Oppsiktsvekkende regelendring: Nå kan spillerne bli straffet for å hoste

Foto: Markus Dallarosa / Wikipedia

Jørgen Haug

3. august 2020

ChampionshipPremier League

Spillere som med overlegg hoster på motspillere eller dommere kan straffes med gult eller rødt kort under FAs nye retningslinjer for koronapandemien.

Retningslinjene gjelder så lenge viruset preger verdensbildet og vil tre i kraft med umiddelbar virkning på alle nivåer i engelsk fotball. Det skriver den britiske avisen Sky Sports. 

Saken fortsetter under videoen

FA har uttalt at kamplederen skal gripe inn når «dommeren er sikker på at noen bevisst, og fra kloss hold, hoster i ansiktet på en motspiller eller en fra dommerteamet».

Handlingen vil falle inn under kategorien av «atferd av støtende eller krenkende art eller fornærmende språkbruk og/eller gester». Dette er tilstrekkelig til at dommeren kan dra opp det røde kortet.

Om handlingen er av mildere art som kun gir gult kort, faller det inn under kategorien «usportslig opptreden – mangel på respekt for spillet».

I skrivet med retningslinjene legges det til at dommerne ikke må straffe «korrekt» hosting.  Det heter også at dommerne skal minne spillerne på å unngå spytting på gresset under kamp. Spytting på bakken er forøvrig ikke grunn nok til å straffes med kort.