Han har sett over 4000 (!) Arsenal-kamper. Nå setter koronapandemien en stopper for ham

John Williamson klar for kamp. Han har sett over 4000 Arsenal-kamper. Foto: Privat (publisert etter tillatelse fra Williamson selv)

Johannes Strand

16. juni 2020

ArsenalEksklusivtPremier League

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

Det finnes få, om noen, som ser flere Arsenal-kamper enn John Williamson. Nå setter koronapandemien en stopper for supporteren.

John Williamson er utvilsomt en av de aller største Arsenal-supporterne som finnes. Han ofrer ekstremt mye for klubben i sitt hjerte.

Årlig ser han omkring 130 kamper ringside.

Første kamp i 1969

Det aller viktigste er å få med seg alle kampene til førstelaget, både offisielle kamper og treningskamper verden over. Men han ser også en god del reservelagskamper, akademikamper og kvinnelaget.

Selv om Williamson er født i den sørlige delen av London, har han vært Arsenal-fan hele livet. Hans far er født og oppvokst i området The Angel i London og ble Arsenal-fan som barn. Allerede i 1969 ble han tatt med på Arsenal-kamp for første gang. Etter den kampen var han solgt. Siden den gang har han sett over 4000 kamper.

– Veldig spesiell periode

Koronapandemien har imidlertid sørget for en annerledes hverdag for den svorne Arsenal-supporteren.

– Det har vært en veldig spesiell periode uten fotball, men jeg har prøvd å se på det som en vanlig tid etter sesongslutt. Det eneste positive har vært at jeg sparer litt penger, men jeg savner planleggingen av den årlige preseason turen med Arsenal, sier han til Britiskfotball.com.

John Williamson sammen med FA-cup-trofeet. Foto: Privat (publisert etter tillatelse fra Williamson selv)

Når Premier League sparkes i gang denne uka, blir det uten publikum på tribunene.

– Jeg har litt blandede følelser rundt dette, men jeg forstår at klubbene trenger inntekter for å overleve. Premier League vil bli en fin opptur for fans både her i England og resten av verden. Personlig blir det ikke det samme å se Arsenal på TV. Det blir interessant å se hvordan TV-selskapene presenterer produktet, sier Williamson.

 Hva er det som gjør det så spesielt å reise rundt og følge Arsenal verden over?

– Jeg elsker Arsenal. Det å følge dem over hele verden er en fantastisk opplevelse. Alle vennskapene jeg har fått som en følge av å reise rundt er nok det som har betydd aller mest. Vi er sosiale før og etter kampene, og vi reiser sammen på bortekampene. Bortekampene i Europa og sommerturene verden over er nok det morsomste. Da møter man både nye og gamle venner.

Dette er hans største opplevelse

I 1989 ble serieavslutningen et drama uten sidestykke. Liverpool dominerte på 80-tallet og Arsenal hadde ikke vunnet ligaen siden 1971. Siste serierunde møttes Liverpool og Arsenal på Anfield. Tittelkampen sto mellom disse to lagene. Arsenal måtte vinne med to mål for å sikre seg tittelen. Det var 0-0 til pause, men Arsenal tok ledelsen med Alan Smith i det 52. minutt. Klokken tikket inn i overtiden og Arsenal trengte ett mål til. Da tiden var i ferd med å renne ut, ble Michael Thomas spilt gjennom og scoret et av de mest unike målene i engelsk fotballs historie. Arsenal sikret seg tittelen.

John Williamson er stor fan av preseasonturene i Asia. Foto: Privat (publisert etter tillatelse fra Williamson selv)

Williamson var naturligvis tilstede under kampen. Han innrømmer at det var hans aller største opplevelse som Arsenal-supporter.

– Før kampen så trodde jeg ikke at vi skulle vinne med to mål. De fleste av Arsenal-supporterne som ankom Liverpool tidlig på dagen var i området rundt stadion. Jeg kom meg inn på Anfield en time før kampstart og det var stappfullt. Arsenal-fansen var høylytte og stemningen var fantastisk gjennom hele kampen. Ettersom det var sen kampstart den kvelden var det vanskelig å få med seg hvor lenge som var igjen av kampen. Når Thomas bommet på den første sjansen var jeg sikker på at det var over. Men da han scoret gikk Arsenal-fansen fullstendig bananas. Det var en helt utrolig kveld og opplevelse. Denne kvelden på Anfield er det aller største jeg har opplevd som Arsenal-fan, sier han.

Østerrike og sørkysten

Williamson har besøkt en hel rekke stadioner opp gjennom årene. Han elsker å besøke nye steder, men trekker frem byene på sørkysten som steder han liker seg ekstra godt.

– Det er en fin reisevei fra London, og det er mange fine puber der, forteller han.

De beste preseasonturene synes han har vært i Østerrike.

– Under Wenger reiste Arsenal til vakre Bad Waltersdorf i en årrekke, sier Williamson, som også har besøkt Indonesia, Vietnam, Japan, Australia, Singapore og Kina de siste årene.

– Jeg er mye større fan av turene til Asia enn dem i USA, sier han.

John Williamson er en av de aller største Arsenal-supportene som fins. Foto: Privat (publisert etter tillatelse fra Williamson selv)

– Vanskeligere å konkurrere mot klubber

Tidligere manager Unai Emery ble aldri en stor suksess i Arsenal. Nå er Mikel Arteta manager. Williamson har ikke altfor høye forhåpninger til Arteta som Arsenal-sjef, men han tror på Champions League-deltakelse.

– Jeg tror absolutt at han kan få oss på rett kjøl igjen. Om han vinner ligaen gjenstår å se. Det blir vanskeligere og vanskeligere å konkurrere mot klubber med større finansielle muskler, men at vi kommer oss inn i Champions League igjen er et realistisk mål, sier han.

Dette er John Williamsons drømmelag:

Pat Jennings; Pat Rice, Tony Adams, Frank McLintock, Ashley Cole; George Armstrong, Patrick Vieira, Liam Brady, Robert Pires; Dennis Bergkamp, Ian Wright.

På benken ønsker han følgende spillere: Seaman, Sansom, O’Leary, Rocastle, Henry.

PS: Britiskfotball.com retter en stor takk til Arsenal-supporter Espen Tidemann, som har gjennomført intervjuet med John Williamson.