Supporterklubben fyller 40 år: – Hadde vi vært et politisk parti hadde vi vært nest størst i landet

Pål Christian Møller sammen med tidligere Liverpool-manager Rafael Benítez. Foto: Privat

Isak Brønseth

23. juni 2020

EksklusivtLiverpoolPremier League

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

I 1980 var Pål Christian Møller med på å starte Liverpool FC Supporters Club Norway. Nå har de nesten 55 000 medlemmer, og er Norges største supporterklubb.

Liverpool FC har en enorm historie. Med blant annet 18 ligatriumfer i England og seks Europacup-titler å vise til, er de utvilsomt en av verdens største fotballklubber. I skrivende stund leder de Premier League med hele 20 poeng foran Manchester City. Det gjenstår åtte serierunder. Denne gangen kan det ikke glippe.

Med unntak av UEFA Cup-seieren i 2001, Champions League-seieren i 2005 og seier i FA Cupen i 2001 og 2006 var årene etter årtusenskiftet preget av flere nedturer og trenerbytter for den engelske storheten. Det er nå 30 år siden de sist ble mestere i hjemlig liga. Hvem skulle tro at det ville ta så lang tid?

– Det var ingen som hadde drømt om at vi måtte vente så lenge til neste gang, sier formann i Liverpools norske supporterklubb Pål Christian Møller til Britiskfotball.com.

I 1980 var han med på å starte supporterklubben som nå er blitt Norges største. I 1990 var han tilstede på Anfield da de røde beseiret Queens Park Rangers. Etter scoringer fra Ian Rush og John Barnes sikret de seg den gang ligatittelen.

– Det er umulig å beskrive hvor mye dette betyr

Med nesten 55 000 medlemmer har Liverpool Supporters Club Norway igjen passert Manchester Uniteds norske supporterklubb, og er nå landets største.

– Vi har jo fått flere nye medlemmer i vår klubb enn det de har fått etter at Solskjær fikk rollen som manager, sier Møller.

For i 2015 skjedde det noe som virkelig skulle få betydning. Brendan Rodgers var ferdig som manager, og Jürgen Klopp ble ansatt. Siden har både de sportslige prestasjonene og interessen for klubben i Norge økt kraftig.

– Vi har hatt en jevn økning hele tiden, også under tunge år. Men spesielt nå etter at Klopp kom og med mye positivitet har ting gått bedre. Vi har også veldig mange flotte profiler i laget. Det betyr mye at de spiller så bra og så underholdende. Til og med folk som holder med andre klubber har problemer med å mislike Liverpool nå, sier Møller.

Etter at den karismatiske tyskeren tok over roret har Liverpool vært i to finaler i Champions League. I 2019 slo de Tottenham på Wanda Metropolitano i Madrid, og sikret dermed sin sjette Europacup-tittel. Samme sesong klarte de 97 poeng i Premier League. Det var likevel ett poeng mindre enn Pep Guardiolas City. Lengselen etter ligagull er til å ta og føle på.

– Det betyr enormt mye å vinne ligaen igjen. Det er rart å si det, men da jeg var på den avgjørende kampen i 1990 var det ikke noen særlig stor feiring på en måte. Det var ingen som hadde drømt om at vi måtte vente så lenge til neste gang. I tillegg hadde vi vår beste sesong noensinne forrige gang (i 2019) og likevel klarte vi ikke å vinne. Dette blir derfor ekstremt etterlengtet. Det her umulig å beskrive hvor mye dette betyr. Ligamesterskapet henger høyest av alt akkurat nå, forteller Møller.

Fyller 40 år

Planleggingen av triumfparaden gjennom byen var nok allerede i gang. Flere nordmenn hadde tenkt seg til Liverpool for å se sesongens siste hjemmekamp mot Chelsea, og for å feire gullet. Så kom koronaviruset.

Feiring var også planlagt hjemme i Norge. Ikke bare av ligagull, men også av 40 års-jubileum for supporterklubben i august.

– Vi hadde egentlig planlagt en stor jubileumsfest som ble utsatt, sier Møller.

Pål Christian Møller utenfor Anfield. Foto: Privat

Den norske Liverpool-familien er enorm. Samholdet og tilknytningen til klubben er ifølge Pål Christian Møller unik. På spørsmål om hvorfor Liverpool står så sterkt i Norge svarer han følgende:

– Det er flere årsaker til det. På 70- og 80-tallet var jo Liverpool veldig gode med for eksempel Keegan og Rush på laget. Norsk fotball var jo til sammenligning ganske dårlig på denne tiden, og flere har brakt Liverpool-interessen videre til sine barn, og sørget for at de har fått en god oppdragelse.

Etter at Klopp kom inn har klubben fått en ny giv. Med suksessen får nok også flere av dagens unge opp øynene for Liverpool. Supporterklubben har også flere undergrupper på et mer lokalt nivå.

– Det er en utrolig interesse i supportermiljøet med flere lokale initiativer. Vi har det som kalles Liverbirds-klubber rundt omkring, og engasjerer lokalmiljøene. Ett prosent av landets befolkning er medlem i supporterklubben vår. Hvis vi hadde vært et politisk parti hadde vi vært Norges nest største, forteller Møller.

Hyller Klopp

Som de aller fleste andre med hjertet i Liverpool, er Møller begeistret for lagets manager. Jürgen Klopp kom fra et suksessrikt opphold i Borussia Dortmund, og ble raskt tatt inn i varmen av Liverpools supportere. Møller peker spesielt på hans evner til å utvikle mennesker som en viktig faktor.

– Man ser jo spillere som Andy Robertson for eksempel. Lista er lang. Vi var for eksempel ikke så fornøyd med Moreno, og Minamino og Keita skal fortsatt ta det virkelige steget. Klopp er veldig opptatt av spillere som skal passe sammen og å gjøre ting «The Liverpool way ». Han kan gjerne bruke et halvt år på treningsfeltet for å få til nettopp det. Det er jo helheten med Liverpool som imponerer mest. Lagspillet og maskineriet som fungerer. Der er han flink. Han klarer å finne de som passer perfekt for laget som helhet. Han er god til å utvikle både spillere og mennesker, sier Møller.

Han har også troen på tiden fremover. Og selv om gullfeiringen ikke blir gjennomført slik en skulle trodd, mener Møller at Liverpool-supporterne har gode muligheter til å få oppleve enda mer suksess i tiden framover.

– Jeg kan ikke se at Liverpool skulle bli et dårligere lag framover. Forspranget nå er derimot enormt, og City har gått på noen overraskende tap. Chelsea og andre lag gjør jo også alt de kan for å ta oss igjen. At Liverpool har etablert seg som ett av verdens beste lag er det likevel ingen som diskuterer. Man ikke ta noe for gitt, men jeg håper vi fortsetter dominansen. Flere andre klubber har nok derimot en bredere stall, så vi kan slite dersom vi får skader på nøkkelspillere. Vi sliter for eksempel når Alisson er ute. Samtidig ser jeg ikke så langt fram i tid på nåværende tidspunkt, sier han.