Dette må du tenke på før du lager ditt Fantasy-lag

Pierre-Emerick Aubameyang og Arsenal skal opp mot sine overmenn i forrige sesongs Europa League. Foto: REUTERS / DAVID KLEIN

Håkon Pallin Kjeldsen

12. september 2020

FantasyPremier League

Her er vår store Fantasy-guide til den første Premier League-runden.

Et av årets store høydepunkter nærmer seg med stormskritt. Nei, det er ikke snakk om julaften, valentines eller finale i Champions League. Det er åpningshelgen i Premier League, og med Premier League følger selvsagt Fantasy Premier League. I denne artikkelen får du forhåpentligvis noen tips om hvordan du skal angripe åpningshelgen fantasymessig.

Saken fortsetter under videoen

Det første man legger merke til når man skal sette opp lag før årets sesong er at Manchester-lagene ikke spiller kamp før i runde 2. Det samme gjelder Burnley og Aston Villa. I praksis betyr det at du enten må starte uten noen av de mest populære valgene i spillet, eller må ha de på benken og stole på at en billig benkemann gjør jobben for deg i første runde.

Noe annet som har skapt hodebry for flere millioner Fantasy-spillere er hvordan man skal få nettopp disse populære spillerne fra Manchester inn i laget sitt før de begynner å håve inn poeng. Man får som kjent kun ett gratis bytte mellom hver gameweek, så dersom man for eksempel vil ha både Kevin de Bruyne, Bruno Fernandes og Anthony Martial i laget ditt, vil du ikke kunne sitte med alle tre før i runde 4. Med mindre du setter en på benk i runde 1, eller velger å gjøre flere bytter enn de du får utdelt gratis.

Tidlig wildcard

Nettopp denne problemstillingen med Manchester-lagene fører meg over på hva jeg mener er det mest effektive måte å starter spillet på. Nemlig et tidlig wildcard. Wildcardet gir det muligheten til å gjøre et ubegrenset antall bytter på laget ditt fra en gameweek til en annen. I dette tilfellet betyr det at du kan sitte med akkurat det laget du vil uten å måtte tenke på at spillerne ikke spiller kamp i runde 1.

På denne måten kan man altså sette opp et lag der man kun fokuserer på runde 1 og 2, før man gjør så mange bytter man vil før runde 3. Til runde 3 har vi blitt bedre kjent med nykommerne til Chelsea, fått Manchester City og United med i spillet, Arsenal er ferdig med to gunstige kamper og går inn i et tøft kampprogram, vi vet hvem som spiller vingback for Wolverhampton, og har jevnt over fått mer oversikt over alle lagene.

Runde 1 og 2:

På grunn av wildcard-planene, blir fokuset kun på runde 1 og 2 til å begynne med. Lagene med finest kampprogram på papiret disse rundene er Arsenal, Newcastle, Tottenham og Leicester.

Arsenal spiller tidligkampen lørdag klokken 13:30 mot nyopprykkede Fulham. Her er det grunn til å tro at Mikel Artetas menn vinner med flere mål. Fantasymessig er det en mann som skiller seg klart ut fra resten hos de røde fra nord-London. I runde to tar «The Gunners» mot West Ham hjemme på Emirates. Pierre-Emerick Aubameyang er det nærmeste man kommer en «must-have» fra alle lagene for de to første rundene, og jeg tror det er gaboneren som står med flest poeng av alle når vi skriver punktum etter runde 2.

Andre spillere man kan vurdere fra Arsenal:

Kieran Tierney. Den skotske venstrebacken er den sikreste spilleren dersom man vil defensivt inn i Arsenal. Han koster 0.5 og 1.0m mer enn de andre i Artetas forsvar, men i det lange løp tror jeg det vil betale seg. Det som taler mot Tierney for runde 1 og 2 er at han trolig må vikariere på stopperplass i minst en av kampene.

Hector Bellerin. Har du ikke pengene som kreves for å få inn Tierney vil jeg anbefale spanjolen på motsatt back. Bellerin har slitt mye med skade de siste to årene, men om man kun skal ha han i to runder tror jeg det kan være verdt risikoen.

