20 år siden drapene i Tyrkia: – En av de svarteste nettene i fotballhistorien

Foto: Reuters Photographer / REUTERS

Morten Haugdahl Lie

15. april 2020

Champions LeagueLeeds

5. april 2020 var det 20 år siden to Leeds-supportere ble drept da de skulle se semifinalen mellom Leeds United og Galatasaray i Istanbul.

Det skriver TV2 på sine nettsider.

Saken fortsetter under videoen

Kevin Speight (40) og Christopher Loftus (37) hadde tatt turen til Istanbul for å overvære semifinalen i UEFA Cupen mellom Leeds og Galatasaray en 5. april 2000. Det som skulle være et av klubbens største øyeblikk gjennom tidene, ble forvandlet til et mareritt.

Kom aldri hjem til England igjen

Speight og Loftus dro sammen med flere andre til puben «James Joyce Irish Pub». Der ble de helt til Speight og Loftus sammen med rundt 20 andre personer dro videre til en annen pub.

Litt senere på kvelden ble de angrepet av noen Galatasaray-supportere. Noen av dem var bevæpnet og hadde med seg kniver, macheter og balltrer.

Diverse vitneforklaringer tyder på at Loftus var blitt brutalt knivstukket i det øyeblikket politiet ankom stedet. Politiet ble også beskyldt for å ikke ha hjulpet til, men heller ha angrepet Loftus og resten av Leeds-supporterne med batong. Speight hadde også blitt knivstukket i kaoset.

Livene til de to supporterne sto ikke til å redde. Loftus ble erklært død rett etter at taxien ankom sykehuset, mens Speight døde kort tid etter.

– Det som hendte vil bli husket som en av de svarteste nettene i fotballhistorien, sa styreleder i Leeds United, Peter Ridsdale dagen etterpå.

Klarte ikke å motivere spillerne

Daværende Leeds-manager David O’Leary har fortalt at kampen allerede var tapt før den startet.

– Jeg tenkte over hvor unødvendig kampen var. Jeg var ikke fokusert i det hele tatt og klarte ikke å fokusere spillerne, sa O’Leary til The Telegraph.

Kampen endte 2-0 til Galatasaray.