Historien om det verste laget i Premier League noensinne

Foto: Reuters / Darren Staples

Isak Brønseth

30. januar 2021

Derby CountyPremier League

Aldri har et lag sanket så få poeng i løpet av en sesong i Englands øverste divisjon som Derby County i 2008. Hvordan kunne det gå så galt?

Etter 21 serierunder ligger Sander Berge og Sheffield United fremdeles nederst på Premier League-tabellen. Med to seire på sine siste fire kamper har laget nå åtte poeng. Det er likevel bare tre poeng mindre enn det Derby County klarte i løpet av hele 2007/08-sesongen.

Saken fortsetter under videoen

Opprykket

Vi må tilbake til sommeren 2007. Sven-Göran Eriksson leder et Manchester City-lag bestående av spillere som Elano, Stephen Ireland, Geovanni og Nedum Onuoha. Fernando Torres har signert for Liverpool og Cristiano Ronaldo er fortsatt Manchester United-spiller. Bolton Wanderers og Portsmouth er også å finne i Premier League.

Sesongen før sikret Sunderland og Birmingham City seg direkte opprykk til Premier League fra Championship. Derby County ble nummer tre, og måtte krangle seg til opprykk gjennom playoff. Først ble Southampton beseiret etter straffesparkkonkurranse. Deretter tok de en knepen 1-0-seier mot West Bromwich Albion i finalen på Wembley. Midtbanespiller Stephen Pearson scoret vinnermålet.

Intervjuet med manager Billy Davies etter kampslutt var kanskje en pekepinn på hva som ville skje neste sesong. Skotten så opp mot supporterne, før han snudde seg mot reporteren. Han hyllet lagets prestasjon, men så kom spørsmålet om hvordan det føltes å skulle trene et lag i Premier League.

– Vel, vi kommer til å nyte denne kvelden, svarte Davies raskt før han forlot intervjuet.

Flere år senere snakket han ut om dette intervjuet til fotballmagasinet FourFourTwo. Her fortalte Davies at han i forkant av playoff-finalen hadde blitt varslet om at klubben ville bli kjøpt opp. Jobben hans som manager var derfor i fare, selv om laget skulle rykke opp.

Tidligere enn ventet

Sesongen før Davies ble ansatt som Derby-manager havnet laget så langt nede som 20. plass i Championship. Et langsiktig mål var likevel å rykke opp til øverste nivå, og Davies fikk tre år på seg til å klare nettopp det. «The Rams» overrasket derfor mange da de kjempet i toppen allerede i hans første sesong i sjefsstolen.

«Opprykket kom altfor tidlig. Et dårlig forberedt og hjelpeløst Derby County var plutselig på øverste nivå i engelsk klubbfotball», oppsummerer Joe Devine i The Athletic.

Trøbbel på overgangsmarkedet

Deres aller største problem var spillerstallen. Dean Leacock, Matt Oakley og David Jones var viktige deler av laget som hadde vunnet 25 av 46 kamper i Championship. Men for å lykkes i Premier League måtte forsterkninger til.

Deres første signering var den walisiske angrepsspilleren Robert Earnshaw fra Norwich City. Claude Davis kom fra Sheffield United, og skulle styrke forsvaret. I tillegg hentet Derby tyske Benny Feilhaber fra Hamburger SV, og til slutt kom Kenny Miller fra Celtic. Den skotske spissen hadde tidligere opplevd suksess med Wolverhampton Wanderers, men scoret kun to mål på 25 kamper for laget da de spilte i Premier Leauge i 2003/04-sesongen.

Totalt hentet Derby inn ti spillere før sesongstart. Ni spillere dro gratis fra klubben, mens Lee Camp og Ryan Smith ble solgt for svært lave summer. Billy Davies fikk beholde jobben, men de nye eierne ønsket ikke å investere mer enn de måtte i spillerkjøp. Det skulle få konsekvenser.

Billy Davies var manageren som tok Derby opp til Premier League. Foto: Wikipedia

Sesongstarten

11. august var det klart for sesongstart på Pride Park. Portsmouth var motstander, og det hele startet ganske bra for hjemmelaget. Matt Oakley sørget for 1-0-ledelse allerede etter fem minutter. Bare 13 minutter senere utlignet derimot Portsmouth, og det sto 1-1 til pause. For å forsøke å ta tilbake ledelsen ble Robert Earnshaw byttet inn etter 74 minutter, men istedenfor satte John Utaka inn bortelagets andre scoring. Seks minutter før slutt sørget likevel midtstopper Andy Todd for at sluttresultatet ble 2-2. Derby County klarte uavgjort i premieren foran 30 000 håpefulle hjemmefans, men de neste månedene skulle de ikke få mange oppturer.

De fire neste kampene endte med tap. Steed Malbranque scoret to av målene for Tottenham da Derby ble knust 4-0 på White Hart Lane. Xabi Alonso og Fernando Torres satte inn to mål hver da Liverpool overkjørte dem og vant 6-0 på Anfield.

Før den sjette serierunden var Derby allerede nederst på tabellen i Premier League. Newcastle United var neste hinder, i oppgjøret som skulle bli deres eneste seier gjennom hele ligasesongen. Kenny Miller scoret like før pause, og kampen endte 1-0.

– Nå er vi i gang. Vi har mye jobb foran oss, men forhåpentligvis kan vi fortsette sånn som dette. Vi kontrollerte kampen, og skapte sjanser. Jeg er fornøyd med spillernes innsats, og de kan ta med seg mye selvtillit fra denne kampen, sa Billy Davies da oppgjøret var over. De neste 32 ligakampene skulle bli uten seier.

