Landslagskeeperen kunne spilt for verdens største klubb. Derfor sa han nei

Foto: ANNEGRET HILSE / REUTERS

EKSKLUSIVT:

I et åpenhjertig intervju forteller Rune Almenning Jarstein om da han var på prøvespill i Manchester United, kaossesongen i Hertha Berlin og karrierepunktum i Norge.

Rune Almenning Jarstein er en av de største heltene i Hertha Berlin og har voktet buret i seks år for hovedstadsklubben nå. Faktisk er Jarstein den eneste spilleren i Hertha som får sitt eget jubelbrøl av de mest hardbarkede Hertha Berlin-supporterne hver gang han gjør en god redning.

Saken fortsetter under videoen

«zweiundzwanzig Rune Jarstein!», runger det fra Olympiastadion.

Keeperen fra Skien var tidlig ettertraktet og ble sett på som et stort talent. Han fikk sin debut for Odd i 2002, da bare 17 år gammel. Han ble invitert til prøvespill for verdens største klubb, Manchester United.

Takket nei til United

Jarstein trekker frem to årsaker til at Manchester United ikke fikk kloa i ham tidlig i karrieren.

– Jeg kunne skrevet under en kontrakt med Manchester United da jeg var 15-16 år gammel. Jeg var over på prøvespill tre ganger og de ville signere meg til akademiet. Men jeg var hjemmekjær og følte dessuten at keepertreneren vi hadde i Odd var bedre enn keepertreneren de hadde i United. Jeg valgte å bli i Odd, selv om man aldri vet hva som kunne ha skjedd om jeg tok en annen beslutning. Jeg føler imidlertid at det var en god avgjørelse, forteller Jarstein.

For ordens skyld kan Varden melde at det var Tore Kaspersen som var keeperens trener i Odd. En trener Almenning Jarstein flere ganger har karakterisert som Norges beste i sitt fag.

Men landslagskeeperen hadde ikke nølt med å takke ja dersom Manchester United hadde tilbudt han en rolle som tredjekeeper i dag.

– Jeg hadde takket ja, svarer Jarstein med et glimt i øyet.

Satt ut av laget

Det har vært en tung sesong for både Jarstein og Hertha Berlin denne sesongen.

– Det har skjedd veldig mye denne sesongen og vi har ikke prestert som forventet, forteller Jarstein.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Rune Jarstein er i godt humør til tross for en tung sesong. Foto: Morten Haugdahl Lie

Normalt er han trenerens første navn på blokka, men i de siste kampene har han vært å finne på benken for hovedstadslaget. Det bekymrer ikke Jarstein nevneverdig.

– Det er kjedelig å ikke spille selvfølgelig, men jeg har hatt en god prat med keepertreneren og vet hvorfor jeg ikke spiller. Det er nok greit å få en pause og trene godt i mellomtiden. Jeg er ikke bekymret.

Hvorfor dro Jürgen Klinsmann så fort etter at han tok over?

– Vi hadde tapt 3-0 mot Mainz. Dagen etter skulle vi ha et møte som vi alltid pleier å ha. Da kom han (Klinsmann, journ. anm.) og snakket i 5-10 minutter før han takket for seg. «Takk for laget gutter, men dette går ikke lengre», sa han. Siden så vi ikke han noe mer, forklarer Jarstein.

Med Klinsmann, forsvant også flere i støtteapparatet. Jarstein sier at det påvirket laget negativt med så mange utskiftninger på kort tid.

Kunne blitt Celtic-spiller

Norges landslagskeeper hadde det ikke lett på vårparten i 2015. Den gangen kunne han ha endt opp i en annen britisk storklubb.

– I 2015 fikk jeg beskjed om at jeg var tredjekeeper i Hertha. Hvis jeg ønsket det, kunne jeg finne meg en ny klubb. Jeg snakket flere ganger over telefon med Ronny Deila på den tiden. Han var trener for Celtic, og jeg fikk signaler om at de ønsket meg. Men tiden gikk uten at jeg hørte noe mer og på høsten fikk jeg sjansen her i Hertha. Den muligheten tok jeg vare på, forteller Jarstein.

 

– Vil spille til jeg blir 40

Jarstein har blitt 35 år nå, men ser for seg å spille på toppnivå i noen år til. Han røper også hvor han ser for seg å avslutte karrieren.

– Jeg har jo hele tiden sagt at jeg vil spille til jeg blir 40 år. Som keeper er det mulig hvis man tar vare på kroppen og trener godt. Jeg vil gjerne spille et par år til i Hertha og utlandet, forteller Jarstein.

Ser du for deg å avslutte karrieren i Norge?

– Nå har vi bygget hus i Skien, så det hadde vært gøy å få avslutte karrieren i Odd. Jeg er veldig glad i byen.

Hertha-keeperen utelukker å spille for noen annen norsk klubb etter eventyret i Hertha. På spørsmål om en retur til Norges største klubb (Rosenborg, som han har spilt for tidligere, journ. anm.), dersom muligheten byr seg, svarer han at Odd er eneste aktuelle klubb i Norge.

Fire dager etter dette intervjuet, skulle Jarstein og Hertha spille byderby mot Union Berlin. Kampen skulle egentlig blitt spilt for tomme tribuner, men ble senere utsatt ettersom tysk Bundesliga ble utsatt på grunn av koronaviruset.

Jarsteins Hertha ligger i skrivende stund som nummer 13. i Bundesliga denne sesongen.