En av tre spillere er ikke gode nok. Nå må United lære av Liverpool.

Jürgen Klopp og Ole Gunnar Solskjær, Liverpool og Manchester United, England
Foto: Action Plus / David Blunsden

Johannes Strand

21. januar 2020

KOMMENTARLiverpoolManchester UnitedPremier League

KOMMENTAR:

Saken fortsetter under videoen

17. januar 2016 var det duket for Jürgen Klopps første oppgjør mot Manchester United som Liverpool-manager. Det endte med tap og sifrene 0-1 på Anfield. Målscorer var Wayne Rooney. Manager for United var Louis van Gaal. Siden den gang har et av lagene blitt verdens beste. Det andre laget er milevis unna å være det.

Liverpool har ikke brukt like mye penger som Manchester United, men en del pund har de også svidd av. Nesten hvert eneste pund har vært godt investert. United har på sin side knapt gjort en fornuftig investering de siste årene. Strengt tatt var sommeren 2019 det beste vinduet hittil. Mangel på rød tråd, inkompetente ledere og svært ulike managere har preget de svært svake overgangsvinduene.

Hvis vi tar en nærmere titt på Liverpools kamptropp i 2016, er det svært få spillere igjen i klubben fra den gang. Fire år har gått. Simon Mignolet, Nathaniel Clyne, Kolo Touré, Mamadou Sakho, Alberto Moreno, Jordan Henderson, Lucas Leiva, Emre Can, James Milner, Roberto Firmino og Adam Lallana startet kampen for Liverpool. I dag finner vi kun Nathaniel Clyne, Jordan Henderson, James Milner, Roberto Firmino og Adam Lallana i klubben. På benken var Christian Benteke, Steven Caulker, Joe Allen, Jordon Ibe, Brad Smith, Danny Ward, Joao Carlos Teixeira Brandao. Ingen av disse spillerne er i klubben lengre. Enorme utskiftninger. Det trengs også i United.

Hvis vi ser nærmere på Uniteds kamptropp mot Liverpool, er det ingen tvil. Altfor mange av spillerne er rett og slett ikke gode nok.

David de Gea og Sergio Romero er absolutt en god nok keeperduo. De Gea har ikke vært like god de siste sesongene, men er uansett en klassekeeper. Romero en god reservekeeper.

Hvor god er egentlig Victor Lindelöf? Vil han og Harry Maguire danne det bunnsolide stopperparet United-fansen håper på? Man kan definitivt sette spørsmålstegn ved den duoen. Uansett ser det bedre ut enn hva det har gjort på flere år. Phil Jones er langt fra god nok. Han må ut. Eric Bailly er et evig skadevrak. Slike spillere kan man ikke satse på.

På sidebackene ser det lovende ut. Luke Shaw og Aron Wan-Bissaka holder begge mål, mens den lokale unggutten Brandon Williams fort kan ta plassen til Shaw på permanent basis etter hvert. Diogo Dalot er en ok spiller å ha som backup. Han bekler flere roller.

Nemanja Matic er over the top. Han har vært brukbar de siste ukene, men er ikke det han en gang var. Serberen forsvinner nok fra klubben snart. Fred var en enorm skuffelse etter at han kom for en halv milliard kroner, men har denne sesongen blomstret. Fortsatt ustabil, men bør få mer tid. Andreas Pereira og Jesse Lingard er to spillere som rett og slett ikke har nivået som kreves i en toppklubb. Begge to bør være salgsobjekter etter inneværende sesong. Juan Mata er nok en spiller som er over the top. Spanjolen har hatt noen viktige involveringer de siste ukene, men er heller ikke det han en gang var. Kanskje er det på tide at han får avslutte karrieren sin et annet sted. En topp fyr på alle mulige måter, men ikke en mann for fremtiden.

Daniel James har vært en solid tilvekst. Fortsatt bidrar han med for lite målpoeng, men den unge waliseren bør få mer tid. Hans enorme fart og løpskapasitet på høyrekanten var sårt tiltrengt. Mason Greenwood er definitivt en spiller for fremtiden. Har et skyhøyt potensial. Allerede en mann som gjør seg fortjent til en god del tillit, til tross for hans unge alder. Anthony Martial presterer fortsatt for ustabilt og sliter litt for mye med skader. Uansett bør franskmannen få være med videre.

Om Ole Gunnar Solskjær er riktig mann er vanskelig å si. Men opprydningen i stallen bør for all del fortsette. Seks av 18 spillere i søndagens kamptropp bør ut. Det vil si at en av tre spillere ikke har noe å gjøre i fremtidens Manchester United. Spillerlogistikk virker å være en vrien oppgave for United-sjefene. Ed Woodward og eierne har fått masse kritikk. Gary Neville uttalte i sin podkast nylig at enkelte ikke-navngitte ledere bør få sparken. Sommerens vindu var imidlertid positivt. Maguire, Wan-Bissaka og James har alle vært solide tilvekster. Fortsetter det slik, kan det være en slagkraftig United-stall i vente.

Johannes Strand

Sjefsskribent, Britiskfotball

Foto: Action Plus / David Blunsden