TV 2s ferske Premier League-reporter har et eget triks for å håndtere møtene med stjernene
Jørgen Haug
20. november 2020
EKSKLUSIVT:
Vi har tatt en prat med TV 2s nye Premier League-reporter Per-Atle Karlsen (26) om hvordan det nye livet som reporter i England er.
– Jeg tror at alle som er interessert i fotball og ikke spiller det selv drømmer om en slik jobb. Det har vært et mål for meg i ganske mange år å komme hit og teste hvordan det er å være en del av PL-sirkuset. Jeg er veldig glad for denne muligheten, sier Karlsen når Britiskfotball spør hvor lenge han har drømt om denne jobben.
For det virker å være en jobb som ganske mange fotballinteresserte nordmenn ønsker seg. Vi lurer på hvordan det gikk seg til for Karlsen å bli valgt ut.
– Det starter vel med at man søker på stillingen da. Egentlig gikk stillingen til Arilas (Berg Ould-Saada, journ. amn) i VG, men så trakk han seg. Da fikk jeg en telefon og pakket vel egentlig kofferten og dro med en gang, forteller den sindige trønderen som dro til England i starten av september for å begynne i sin nye jobb. Karlsen er derimot ikke helt ny i kanalen. Han har jobbet i TV 2-sporten i til sammen to og et halvt år.
Stor fotballinteresse
Etter hvert som intervjuet skrider frem, blir intervjuer mer og mer overbevist om at Per-Atle Karlsen er en mann som virkelig elsker den nye jobben sin. Fotballinteressen til trønderen begynte allerede fra han var en svært ung gutt.
– Det har vært fotball hele veien – helt fra jeg kunne snakke tror jeg. Jeg har selv både spilt og vært trener på ulike lag, og vært mye på Lerkendal og på kamper i England i oppveksten. Det står stort sett alltid på en fotballkamp på TV ‘en når jeg er hjemme, fastslår Karlsen.
Karlsen svarer velvillig på de aller fleste spørsmålene, men når han får spørsmål om hvilket lag som er favorittlaget, blir det stille noen sekunder før han svarer «Rosenborg».
– Jeg er jo trønder og de fleste som er fotballinteressert skjønner at det blir et naturlig valg. Det er nok mest safe å si Rosenborg her, ler Karlsen før han legger til at han har noen lag han i oppveksten har hatt et tettere forhold til i England, men at han ønsker å holde det for seg selv.
Karlsen sier selv at han ikke var noen stor fotballspiller, verken som keeper til han var 15-16 år eller som utespiller i senere tid. Han beskriver seg selv som en skikkelig råtass på banen.
– Jeg skjønte ganske fort at jeg ikke ble proff. Jeg var både for tjukk og for treig. Da jeg begynte å spille ute som anker på midten, var det dømt til å gå «gæli». Hodet hang greit med, men kroppen fulgte ikke etter i samme tempo.
– Jeg var heller ikke kjent for å være forsiktig og gikk inn med hud og hår i hver eneste duell. Dermed ble det en god del gule kort, smiler Karlsen.
Ekstra utfordring
Å komme til England som ny reporter i Premier League midt under en pandemi, er ikke bare bare. Karlsen erkjenner at det gjør at jobben blir litt ekstra utfordrende.
– Pandemien legger noen begrensninger og føringer for jobben. Den gjør at jeg ikke får møtt folk og bli kjent med de på samme måte som jeg ville gjort uten pandemien, innrømmer trønderen som i de siste ukene har vært nødt til å gjøre intervjuene via den digitale plattformen «Zoom».
– Hva er det mest spennende du har gjort så langt?
– Det er selvfølgelig spennende å dra rundt å møte de store stjernene og managerprofilene, som er best i verden på det de driver med. Jeg har hatt intervjuer med blant annet Rashford, Kane, Henderson, Ancelotti og Klopp, og det er interessant å få et innblikk i hvordan de tenker.
– Jeg synes også at det er veldig spennende å møte de norske spillerne. Til nå har jeg vært på besøk hos både Sander Berge og Alexander Tettey. Det er spennende og interessant å få se hvor de holder til og hvordan de har det. De er hyggelige folk, sier 26-åringen.
– Det er vanskelig å rangere hva som er mest spennende, fordi jeg er borti et eller annet hver dag som er spennende. For eksempel å jakte nyheter eller historiene, eller å gjøre noe live, gjøre intervjuer eller jobbe hjemmefra. Jeg synes alt dette er spennende og interessant, fastslår Karlsen.
Spesielt triks
Den ydmyke trønderen innrømmer at han har vært skikkelig nervøs før intervjuer, men avslører at han har et helt spesielt triks for å avvæpne situasjonene når nervene tar overhånd.
