Etter flere mislykkede forsøk, kan det endelig gå for den gamle storheten

Marcelo Bielsa, Leeds United, England
FOTO: REUTERS/Eddie Keogh

Isak Brønseth

13. januar 2020

ChampionshipLeeds

Leeds United har en gylden mulighet til å rykke opp til Premier League igjen. – Hver eneste kamp er vanskelig, sier forsvarsspiller Ben White.

West Bromwich har tatt over tabelltoppen, men etter 27 serierunder ligger Leeds United kun ett poeng bak.

Saken fortsetter under videoen

I 2019 måtte den tradisjonsrike klubben fra West Yorkshire innse nederlag i playoff i jakten på opprykk til Premier League. På starten av det nye året kjemper de igjen i toppen av Championship. Etter at Marcelo Bielsa tok over som hovedtrener sommeren 2018 har laget vist kontinuitet og stabilt gode prestasjoner på banen. Spørsmålet er om det i år endelig skal holde til opprykk til øverste nivå.

Berg- og dalbane

Da Premier League-sesongen var over i mai 2004 tronet Arsène Wengers Arsenal på toppen etter å ha gått ubeseiret gjennom 38 kamper. Dette er noe ingen har klart å gjøre verken før eller siden den gang. På samme tidspunkt lå en annen gammel storhet nest sist på tabellen. Etter 14 sesonger på rad i Premier League måtte Leeds innse at de skulle spille Championship neste år. Det er nå like mange år siden klubben sist spilte i Englands øverste divisjon.

Fra 2007 til 2010 var de til og med så langt nede som League 1. Det er altså store kontraster fra den gang og til dags dato. Bielsas lag har gått seirende av banen i 15 kamper i Championship denne sesongen, som er mer en noe annen klubb. I tillegg er noe av styrken til de hvitkledde at de også sanker poeng på bortebane. Så langt har de hele åtte seiere på fremmed gress, mens antallet hjemmeseiere er på syv. På lørdag tapte de mot 0-2 mot Sheffield Wednesday på Elland Road.

Flere spillere som presterer

En annen styrke hos Leeds ligger i at flere spillere ofte viser gode prestasjoner og leverer målpoeng. Lagets toppscorer er Patrick Bamford med ti mål, noe som i seg selv ikke er spesielt imponerende. Likevel har Jack Harrison fem scoringer og Ezgjan Alioski fire. Hele fem spillere følger kommer etter på listen med tre scoringer hver. God bredde i angrep kombinert med et solid forsvar og keeperspill som kun har sluppet inn 23 mål har gjort Leeds i stand til å gjøre det bra i flere faser av spillet.

Blir det opprykk?

Dersom opprykket til Premier League skal bli et faktum må likevel resultatene bedre seg framover. Tapet mot Sheffield Wednesday var andre seriekamp på rad uten tre poeng. Neste helg venter en tøff bortekamp mot Queens Park Rangers på Loftus Road. Forsvarspiller Ben White var ærlig i intervjuet etter kampslutt til Leeds Uniteds egen hjemmeside:

– Hver eneste kamp er vanskelig, og Sheffield Wednesday kom hit å gjorde en god jobb. Vi satt ikke sjansene våre og slapp inn to mål.

Med 19 kamper igjen av sesongen kan nok fremdeles mye forandre seg. West Brom og Leeds har en liten luke ned til Brentford på tredjeplass (seks poeng bak, red. anm.), men derfra og nedover er det veldig jevnt. Konkurransen er hard, og antallet kamper er mange. Men kanskje er mulighetene for opprykk enda større i år enn i fjor. Med et veletablert system og en disiplinert trener i Bielsa må nok Leeds på nåværende tidspunkt ses på som en av favorittene til direkte opprykk.

– Vi må ta en kamp av gangen. Det er fremdeles mange igjen, og vi må bare forsøke å ta så mange poeng som mulig, sa White til Leeds sin hjemmeside.

Foto: REUTERS / EDDIE KEOGH