Nicolas Pepe. Dette er ikke en spiller jeg ville anbefalt dersom jeg ikke planla tidlig wildcard i runde 3, men når programmet til Arsenal ser ut som det gjør kan Pepe være spilleren som gir deg det lille forspranget etter to spilte runder. Er i skrivende stund bare eid av 2.3%.

Newcastle er ikke et lag som frister noe særlig på Fantasy i utgangspunktet. Kampprogrammet de to første rundene frister derimot mer. Når vi i tillegg vet at spillere fra Newcastle ikke koster all verden kan det være fristende å prøve litt blant mennene til Steve Bruce.

Spillere å vurdere fra Newcastle (West Ham borte og Brighton hjemme):

Jamaal Lascelles. Kapteinen er det sikreste kortet i forsvaret som fint kan finne på å holde nullen mot enten West Ham eller Brighton. Er man maks heldig står forsvarsklippen igjen med tosifret antall poeng etter to runder.

Allan Saint-Maximin. Franskmannen leverte usle åtte målpoeng i 2019/20, men var i god form etter restarten i sommer. Han hadde flest poeng blant Newcastles spillere i fjor, og mot West Ham og Brighton bør det bli noen scoringer på The Magpies. Prisen på 5.5m gjør også at du kan bruke mer penger på de andre spillerne dine.

Tottenham har ikke bare et fint program de to første rundene, men faktisk til og med runde 8. Mange har blitt trukket mot spillerne til Jose Mourinho etter å ha sett den nye serien som følger de hvite fra nord-London fra innsiden.

Spillere å vurdere fra Tottenham (Everton hjemme og Southampton borte):

Eric Dier: Den billigste vegen inn i et forholdsvis gjerrig Spurs-forsvar. Koster bare 5.0m. Mourinho prøvde å hente Dier til Manchester United i sin tid, så han har utvilsomt sansen for den engelske landslagsstopperen. Dier er ingen grossist når det gjelder målpoeng, men Tottenham kan fint holde nullen mot de fleste lagene i Premier League.

Matt Doherty: Den offensive backen har ikke spilt et eneste tellende sekund for Tottenham, men han er utvilsomt fristende. Iren leverte fire scoringer og åtte assist for Wolverhampton i fjor, og var forsvarsspilleren som leverte fjerde mest poeng på spillet. Til prisen 6.0m forventer man både rene bur og målpoeng, og det er Doherty mer enn kapabel til å levere.

Heung-Min Son: En meget populær fantasymann som nok en gang er vennlig priset. Til 9.0m koster han 3.0m mindre enn de dyreste i sin posisjon. Leverte tosifret antall mål og assist i fjor, til tross for at det var en trøblete sesong med to røde kort og brukket arm. Mot Everton og Southampton kan Son gjøre stor skade. Eid av nesten 30%.

Harry Kane: Argumentene er mye det samme som hans koreanske lagkamerat. Kane er den spilleren i Spurs med mest mål i seg. Han er på straffer, og scoret sju mål på ni kamper etter oppstarten i sommer, deriblant fem på de siste tre. Mot Everton har han faktisk scoret minst to mål i fire av de fem siste oppgjørene han har spilt.

Leicester var enormt gode første halvdel av fjorårssesongen, men dabbet av mot slutten. Det førte til at de endte på femteplass til slutt. Til tross for den skuffende sesongavslutningen er det vanskelig å overse Brendan Rodgers mannskap om man utelukkende ser på runde 1 og 2.

Spillere å vurdere fra Leicester (West Bromwich borte og Burnley hjemme):

James Justin: Når Leicester-troppen er skadefri er Justin et godt stykke unna startelleveren. Det som imidlertid taler hans sak er at det soleklare førstevalget Ricardo Pereira er skadet de to første kampene. Dermed er Justin er veldig billig veg inn i et vanligvis solid forsvar. West Bromwich og Burnley slår meg heller ikke som to lag med planer om å bøtte inn all verden med mål den kommende sesongen.