– Jeg bruker å se for meg at personen jeg skal snakke med sitter og driter. Det gjør at situasjonen blir mindre skummelt fordi jeg klarer å tenke at personen foran meg er en helt vanlig person, ler Karlsen.
– Det er selvfølgelig stort å møte de største Premier League-stjernene, men i bunn og grunn handler det om å få en god samtale med en ukjent person gjennom å bygge en god relasjon og være på jakt etter gode svar. Selv de største fotballstjernene går på do som alle oss «vanlige» mennesker.
Annen kultur
Selv om Karlsens fartstid på balløya er relativt kort, har han allerede merket forskjell i mediekulturen. Det er spesielt én stor ulikhet, mener han.
– Engelske medier er mye mindre kildekritisk, og koker suppe på spiker oftere enn hjemme i Norge. Det er jeg allerede helt overbevist om. Man hører noe via en som har hørt noe via en og så er det plutselig store overskrifter på en sak som ikke er noen ting.
– Men britiske journalister er veldig imøtekommende, hyggelige og hjelpsomme overfor oss utenlandske journalister, legger trønderen til.
Når Karlsen selv skal møte aktører fra Premier League, er han opptatt av å være forberedt. Måten han forbereder seg på kan variere noe.
– Forberedelsene blir naturlig nok preget av hvem jeg skal møte. Jeg bruker for eksempel mer tid på forberedelsene i møte med Harry Kane enn Alexander Tettey, som jeg føler at jeg har bra kål på. Vanligvis bruker jeg å sette av litt tid kvelden i forveien til å gjøre litt notater, se gjennom litt stats, lese andre saker med intervjuobjektet og rett og slett være på jakt etter gode historier.
Tomme tribuner
Samtlige kamper etter Karlsens inntog som TV 2-reporter i England har gått for tomme tribuner. Vi spør hvordan det er å være til stede på en tom stadion som tar mange titalls tusen tilskuere.
– Det er skikkelig rart. Til vanlig er det massive rammer med 75 000 på Old Trafford, 60 000 på Emirates og så videre. Det blir et helt annet trykk med fansen på plass. For min del utgjør atmosfæren 90 prosent av kampen, erkjenner 26-åringen.
En ting er at selve kampen blir annerledes, men Karlsen fremhever også alt det som skjer både før og etter kamp til vanlig.
– Når tilskuerne er til stede merker man hvor mye det betyr for folk og for entusiasmen. Nå er det tomt i gatene og på pubene både før og etter kamp. Da mister du mye av kampopplevelsen, selv om spillet som oftest er av god Premier League-kvalitet. Jeg må innrømme at det er et savn. Manchester City-Liverpool kunne liksom blitt spilt på en hvilken som helst breddefotballbane når rammene er som de er nå, sier Karlsen.
Ser opp til forgjengeren
Karlsen får spørsmål om hvem som er hans forbilder i bransjen som jobber med fotball. Da trekker han frem sin egen forgjenger i jobben som utegående TV 2-reporter.
– Jeg må nesten si Ingrid Halstensen. Hun har en tilstedeværelse og en betydning for TV 2s Premier League-dekning som er enorm. Hun har vært ekstremt viktig i dekningen de siste årene og er på mange måter et forbilde for meg, sier Karlsen.
– Jeg må også si at jeg syns Øyvind Alsaker leverer fantastisk, med sin gode formidlingsevne. Da jeg var yngre var Roar Stokke enorm for meg, gjennom å være både trønder og stemmen av Champions League i Rosenborg-æraen og hele pakka, sier Karlsen og legger til at han ser opp til mange kunnskapsrike folk han har møtt fra sin tid både i Avisa Nordland og TV 2.
– Hvor lenge ser du for deg å bli i England?
– Jeg blir her så lenge TV 2 syns jeg leverer en bra jobb, smiler Karlsen. – Rettighetene går ut om halvannet år, så vi får se hvordan det blir.
På tross av at Premier League-rettighetene havner i NENT-gruppens hender fra sesongen 2022, er Karlsen overbevist om at det blir mye å glede seg til på TV 2 også i fremtiden.
– Når en epoke slutter, begynner en annen. Uansett hvilke rettigheter vi har i TV 2, har vi som mål å levere best. Nå har vi levert god Premier League-dekning i mange år, og kan etter hvert flytte fokuset over på andre ting, selv om vi ikke skal glemme Premier League. Det er masse å glede seg til i årene som kommer, sier Karlsen og ramser opp både Champions League, La Liga og diverse vinteridretter.