Nordmannen forbløffet PL-stjernene, før han takket nei til Barcelona. Nå forklarer han hvorfor
Jørgen Haug
9. juni 2020
EKSKLUSIVT:
Dag Alexander Olsen (30) fra Gjøvik har hatt en karriere litt utenom det vanlige. Den nåværende 3. divisjonsspilleren trente jevnlig med spillere som Gareth Bale, Danny Rose, David Silva, David Villa, Juan Mata og Isco.
Vi skrur tiden tilbake til 2006. Gjøvik-Lyn spiller hjemmekamp mot Harstad i daværende 2.divisjon. En 17 år gammel Dag Alexander Olsen starter på benken. En agent sitter på tribunen for å se Harstads Thomas Kind Bendiksen.
– For å få med hele hendelsesforløpet må vi nesten gå ytterligere noen kamper tilbake i tid. Jeg ble utvist for å ha slått til en motspiller, og fikk tre kamper karantene, forteller Olsen til Britiskfotball.com, før han fortsetter:
– Kampen mot Harstad var den første kampen etter karanteneperioden, og jeg startet på benken. 20 minutter inn i kampen ble spissen vår skada. Da kom jeg innpå, og før pause hadde jeg allerede scoret hattrick. Etter kampen kom det en kar bort til meg å spurte hvor jeg hadde lyst til å spille fotball. Jeg trodde han kødda, ikke sant, så jeg ramsa opp alle toppklubbene jeg kom på, ler angrepsspilleren.
Agenten fortalte at han skulle ringe tilbake om en uke, så Olsen ventet på en telefon.
– Etter en uke hørte jeg ingenting, så jeg tenkte at det sikkert bare var en som kødda med meg. Etter ti dager ringte han og sa at Bayern München ville ha meg. Så kom Tottenham inn i bildet, og deretter Barcelona. Det var helt uvirkelig, sier Olsen.
Ble ringt opp av Rijkaard
Olsen bestemte seg for å signere for Tottenham. Det var der han øynet størst mulighet til å spille seg inn på førstelaget, og det var de som viste mest interesse for nordmannen.
– Jeg ble rådet til å velge Tottenham. Martin Jol var trener i klubben da, og han lot meg trene med A-laget. Da sa også at jeg skulle få spille kamper for A-laget, så det var sånn jeg ble dratt inn i det, forteller Olsen.
Mens de siste detaljene før underskrift med Tottenham gjenstod, fikk den daværende 17-åringen fra Gjøvik en helt spesiell telefon.
– Da jeg skulle skrive under for Tottenham ringte Frank Rijkaard. Den gangen var han hovedtrener for Barcelona, og han ville at jeg skulle komme dit.
– Hvorfor dro du ikke dit?
– De var det beste laget i verden på det tidspunktet, og det er et fryktelig trangt nåløye. Sett i ettertid skulle jeg ønske jeg sa ja. Det hadde vært helt sykt å være i den klubben, innrømmer Olsen.
Imponerte på tester
Dermed ble det en overgang til Tottenham for en sum mellom 1 og 1,5 millioner kroner. Gjøvik-Lyn brukte pengene på å legge undervarme på hjemmebanen sin. For Olsen var det en stor sportslig utfordring å komme til London.
– I starten slet jeg veldig med teknikken. Jeg var en typisk power-spiller, og manglet en del på det tekniske.
Dag Alexander var derimot en svært eksplosiv spiller. På tester av sprint på korte distanser forbløffet han klubben med sin enorme akselerasjon.
– Jeg slo alle i Premier League (og senere La Liga) på korte sprinter på fem, ti og 15 meter. Jeg hadde bra akselerasjon, men var ikke like rask på lengre distanser, sier Olsen.
Tøft mentalt
30-åringen fra Gjøvik skildrer et tøft miljø blant akademispillerne til Tottenham. Mentaliteten var noe helt annet enn han hadde opplevd i Norge.