Harvey Barnes: Barnes er del av flere midtbanespillere i en vanskelig prisklasse. Det er vanskelig å velge hvem man skal gå for om man sitter igjen med 7 millioner i banken og en ledig midtbaneplass. Dersom dette er tilfelle vil jeg anbefale Harvey Barnes. Leverte tosifret antall målgivende i fjor, til tross for at han kun spilte 2000 minutter. Mot West Brom og Burnley kan han fort starte sesongen med et brak. Er nok tiltenkt en mer sentral rolle i laget i sesongen som kommer.

Jamie Vardy: Man kommer ikke utenom Jamie Vardy med nydelig kampprogram i begynnelsen. Fjorårets toppscorer er naturligvis blant de dyreste spissene på spillet, men det er det også en grunn til. Han leverte 30 målpoeng (23+7), og fikk i tillegg hele 34 bonuspoeng. Vardy er den jeg ser på som det sikreste spisskortet når man kun ser på runde 1 og 2. Klarer WBA og Burnley å avlyse Vardy-partyet? Jeg går for nei!

I tillegg til spillerne fra de fire nevnte lagene klarer jeg ikke å komme meg bort fra Livepool-duoen Trent Alexander-Arnold og Mo Salah, i tillegg til nyinnkjøpte Timo Werner på Chelsea.

Liverpool og Chelsea møtes i runde 2, men valget om å ha alle tre på laget taes også på grunnlag av at Liverpool møter Leeds på Anfield, mens Chelsea gjester Brighton i første runde. Der tror jeg nevnte trio kan levere totalt 30 poeng. Dersom man i tillegg kapteiner Salah hjemme mot Leeds står man da igjen med 40 poeng på tre spillere i runde.

Der Salah og Alexander-Arnold er spillere som har vært i fantasy-toppen i flere år, er Werner selvsagt et mer ubeskrevet blad i og med at han er nyankommet fra Red Bull Leipzig. 28 mål på 34 kamper i Bundesliga er imidlertid nok til å fortjene en plass på mitt lag i runde 1. Jeg tror også han tar straffene til Chelsea. Dersom han ikke leverer mot Brighton er vegen kort til for eksempel Anthony Martial hjemme mot Crystal Palace i runde 2.

Rundens valg

Rundens kaptein: Mohamed Salah. Salah har scoret i hver eneste seriepremiere siden han kom til Liverpool (3 mål og 2 assist). Det vil overraske meg stort om ikke egypteren leverer scoring også hjemme mot Leeds lørdag kveld. Tipper 12-16 poeng.

Rundens skuffelse: James Rodriguez. Du kan lese mer om James lenger ned i artikkelen. Han er valgt av 7.9% før bortemøtet med Tottenham. Her tror jeg eierne må belage seg på to poeng.

Rundens overraskelse: Nicolas Pepe. Jeg tror vi finner rundens overraskelse på Arsenal. Valget falt på Pepe fordi han virker å ha gjort høyrekanten til sin egen, han tar enkelte dødballer og jeg tror Arsenal fort kan score mange mål mot Fulham. Ivorianeren er valgt av 2.3%, og er et fint valg dersom du vil distansere deg litt fra resten.

Årets topp 3:

I denne spalten skal jeg forsøke å liste opp de spillerne jeg tror får flest poeng i sin posisjon. Uavhengig av pris.

Keeper: 1. Alisson 2. Hugo Lloris 3. Nick Pope

Liverpools keeperduo tok til sammen 149 poeng i fjor. Dersom Alisson holder seg skadefri og tar over minuttene til Adrian kommende sesong er jeg overbevist om at totalen økes betraktelig. Alisson var nære å holde flest rene bur til tross for skaden i fjor.

Hugo Lloris var også en del skadet i fjor. I de kampene han spilte hadde han høyeste poengsnitt blant alle keeperne. Sammen med Gazzaniga plukket Spurs-keeperne 156 poeng. Med Mourinho inn med sin defensive struktur tror jeg også totalen øker der.

Tredjeplassen var den vanskeligste å bestemme seg for. Ederson, Schmeichel og Patricio var alle med i prosessen, men det faktum at Burnleys keepere alltid oppnår minst 150 poeng, og at Pope tok hele 170 i fjor gjør at engelskmannen får tillit foran brasilianeren, dansken og portugiseren på årets topp tre målvakter. Selv om jeg tror disse målvaktene tar flest poeng, kommer jeg personlig ikke til å starte med noen av dem. Enkelt og greit fordi jeg liker å bruke midlene andre steder enn på målvakt.

