Derfor ble det fullstendig stopp for Ingebrigtsens eventyr i Premier League

Foto: MAXIM SHEMETOV / REUTERS

Morten Haugdahl Lie

1. mai 2020

EksklusivtManchester CityPremier League

EKSKLUSIVT:

I et åpenhjertig intervju med Britiskfotball.com, forteller Kåre Ingebrigtsen om fotballkulturen i England, hvorfor eventyret fikk en brå slutt og da han ble mistenkt for å bruke cannabis på en uteplass i Manchester.

I 1993 ble Kåre Ingebrigtsen Manchester City-spiller. Det var en brå sportslig overgang for trønderen, men måten det hele ble avsluttet på var kanskje enda mer spesiell.

Saken fortsetter under videoen

Helt annen måte å spille fotball på

Trønderen syntes det var et stort steg opp fra norsk fotball. Han minnes flere forskjeller i hvordan man spilte fotball på balløya sammenlignet med Norge.

– Treningshverdagen og måten å spille fotball på var en helt annen i England. Det var for eksempel mindre formasjonstrening, men mye høyere tempo i England, forteller malvikingen.

Han forteller videre at det var en «kjør på»-mentalitet.

– De trenerene som jeg hadde der, var nok av den gamle skolen. De tok ut et lag som nærmest løp sokkene av seg i hver kamp. Det var ikke så mye taktikk, men knallhard jobbing, sier Ingebrigtsen.

En løgn ødela for trønderen

Ingebrigtsen spilte syv kamper for City i perioden fra januar til mai den første sesongen. Til tross for at manager Peter Reid spådde en lysende City-karriere for nordmannen da han ble signert, ble han sendt på et utlån tilbake til Rosenborg sesongen etter. Der hjalp han trønderne med å vinne seriegull, før han returnerte tilbake til City hvor Peter Reid hadde fått sparken.

Inn kom Brian Horton, som ga trønderen tillit en periode igjen. Våren 1994 pådro han seg en skade som gjorde at Ingebrigtsen ikke lengre ble satset på.

– Jeg skadet meg i en landskamp. Da skrev forbundet i England et brev til City om at det var en gammel skade som hadde blusset opp. Det stemte naturligvis ikke, men det gjorde at jeg ikke ble satset på videre. I tillegg var det VM den sommeren som jeg var desperat etter å spille, så jeg kontaktet flere norske klubber for å høre om de ville signere meg på lån.

Dermed ventet nok et utlån for trønderen. Først signerte han for Strømsgodset, før han kun én måned senere ble utlånt videre til Lillestrøm. Der spilte han ut 1995-sesongen.

Ingebrigtsen kom til enighet med Manchester City om å løsrives fra kontrakten ved årsskiftet i 1996.

Beskyldt for å bruke Cannabis

På spørsmål om han sitter igjen med noen historier fra oppholdet i England, må han tenke seg litt om.

– Det var vanlig på den tiden at spillerne dro ut på byen dagen før trening og kamp. Jeg var med flere ganger og snuste på den tiden. En gang var jeg på do på et utested, der glemte jeg av snusen og de som jobbet der fant den og trodde det var en boks med cannabis. Jeg måtte vel svare for meg der og da, men det er gøy når man tenker på det i ettertid, engelskmennene visste jo ikke hva det var, flirer trønderen.

Så skryter han av de engelske spillerne.

– Uansett om de drakk dagen før en trening, så møtte de opp på treningen og sprang sokkene av seg, de så ikke påvirket ut i det hele tatt. Manageren var fra den «gamle skolen» og visste at spillerne var ute på byen, så han la inn ekstra løpetrening dagen etter, det var på en måte straffen. Men spillerne ga alt uansett, det virket naturlig for dem.

Bedre kontakt med klubben nå

Ingebrigtsen forteller at han ikke har noe særlig kontakt med sine gamle lagkamerater i City. Nå er imidlertid tonen en annen.

– Manchester City er flinke til å følge med på tidligere spillere. Jeg dro over dit for rundt et år siden for å se de spille kamp og studere hva de gjorde på treningsfeltet. Jeg fikk snakket litt med manager Pep Guardiola. De er også flinke til å tilby seg å låne ut spillere til klubbene som jeg har vært trener i, sier Ingebrigtsen.

Fikk du gratulasjoner fra City da du vant seriegull og cupgull med RBK?

– Ja, de følger med og er flinke sånn sett.

På spørsmål om han kunne tenke seg å ta over de blå fra Manchester, er han klar i sin tale.

– Ja, hvem vil vel ikke det? Det er en enorm jobb som medfører et enormt press, men ja, jeg hadde tatt den jobben, innrømmer trønderen.

Usikker på fremtiden

Om vi får se den tidligere Rosenborg-, Oostende- og Apoel-manageren som manager eller hovedtrener igjen, er ifølge han selv ikke avgjort.

– Nå skal jeg bruke tiden frem til sommer på å tenke på veien videre. Det kan være det dukker opp andre muligheter utenfor fotballen som virker interessant også, så jeg kan ikke si 100 prosent at jeg kommer til å være manager eller hovedtrener igjen.