– Det var hard konkurranse om plassene, og vi var på mange måter fiender om spilletid. De engelske spillerne var ikke inkluderende. Det ble raskt grupperinger med de engelske på den ene siden og utlendingene på den andre.
Olsen utviklet raskt et godt vennskap med den spanske spilleren Yuri Berchiche, som senere har fått en bra karriere i klubber som Real Sociedad, Paris Saint-Germain og Athletic Bilbao.
– Det andre året i Tottenham bodde jeg og Yuri sammen i en leilighet nært treningsanlegget til Tottenham. Jeg lærte han engelsk og han lærte meg spansk. Det kom godt til nytte senere i karrieren, sier Olsen.
Verdensstjerner
Olsen spilte sammen med spillere som Gareth Bale, Danny Rose, Andros Townsend, Jake Livermore, Adel Taarabt og Tomas Pekhart på Tottenhams juniorlag. Det var spesielt én som dominerte.
– Den aller beste var faktisk Adel Taarabt. Han var en helt vill spiller. Jeg var sikker på at han skulle bli en verdensstjerne, sier Olsen.
Taarabt fikk aldri den helt store karrieren, som har vært preget av en del utenomsportslig vås. Det var derimot Gareth Bale som skulle bli den dyreste spilleren i verden noen år senere.
– Jeg tenkte aldri at Bale kom til å bli så god. Han var rask og hadde en bra venstreslegge, men var ganske spinkel på den tiden, forteller nordmannen.
Videre til Spania
I 2008 gikk ferden videre til Spanias østkyst, nærmere bestemt Valencia. Spanjolene hadde sett Olsen i flere kamper for B-laget til Tottenham og ønsket å signere nordmannen på en lengre kontrakt.
– Det var en god avtale for meg, og jeg signerte en 4,5 års-kontrakt med Valencia. Jeg fikk en flott leilighet og fikk trene flere ganger i uka med A-laget til Valencia.
På førstelaget til Valencia var det flere spillere som skulle få fantastiske karrierer. David Silva, Juan Mata, David Villa og Isco var alle en del av Valencias lag på denne tiden.
– Det var ganske utrolig og veldig moro å trene på jevnlig basis med disse spillerne. Det var faktisk enklere å trene med A-laget til Valencia enn B-laget, fordi spillerne var så redd for å bli skadet og fordi de var veldig opptatt av ballbesittelse på trening. Slik var det ikke i England – der ble du sparket ned med en gang du fikk ballen, ler Olsen.
Starten på Valencia-karrieren startet strålende for den eksplosive angrepsspilleren fra Gjøvik, som satte inn fire mål på tre treningskamper med førstelaget.
Senere skulle en alvorlig skade bli starten på et langt skademareritt for Dag Alexander.
– Jeg hadde en delvis avrevet akillessene, men visste det ikke enda. For å døyve smertene satte Valencia-legene kortisonsprøyter i foten jevnlig, og det er visstnok noe av det dummeste man kan gjøre. Til slutt måtte jeg gjennom en operasjon.
Tre måneder etter den første operasjonen slo Olsen opp skaden igjen. Totalt gikk det bort 22-23 måneder på trøbbel med akillesen.
– Jeg var på mitt absolutt beste før problemene med akillesen. Etterpå mista jeg litt fart og identitet i spillet, fastslår Olsen.
Retur til Norge
Sommeren 2012 returnerte Olsen til Norge på en korttidskontrakt med eliteserieklubben Odd. Tanken var at Olsen skulle spille seg i form igjen etter skadetrøbbelet. Deretter skulle turen gå videre til England og Sheffield Wednesday i januar 2013.
– Jeg signerte korttidskontrakt med Odd fordi jeg hadde en muntlig avtale med Sheffield Wednesday om å gå dit etter at jeg hadde spilt meg i form igjen. Jeg fikk noen kamper for Odd på høsten der, og fikk også scoret et mål borte mot Lillestrøm på Åråsen. Da var jeg i ferd med å spille meg tilbake i form, sier Olsen.
