IFAB bekrefter nye hands-regler fra 1. juli: Da blir blant annet dette lov

VAR, Video assistant referee, England
Foto: Reuters / JOHN SIBLEY

Morten Haugdahl Lie

5. mars 2021

Premier LeagueVAR

International Football Association Board (IFAB) har kunngjort at hands-loven vil bli endret fra 1. juli.

Tilfeldig hands som fører til at en lagkamerat scorer et mål eller får en scoringsmulighet, vil ikke lenger bli betraktet som en lovbrudd.

Saken fortsetter under videoen

Etter revidert lov ville for eksempel Fulham fått tildelt sin utligning mot Tottenham torsdag.

Beslutningen ble nådd på generalforsamlingen for fotballens lovgivere fredag etter en sesong med forvirring og VAR-kontrovers.

Hovedendringen i loven, som trer i kraft 1. juli, er som nevnt at all utilsiktet hands som fører til at en lagkamerat scorer et mål eller har en scoringsmulighet, ikke lenger blir ansett som en lovbrudd.

Det er bestemt at ikke alle berøringer av en spillers hånd eller arm er lovbrudd. Når det gjelder spørsmålet om hånden eller armen gjør spillerens kropp unaturlig større, ble det bekreftet at dommerne skulle fortsette å bruke sin vurdering for å bestemme gyldigheten av håndens eller armens posisjon i forhold til spillerens bevegelse i den spesifikke situasjonen.

Det er altså bestemt at det er en hands hvis en spiller bevisst berører ballen med hånden, for eksempel ved å bevege hånden mot ballen, eller berører ballen med hånden etter å ha gjort kroppen unaturlig større.

Hands-loven i sin helhet

Det dømmes hands hvis en spiller:

  • berører ballen bevisst med hånden/armen, for eksempel å bevege hånden/armen mot ballen
  • berører ballen med hånden/armen når den har gjort kroppen unaturlig større. En spiller anses å ha gjort kroppen sin unaturlig større når posisjonen til hånden/armen ikke er en konsekvens av eller forsvarlig av spillerens kroppsbevegelse for den spesifikke situasjonen. Ved å ha hånden/armen i en slik posisjon, tar spilleren en risiko for at hånden/armen blir truffet av ballen.

Det dømmes hands når en spiller scorer i motstandernes mål:

  • direkte fra hånden/armen, selv om det er tilfeldig
  • umiddelbart etter at ballen har berørt hånden/armen, selv om det er tilfeldig