Steffen – arven etter Ivers» forteller historien om en fotballglad gutt som hele veien har blitt sammenlignet med sin mytiske fotballpappa. I et liv fylt med oppturer, nedturer, glede og savn blir det god TV.

Steffen Iversen bestemte seg for å bli fotballspiller allerede før han lærte seg å snakke. Helt siden den gang har han blitt sammenlignet med faren – en av norsk fotballs absolutt beste spillere gjennom tidene. Men Odd Iversen forsvant tidlig fra Steffens liv.

Saken fortsetter under videoen

– Han var ikke der. Etter hvert utviklet det seg mer til et kompis-forhold, sier Steffen Iversen i dokumentaren.

Møtte opp i London

Dokumentaren tar for seg både Odd og Steffens fotballkarrierer. Man får historien om da Steffen hadde signert for Tottenham og faren kom sammen med Se & Hør for å lage far/sønn-reportasje til Steffens store irritasjon.

Man får også et innblikk i Steffens heltestatus i Nord-London når kameraene følger hovedpersonen i et gjensyn med Tottenham-fansen.

Regissør Vegard Flemmen Vaagbø og de andre i produksjonsselskapet Monday har fått med seg mange store norske fotballpersonligheter i dokumentaren. Ole Gunnar Solskjær, Åge Hareide, Nils Johan Semb, Vegard Heggem og Nils Arne Eggen forteller historier om både Odd og Steffen Iversen. Jan Petter Saltvedt bidrar til gåsehud med sin fortellerstemme.

Redsel for å bli som sin far

Mens Steffen bor i Trondheim, bor eks-kona og de to barna i London. En gråtkvalt Iversen åpner opp om redselen for å bli som sin far.

– Det er stygt å si det, men jeg har liksom blitt vant til å være borte fra de (barna, journ. anm.). Det er vel noe som sitter i – redselen for å bli sånn som pappa var.

Dokumentaren viser sårbarheten hos den ellers så ubekymrede humørsprederen fra Trondheim. Steffen har farens alkoholproblemer friskt i minnet.

– Jeg vet at jeg er født halvt alkoholiker, og jeg vet at det er arvelig. Med fars historie, skjønner jeg at de rundt meg kan være bekymret. Men jeg skal ikke være som ham. Jeg vil ikke være en som bare stikker. Den personen vil jeg ikke være. Jeg er mye sterkere enn faren min, sier en tårevåt Steffen Iversen.

Produksjonsselskapet Monday har laget dokumentaren for NRK. Denne anbefales på det sterkeste. Dokumentaren kan du se her.