Så skjedde det som ikke skulle skje for den ulykksalige angrepsspilleren.
– Det skjedde den ene gangen vi ikke hadde vannet banen før trening. Foten min satt fast i gresset da jeg skulle vende, og dette førte til at jeg røk korsbåndet i kneet. Dermed valgte Sheffield Wednesday å trekke seg fra kontraktsforhandlingene. De var nok bekymret for skadehistorikken min, fastslår Olsen.
Ny skade
Da Dag Alexander hadde ristet av seg korsbåndsskaden, dro han på et kort opphold i CD Castellon på nivå fire i Spania. Deretter gikk turen videre til Fredrikstad. Både det korte oppholdet i Spania og den første sesongen i Fredrikstad ble en opptur for Olsen.
– Førsteåret i Fredrikstad var veldig bra. Jeg hadde mistet en del fart, men ble likevel klubbens toppscorer som ving i 1. divisjon.
Den andre sesongen i Plankebyen ble ikke like lystig for mannen som året før hadde blitt toppscorer.
– Arne Erlandsen kom inn som trener og henviste meg til benken. Hans fotball passer meg relativt dårlig. På høsten fikk jeg en sjelden sjanse, og da røk jeg det samme korsbåndet på nytt. I den første operasjonen av kneet hadde hullet blitt boret i litt feil vinkel, så korsbåndet var litt slapt. Da skjønte jeg vel at jeg aldri ville komme tilbake på mitt beste nivå, innrømmer Olsen.
Angrer ikke
I 2016 var Olsen tilbake i Gjøvik-Lyn, og siden har han spilt der. Karrieren ble aldri så bra som både Olsen og de fleste andre hadde sett for seg.
– Jeg kunne sikkert gjort noe annerledes underveis, men jeg føler at mye ble ødelagt av uheldige skader som jeg egentlig ikke kunne gjort så mye selv for å forhindre. Det hadde vært mye verre om jeg hadde gjort noe aktivt for å ødelegge for meg selv, sier Olsen.
Det er nesten bemerkelsesverdig hvor rolig 30-åringen er underveis i intervjuet. Mange hadde nok vært ganske bitter om de hadde opplevd det samme, men hovedpersonen selv har etterhvert klart å snu om tankene.
– Det var verre for noen år siden. Nå tenker jeg at jeg var heldig som fikk oppleve så masse gjennom karrieren, sier Olsen.
– Angrer du på at du dro ut så tidlig?
Jeg angrer ikke på at jeg dro ut i så ung alder, men er klar over at det ikke noe for alle. Man er nødt til å være sterk mentalt for å håndtere det. Det eneste jeg kanskje angrer på er at jeg ikke dro til Barcelona da Rijkaard ringte, men det er lett å være etterpåklok, fastslår Olsen.
– Hva er ditt beste råd til unge spillere som får tilbud fra utlandet?
– Lev livet og ha det gøy. Jeg levde mer som en robot på privaten, og hadde egentlig ikke noe sosialt liv. Du er nødt til å ta det seriøst når du er på trening, men du må samtidig nyte livet utenfor treningsfeltet. Det er nok mitt beste råd, sier Olsen.
I dag jobber Dag Alexander med mat i et cateringsselskap som selger fiskeprodukter, kjøttprodukter og lignende. I tillegg eier han et byggefirma som setter opp hus og leiligheter. Han sier at han trives i hverdagen, men at han gjerne skulle ventet noen år.
– Jeg hadde lett byttet det ut med å spille fotball i en stor liga. Jeg kunne heller gjort dette senere, ler Olsen.
Ønsker du mer fra Dag Alexander Olsens karriere? Sjekk denne historien:
Nordmannen stakk av fra landslagssamling. Tok første fly til Premier League-klubb
Fikk du med deg denne saken?
Skulle signere for storklubb i Premier League. Snudde bilen og havnet i annen liga