Pål er eneste nordmann med kamper for Arsenal: – Ødegaard ville ikke passet helt inn på den tiden

Highbury var Arsenals hjemmebane i 93 år fra 1913 til 2006. Foto: Wikipedia

Isak Brønseth

26. januar 2021

ArsenalEksklusivtOvergangsrykterPremier League

EKSKLUSIVT:

Saken fortsetter under videoen

Pål Lydersen (55) spilte for Arsenal tidlig på 1990-tallet. 28 år senere er en ny nordmann på vei til storklubben.

– Jeg tror denne låneovergangen er er veldig gjennomtenkt for hans del. Han er jo egentlig bare unggutten enda, og det kan gi gode erfaringer å få prøve seg i en annen liga. Ødegaard kommer også til en klubb der han vet hvilken fotball de spiller, og som jeg tror passer han, sier Pål Lydersen til Britiskfotball.com.

Kristiansanderen ble selv hentet til Arsenal fra IK Start i 1991. Da var David Seaman, Lee Dixon, Tony Adams og Ian Wright viktige brikker i laget. George Graham satt i sjefsstolen, og de spilte hjemmekampene sine på legendariske Highbury.

– Det var mange veldig gode fotballspillere der. Det fikk jeg merke. Men de hadde en veldig direkte spillestil på den tiden, noe som også var litt uvant for meg. Jeg kom fra en litt mer spillende fotball i Start, forteller Lydersen.

Tror dagens Arsenal passer Ødegaard bedre

Lydersen dro fra London-klubben i 1995. Året etter tok Arsène Wenger over som manager. Franskmannen hadde en ganske annen fotballfaglig tilnærming enn flere av sine forgjengere.

– Wenger gjorde på mange måter Arsenal om til et slags engelsk Barcelona. Det er kanskje også noe av grunnen til at det ikke har vært flere nordmenn der. Jeg tror han var på utkikk etter litt andre spillertyper, rett og slett.

Den tidligere forsvarsspilleren tror heller ikke at en type som Ødegaard ville endt opp i Arsenal mens han selv spilte der.

– Jeg tror nok ikke det hadde vært like interessant for han, nei. Vi hadde jo et par én touch-spillere på midten, men ellers var det noe ganske annet. Jeg er ikke sikker på om han hadde valgt det, sier Lydersen og ler.

– Tror det blir helt supert

Pål Lydersen fikk kun 15 ligakamper for Arsenals førstelag. I 1994 ble han lånt tilbake til Start, før han året etter vendte tilbake til barndomsklubben sin på permanent basis. I 1996 fikk han igjen prøve seg i utlandet, denne gangen i Sturm Graz i Østerrike. Her ble han i ett år.

Han skulle gjerne sett at oppholdet i England ble lenger. Likevel var han svært fornøyd med karrieren da han som Molde-spiller la skoene på hylla i 1999. Nå har Lydersen stor tro på at Martin Ødegaard vil bli godt likt i Nord-London.

– Arsenal-fansen er jo som alle andre der borte. De er hardcore. Supporterkulturen handler veldig mye om identitet og klasse i England. Det sitter dypt i folkesjela. Jeg tror dette blir helt supert for Ødegaard, sier han.

Vil du lese flere eksklusive saker? Ta en titt på disse:

Ble grisetaklet av Gattuso på trening: – Det var starten på nedturen

Skulle signere for storklubb i Premier League. Snudde bilen og havnet i annen liga