Her er britene som har spilt i «El Clásico»

Foto: Victor Fraile / Reuters

I kveld møtes Real Madrid og Barcelona igjen i «El Clásico». Her er et tilbakeblikk på britiske spillere som har prydet oppgjøret gjennom historien.

Kampen spilles lørdag klokken 21:00 på Estadio Alfredo Di Stéfano i Madrid. Atlético Madrid leder La Liga med 66 poeng etter 29 serierunder. Like bak ligger Barcelona og Real Madrid med henholdsvis 65 og 63 poeng hver. I kveld er ikke en eneste britisk spiller involvert. Men gjennom historien har i alt åtte briter deltatt i oppgjøret:

Saken fortsetter under videoen

Laurie Cunningham (Real Madrid)

Den første var Laurie Cunningham, som spilte for Real Madrid fra 1979 til 1984. Han er nok mest kjent for å være den første mørkhudede til å spille for det engelske landslaget. Han var også den første britiske spilleren til å spille for Real Madrid. I sin første sesong for Los Blancos scoret han 12 ganger og hjalp de hvitkledde til ligagull. Etter en stor prestasjon i 2-0-seieren mot Barcelona i 1980 ble Cunningham applaudert av banen av hjemmepublikumet på Camp Nou, noe som tilhører sjeldenhetene. Cunningham døde på tragisk vis i en bilulykke i 1989, og ble kun 33 år gammel.

Steve Archibald (Barcelona)

Den eneste skotske spilleren noen gang til å delta i El Clásico. Angrepsspilleren fra Glasgow spilte for Barcelona fra 1984 til 1988. Han var den første briten til å score i oppgjøret da Real Madrid ble slått 3-0 på Bernabéu i 1984. Han ble også Barcelonas toppscorer samme sesong.

Gary Lineker (Barcelona)

Under perioden med engelske Terry Venables som manager hentet Barcelona flere britiske spillere. Nestemann var Gary Lineker, som ble hentet fra Everton i 1986. Lineker fikk et suksessrikt opphold i Spania, og spilte hele 103 ligakamper for Barcelona. Han spilte i El Clásico åtte ganger, og scoret i fem av disse oppgjørene. I 1987 scoret han til og med hat trick mot erkerivalen.

Mark Hughes (Barcelona)

Den tredje og siste briten som ble hentet til Barcelona av Venables. Han spilte kun én gang mot Real Madrid i en kamp som endte 1-1 på Bernabéu i 1986. Han fikk totalt 28 kamper for klubben mellom 1986 og 1988, og utmerket seg mer i sin periode i Manchester United på 90-tallet.

Steve McManaman (Real Madrid)

McManaman hadde en enorm karriere som utenlandsproff, til tross for at den kun varte i fire år fra 1999 til 2003. Som Real Madrid-spiller vant han både La Liga og Champions League to ganger hver. Han spilte syv ganger i El Clásico, og scoret da Madrid slo ut Barcelona i Champions League i 2002. Samme år fikk også Los Blancos sin niende Europa-triumf. Det skulle gå hele tolv år til neste gang.

David Beckham (Real Madrid)

En av de mest kjente fotballspillerne noensinne spilte for Real Madrid fra 2003 til 2007 og fikk 116 kamper i den spanske ligaen. Etter oppholdet sto han derimot igjen med kun ett ligatrofé. Beckham scoret aldri i noen av sine åtte kamper mot Barcelona, men hadde to målgivende pasninger.

Michael Owen (Real Madrid)

Owen spilte kun én sesong for hovedstadslaget. Han scoret totalt 16 mål på 46 kamper. I motsetning til Beckham noterte han seg derimot for scoring i El Clásico da Real Madrid vant 4-2 i Madrid i 2005. Kampens andre målscorere var Zinedine Zidane, Ronaldo, Samuel Eto’o, Raúl og Ronaldinho.

Gareth Bale (Real Madrid)

Gareth Bale har fått et mildt sagt problematisk forhold til Real Madrid og egne fans, til tross for at hans opphold i Madrid uten tvil har inneholdt stor suksess. Én ligatittel og fire Champions League-titler er fasit etter hans ankomst i 2013. Dersom han får spilletid i kveld vil det være hans kamp nummer 16 mot Barcelona, mer enn noen annen britisk spiller. I El Clásico-sammenheng vil han nok alltid huskes for sin fantastiske solo-prestasjon i Copa del Rey-finalen i 2014. Med 85 minutter på klokken løp han fra Marc Bartra med ball og satte inn vinnermålet i kampen som endte 2-1 til Real Madrid.