Forsvar: 1. Trent Alexander-Arnold 2. Virgil van Dijk 3. Andy Robertson

At Trent Alexander-Arnold tar flest poeng blant forsvarsspillerne i kommende sesong er alt annet enn kontroversielt. Spiller for det beste laget defensivt, er med offensivt og slår gode dødballer. Førstemann inn på mitt lag.

På andreplass over årets forsvarere setter jeg Virgil van Dijk. Stopperkjempen er av mange sett på som verdens beste i sin posisjon, og er selvskreven i Jürgen Klopps ellever. Var tre poeng unna andreplassen blant forsvarere i fjor, og hans tyngde på dødball gjør at jeg tror han tar igjen Robertson i årets sesong.

Nevnte Robertson er mannen jeg tror tar tredje flest poeng etter Arnold og van Dijk. Tre Liverpoolspillere er kanskje ikke det mest spennende eller kreative, men jeg tror det skal skje mye uforutsett for at ikke dette er topp tre forsvarsspillere ved endt sesong.

Midtbane: 1. Mohamed Salah 2. Pierre-Emerick Aubameyang 3. Kevin de Bruyne

Mo Salah har vært den store fantasykongen etter at han kom inn i spillet i 2017. På sine tre første sesonger har han tatt flest, flest og nest fleste poeng blant samtlige spillere i spillet. Tar straffer og er bankers i laget til Liverpool. I år tror jeg han tar igjen Kevin de Bruyne, og blir spilleren med flest poeng av samtlige på spillet.

Like bak Salah finner vi nevnte Aubameyang. Angrepsspilleren fra Gabon er den soleklare eneren i Arsenal, og om det er noen som skal ta mer poeng enn Salah i årets sesong tror jeg det blir Arsenals lynraske nummer 14. Har blitt gjort om fra angrep til midtbane på spillet, noe som gjør han enda mer spennende enn han har vært de tidligere sesongen.

Kevin de Bruyne tok flest poeng på spillet i fjor. Belgieren hadde en kanonsesong, og var den utespilleren med flest minutt på banen for Manchester City i sesongen som gikk. Selv om jeg setter Salah og Aubameyang foran de Bruyne tror jeg ikke Pep Guardiolas er noe dårligere valg i og med at han koster 0.5m mindre enn sine konkurrenter.

Spiss: 1. Timo Werner 2. Anthony Martial 3. Roberto Firmino

Timo Werner har allerede blitt argumentert for. 28 mål i Bundesliga taler for seg selv, og på et Chelsea-lag som ser veldig spennende ut offensivt tror jeg tyskeren bikker 20 mål også i sin første Premier League-sesong.

Anthony Martial tok 200 poeng som midtbanespiller i fjor. I år er han omgjort til spiss, noe som ikke er positivt med fantasy-øyne. Likevel tror jeg ikke totalsummen til Martial kommer til å synke. Heller tvert imot. Da Bruno Fernandes kom inn i United-laget ble Martial mye bedre, og nå skal Martial spille hele sesongen med portugiseren rett bak seg på banen. Det lukter krutt!

Innser selv at dette ser veldig Liverpool-tungt ut, spesielt med tanke på at jeg tror Manchester City vinner ligaen. Det som skiller Englands to beste lag er imidlertid at Liverpool er et mye enklere lag å velge spillere fra på Fantasy. Frontrekken med Sadio Mane, Roberto Firmino og Mo Salah starter så og si alle kampene, og det er også stort sett de som er sist på ballen når Liverpool scorer mål. I den lyseblå delen av Manchester fordeles både spilletid og målpoeng mer broderlig enn det gjør i Beatles-byen. Firmino hadde en dårlig sesong målpoengmessig i fjor, men jeg tror det løsner mer i år. Firmino er kun valgt av 4.2%, noe som viser at ikke alle deler min optimisme til den lekne brasilianeren.

