Han ble Uniteds store helt for elleve år siden – nå er han en helt annen plass i verden

Federico Macheda, Manchester United, England
Foto: Allison Pasciuto/Wikipedia

Vi skrur tiden tilbake til april 2009. Liverpool og Manchester United kjemper en innbitt kamp om å vinne Premier League 2008/09. Få uker tidligere har Liverpool gitt sine rivaler fra Manchester en skikkelig leksjon ved å vinne 4-1 på Old Trafford.

Datoen er 5. april. Liverpool har dagen i forveien krøpet opp poenget bak de røde djevlene etter at Yossi Benayoun satte inn seiersmålet på overtid borte mot Fulham på Craven Cottage. Denne dagen skal Aston Villa gjeste Old Trafford.Kampen starter med en oppskriftsmessig ledelse til hjemmelaget før kvarteret er spilt. I det halvtimen passeres dukker derimot John Carew opp og sørger for 1-1, og i det 58. minutt ekspederer Gabriel Agbonlahor (Hva gjør DU nå…?) et flott innlegg fra Carew i mål med hodet. 1-2!

Saken fortsetter under videoen

Inn med Macheda

Sir Alex Ferguson trenger nå mål, og setter innpå en ukjent 17-åring med italiensk pass: Federico «Kiko» Macheda. Cristiano Ronaldo gjør sitt andre for dagen da ti minutter gjenstår av ordinær tid – 2-2.

Når kampen går inn i det 93. minuttet er det duket for dagens debutant. Macheda mottar en pasning fra Ryan Giggs like innenfor 16-meteren, vender på en såkalt femøring og smører ballen i det lengste hjørnet på vakkert vis.

Et minneverdig Premier League-øyeblikk var skapt på Old Trafford. «A star is born» meldes fra kommentatorplass.

Utslagsgivende

De fleste husker nok italieneren best for sitt debutmål, men sannheten er at vår mann ble utslagsgivende helga etterpå også. Stillingen var 1-1 da et middelmådig skudd fra Michael Carrick ble styrt mer eller mindre ubevisst i nettmaskene fra italieneren da kvarteret gjensto borte mot Sunderland. Dette målet var på ingen måte like vakkert, men dog akkurat like viktig for et titteljagende bortelag. Federico Macheda hadde skutt seg inn i United-fansens hjerter.

Federico Macheda ble den store helten for Manchester United for elleve år siden.

Da 38 kamper var ferdigspilt, kunne de rødkledde fra Manchester feire nok et Premier League-trofè. Marginen ned til Steven Gerrard og Liverpool endte på 4 poeng – akkurat like mange poeng som de to målene til «Kiko» sørget for. Nå så veien videre lys ut for 17-åringen fra Roma.

Nedturen

I de fleste idrettskarrierer opplever man både med- og motgang. Etter den enorme medgangen og oppturen våren 2009, skulle de kommende årene bli fylt med motgang for Macheda.

Gjentatte skadeavbrekk og lite spilletid for Mancester United førte den fortsatt unge gutten ut på flere låneopphold. I 2011 dro italieneren tilbake til hjemlandet for å prøve lykken i Sampdoria. Oppholdet ble ingen suksess, med ett fattig mål på 16 kamper.

Deretter fulgte en rekke med utlån til Queens Park Rangers, Stuttgart, Doncaster Rovers og Birmingham City med mildt sagt vekslende hell.

Etter dette gikk kontrakten med Manchester United ut, og ferden gikk videre til Ole Gunnar Solskjærs Cardiff City i 2014. Solskjær hadde trent den da purunge italieneren da begge var engasjert i United noen år tidligere. Bare få uker etter at Macheda signerte for den walisiske klubben, fikk Solskjær sparken etter nedrykk fra Premier League og sviktende resultater i begynnelsen av den påfølgende sesongen.

Det ble med 33 kamper og 8 mål for vår mann i Wales. Den store suksessen uteble. Deretter fulgte nok et mislykket opphold – denne gangen i Nottingham Forest.

Tilbake til hjemlandet

I 2016 var det tid for en restart for mannen som etter hvert hadde blitt 25 år. Macheda skrev under på en treårskontrakt for Serie B-klubben Novara fra vakre Piemonte. Minnene om debuten på den største scene virket langt unna. Likevel skulle oppholdet bli starten på en liten opptur for vår mann. På 52 kamper ble det 11 mål og gjenvunnet tro på at det var mulig å holde seg noenlunde skadefri og i form. Da kontrakten med den nord-italienske klubben gikk ut sommeren 2018, signerte Macheda en treårskontrakt med den greske klubben Panathinaikos.

Macheda spiller fortsatt for den greske klubben, sammen med vår egen Ghayas Zahid (På lån fra APOEL). I serien ligger de per dags dato på 6. plass, med et hav opp til de beste klubbene Olympiakos og PAOK. Vår mann har så langt denne sesongen skåret 5 mål på 15 kamper – senest sist helg mot Panionios i 3-0 seieren på hjemmebane. Kanskje er det lysere tider i møte …?

Selv om karrieren til Macheda aldri ble så stor som man kanskje hadde trodd, vil han stå som et av flere symbol på Steven Gerrard og Liverpools mangel på Premier League-trofè (I alle fall i noen måneder til), og ikke minst bli husket i flere tiår for de to magiske touchene på Old Trafford en vårdag i 2009.

Foto: Allison Pasciuto/Wikipedia