Jørgen Haug

2. mars 2021

Premier LeagueStatistikk

Det er en kjent sak at det siste kvarteret av fotballkamper er det mest målrike. I helgas serierunde var situasjonen en annen. For første gang siden høsten 2015 forble det siste kvarteret målløst.

I statistikk-verdenen er det populært å dele opp kampene i seks kvarter. Det gir interessante tall. Regelen, som omtrent ikke har unntak, er at i samtlige ligaer og i samtlige sesonger er det kampens avsluttende kvarter som inneholder flest mål.

Slik er det også hittil i årets Premier League-sesong. Av totalt 686 mål, har 140 kommet i kampens siste 15 minutter (pluss tilleggstid). Det er 25 mål mer enn i det første kvarteret av andreomgangen (115 mål), som er nummer to på lista over målrike kvarter i årets sesong.

Målløst

Men i helga skjedde noe som nesten aldri skjer: Det ble ikke scoret mål fra kampens 76. spilleminutt og utover.

Vi må helt tilbake til slutten av august 2005 for å finne forrige gang en full serierunde i Premier League ikke hadde scoringer det avsluttende kvarteret av kampen. 2. serierunde i 2005/06-sesongen var målfattig, og inneholdt kun 16 scoringer, hvorav ingen ble scoret i avslutningskvarteret.

Ett mål kun fem ganger

I mellom 2. serierunde i 2005/06 og den nylig spilte 26. serierunden av årets sesong, har det blitt scoret bare ett mål i de aktuelle minuttene kun fem ganger.

Sist det skjedde var da Yohan Cabaye scoret rundens eneste mål i avslutningskvarteret (89. spilleminutt) i Crystal Palace sin 2-0 seier hjemme mot Crystal Palace 3. oktober 2015.

Yohan Cabaye. Foto: Wikipedia

Da hadde det gått mer enn fem år siden forrige gang det skjedde. Den gangen var det Robin van Persie som satte inn Arsenals tredje mål i 3-1 borte mot Blackpool på Bloomfield Road i april 2011.

De øvrige gangene det ble kun ett mål i avslutningskvarteret var i 26. serierunde i 2009/10, samt 9. og 13. runde i 2006/07-sesongen.