Årets skuffelser:

I denne spalten går jeg inn på en spiller i hver posisjon jeg tror kommer til å skuffe fantasymessig i årets sesong. Det kan være en spiller jeg mener er for dyr, eller en spiller jeg mener er eid av for høy prosentandel.

Keeper: Ederson. Den dyreste keeperen på spillet sammen med Alisson til 6.0m. Det blir en del rene bur på Ederson, men ikke mange redninger og bonuspoeng. Dette gjør at jeg tror det finnes mange bedre valg på keeperplass i årets sesong. Valgt av kun 5%, men settes som årets skuffelser på grunn av pris sammenlignet med andre målvakter jeg tror kommer til å levere flere poeng enn brasilianeren.

Forsvar: Çaglar Söyüncü koster 5.5m og er valgt av 12.9%. Var et populært valg i fjor Söyüncü, men da kom han inn i spillet til kun 4.5m. I år mener jeg det finnes bedre valg dersom du har 5.5m i banken, men også om du velger tyrkeren fordi du vil inn i Leicester-forsvaret. Jeg ser ingen god grunn til å ha Leicester-stopperen på laget.

Midtbane: James Rodriguez er blant de største signeringene til Premier League før sesongen, men colombianeren er ikke det samme som han en gang var. Han blir ikke raskere med årene, og nå kommer han til det som kanskje er den raskeste ligaen i verden, og han skal ikke spille på et topplag som dominerer samtlige kamper. Til prisen av 7.5m er han valgt av 7.9%. Mitt tips er styr unna. Snu før det er for sent!

Spiss: Michail Antonio avsluttet sesongen kruttsterkt i fjor. I skrivende stund er han valgt av 11.4%. Ikke en typisk spiss, og kan bekle posisjoner mer defensivt i banen dersom Sebastien Haller leverer på topp. En spiss på spillet som ikke spiller spiss i virkeligheten er noe man ikke vil ha på laget sitt. Særlig når han koster 6.5m og man finner både bedre og billige alternativer.

Årets overraskelser:

Denne spalten er rake motsetningen av den forrige. Her finner du spillere jeg mener enten er for billig, eller er eid av veldig få.

Keeper: Sam Johnstone. Målvakten er valgt av under 1%. Jeg tror det kan bli mye redningspoeng, bonus og kanskje en strafferedning eller to på den tidligere Manchester United-målvakten denne sesongen. Da fyker totalscoren til Johnstone fort opp, selv om West Brom fort kan fyke ned. Har reddet åtte de siste 24 straffeforsøkene mot seg. Matchvinner.

Forsvar: Ben Chilwell. Usikker på om han kan kalles en overraskelse, men han er valgt av kun 1.6%. Henger nok sammen med at han er skadet fra start, men jeg tror hele Chelsea-forsvaret vil bli mye bedre i år enn i fjor. Spesielt dersom Frank Lampard får forsterket keeperplassen. Til prisen 5.5m er Chilwell en halv million billigere enn sin forgjenger Marcos Alonso.

Midtbane: Mason Greenwood. Tenåringen slo for alvor gjennom mot slutten av forrige sesong, og så lenge Jadon Sancho forblir i Tyskland virker det som Greenwood beholder plassen på Manchester Uniteds høyrekant. På spillet er han omgjort fra spiss til midtbane. Det gjør han ekstra appellerende til den nette sum av 7.5m. Er i skrivende stund valgt av 8.5%, men ikke bli overrasket dersom det tallet er doblet når vi nærmer oss jul.

Spiss: Callum Wilson. Newcastles nyervervelse rykket ned med Bournemouth i fjor, og hadde heller ikke sin beste sesong personlig. 8 mål og 6 assist er ikke helt krise, men året før leverte Wilson hele 14 scoringer og 12 assist. Nå er han gjenforent med Ryan Fraser i Newcastle, og jeg tror Wilson vil gå gode arbeidsvilkår med Allan Saint-Maximin, Miguel Almiron og nevnte Fraser som servitører. Spissen koster bare 6.5m, men er allerede valgt av 8.2%. Får plass som årets overraskelse på grunn av prisen.

HUSK FRISTEN KLOKKEN 12:00 OG BLI MED I VÅR FANTASYLIGA.

Ligakode: dkqwns