Den sovende storklubben nærmer seg igjen, men et sitat hjemsøker fansen

Foto: Rccousins / Wikipedia

Morten Haugdahl Lie

14. mai 2020

ChampionshipLeedsPremier League

De siste 16 årene for Leeds United har bydd på økonomisk trøbbel, sportslige nedturer og en hinsides trener-kabal. Skal klubben endelig lykkes?

– Jeg har aldri vært i en klubb som dette. Hva enn som kan gå galt, går galt.

Saken fortsetter under videoen

Det sa Kevin Blackwell, en av mange tidligere Leeds-managere siden nedrykket fra Premier League i 2004.

Etter at forrige sesong endte med tap i kvalifiseringen til Premier League-opprykk mot Derby, troner Leeds øverst på tabellen denne sesongen. Leeds-supporterne har funnet tilbake håpet om Premier League-spill.

Nå kan imidlertid koronavirus-pandemien og den uvisse fortsettelsen sette en stopper for håpet.

Styreleder i FA, Greg Clarke, uttalte til The Times at sesongen ikke skal annulleres. Enten vil kampene bli ferdigspilt i Premier League, eller så vil det hele bli avgjort gjennom poengsnitt. Det gjelder både kampen om seriegull, nedrykk og opprykk.

Flere Premier League-klubber reagerer på denne ideen. De mener nemlig det er urettferdig at Leeds og West Bromwich (som vil rykke opp om sesongen ikke fullføres i Championship, journ. anm.) får rykke opp dersom de gjenstående kampene ikke blir spilt.

Ulike avgjørelser

I Nederlandske Æresdivisjon er sesongen avlyst, men ingen rykker opp og ingen rykker ned. I franske Ligue 1 er også sesongen avlyst, men de tre øverste lagene i Ligue 2 rykker fortsatt opp til Ligue 1.

Om sesongen avlyses i England, vil nok Leeds-fansen håpe på en lik ordning som i Frankrike.

Hva enn som kan gå galt, går galt, sa Blackwell. Så spørs det om koronaviruset er et nytt eksempel på det for Leeds United.

Økonomisk trøbbel og nedrykk

De økonomiske vanskelighetene som oppsto tidlig på 2000-tallet ga dårlige arbeidsforhold for managerne i Leeds. David O’Leary ble etterfulgt av Terry Venables, deretter overtok Peter Reid, som ble erstattet av den gamle spillerkjempen Eddie Gray. I 2004 overtok nevnte Kevin Blackwell, som klarte å stabilisere laget og tok laget til kvalifiseringsrundene til Premier League i 2006.

Etter en fryktelig 2006/07-sesong med både sportslig og økonomisk trøbbel, rykket laget ned til League One. To dager før den siste kampen, valgte klubben å sette seg under såkalt administrasjon. Den umiddelbare følgen var at klubben ble fratatt ti poeng og endte dermed sist på tabellen.

Oppholdet i League One varte i tre sesonger før klubben rykket opp i 2010.

En varte i seks kamper, den andre i 32 dager

I Championship har Leeds tidvis blandet seg inn i toppstriden, men manglende økonomisk og sportslig stabilitet med stadige trenerskifter har stått i veien for det etterlengtede opprykket til Premier League.

Simon Grayson var manageren som ledet laget opp igjen til Championship.

Neil Warnock tok over i 2012-13-sesongen og Brian McDermott i 2013-14-sesongen, men ingen av dem klarte å få til en varig sportslig oppsving.

I juni 2014 ble Dave Hockaday ansatt som ny hovedtrener. Etter en meget svak start på sesongen 2014/15 fikk han marsjordre etter bare seks kamper.

September samme år ble slovenske Darko Milanic presentert som ny trener. Det gikk ikke bedre med sloveneren. Etter bare 32 dager i jobben fikk også han sparken. Ingen trener har hatt et kortere opphold i Leeds United.

I tur og orden kom Neil Redfearn, Uwe Rösler, Steve Evans, Gary Monk, Thomas Christiansen og Paul Heckingottom inn og ut igjen fra 2014 til 2018.

Kilder: Wikipedia, The Times og The Guardian.