Davies ut, Jewell inn

Braktap skulle det bli flere av for Derby utover sesongen. Fem dager etter at de slo Newcastle reiste de til London for å møte Arsenal. Emmanuel Adebayor storspilte og scoret hat-trick i en kamp hjemmelaget til slutt vant 5-0.

– Adebayor og Cesc Fàbregas er to av verdens beste spillere. Jeg opplever det ikke som flaut å komme hit og få en leksjon av dem. Vi er ikke fortvilet, og vi blir bedre og bedre, forsikret Davies etter oppgjøret på Emirates Stadium.

Men Derby manglet ikke bare evnen til å forsvare seg. De hadde også store vansker med å score mål selv. I neste kamp klarte de uavgjort da de spilte 1-1 på hjemmebane mot Bolton. Deretter kom en rekke på seks kamper uten en eneste scoring. Earnshaw, Miller og de andre angrepsspillerne deres klarte ikke å tilføre det de trengte. Et ydmykende 5-0-tap på Pride Park mot West Ham United ble ett av mange bunnpunkt i løpet av sesongen, og etter 2-0-tapet mot Chelsea i den fjortende serierunden var Billy Davies sin tid som manager over.

– Dette laget er ikke godt nok for Premier League. Dette sier jeg ikke for å være respektløs overfor spillerne. De vet godt selv at de ikke er gode nok, sa Davies dagen før det ble klart at han var ferdig i klubben.

Da hadde laget sanket seks poeng i ligaen. De siste fem poengene skulle Davies sin etterfølger, Paul Jewell, få æren for.

Jewell hadde etter sine opphold i Bradford City og Wigan Athletic blitt omtalt som en spesialist på å overleve. Men Derby County var et synkende skip, og virket helt umulig å redde. I hans første kamp på sidelinjen tapte de 1-0 for Sunderland. Deretter ventet Fergusons Manchester United på Old Trafford. Cristiano Ronaldo satte inn tre av fire scoringer for hjemmelaget, og United vant 4-1.

Lojale supportere møtte opp i fleng på Pride Park gjennom hele sesongen. Her fra 2-1-tapet på hjemmebane mot Liverpool i desember 2007. Foto: Wikipedia

Året 2007 ble avsluttet med et 2-1-tap på Pride Park mot Blackburn Rovers. Det nye året startet heller ikke særlig bedre. Derby tapte mot Bolton, Wigan og Portsmouth i ligaen. Deretter røk de ut av FA Cupen etter å ha tapt 4-1 mot Preston North End, som var nummer 22 på Championship-tabellen på dette tidspunktet.

– Jeg vet ikke hvordan dette skal forklares. Jeg møter spillerne fra mandag til fredag på trening, og da er de helt annerledes. Så møter de opp på kampdag, og knekker sammen ved første tegn til motgang, sa en fortvilet Jewell etter kampen.

Mareritt til siste slutt

Robbie Savage, Danny Mills, Emanuel Villa og Hossam Ghaly var blant spillerne som ble hentet inn i januar. Ambisjonen var fremdeles å redde plassen, men det varte ikke lenge før dette ikke lenger var mulig. Den 29. mars, etter et sjeldent uavgjortresultat mot Fulham, var nedrykket klart. Aldri har noe lag vært klar for nedrykk så tidlig i en Premier League-sesong.

I løpet av de siste ti kampene slapp Derby inn seks baklengsmål ved tre anledninger. Først da de tapte 6-1 mot Chelsea. Etter dette vant også Aston Villa 6-0 på Pride Park. To kamper senere satte Robert Earnshaw inn sitt eneste ligamål gjennom hele sesongen da Derby tapte 6-2 mot Arsenal.

I siste serierunde satte de kronen på verket, og tapte 4-0 på hjemmebane mot Reading, et lag som selv kjempet for å berge plassen. Derby endte med elleve poeng, 24 færre enn Birmingham City på 19. plass. Det var hele 25 poeng opp til Fulham på trygg grunn. Én seier, åtte uavgjort og 29 tap var fasit for Derby ved sesongslutt. Kenny Miller endte som lagets toppscorer, med seks mål. Dette er det minste antallet scoringer en toppscorer har hatt for klubben noen gang.

Sesongen etter

Paul Jewell forble Derby-manager inn mot 2008/09-sesongen i Championship. Gjennom sommeren forsøkte man å rydde opp i spillerstallen. Robert Earnshaw ble solgt til erkerival Nottingham Forest. Kenny Miller gikk til Rangers, og Benny Feilhaber dro til danske AGF Aarhus. Flere spillere forble derimot i klubben, som også skulle slite den neste sesongen.

Ti måneder etter at han tok jobben vant Jewell sin første ligakamp som manager for Derby. Laget slo Sheffield United 2-1 i den femte serierunden i Championship.

– Følelsene mine er en blanding av glede og lettelse på vegne av alle i klubben akkurat nå. Dette har vært veldig smertefullt, fortalte Jewell.

Likevel måtte Derby nok en gang kjempe for å overleve. Da alle de 46 serierundene var spilt, var de åtte poeng unna nedrykk til League One. Klubben gjorde et nytt managerbytte da Jewell ble erstattet av Nigel Clough i desember.

Derby County har forblitt i Championship siden. Laget har nådd playoff fire ganger, sist i 2019 med Frank Lampard i sjefsstolen. For øyeblikket er de derimot nummer 19 på tabellen. Likevel skal mye til for å gjøre det verre enn i 2007/08-sesongen. Et lag som for alltid vil bli husket som ett av de verste i Premier League-historien.

Kilder: Tifo Football, BBC og Wikipedia.

Likte du dette? Her kan du lese flere saker:

Dette er den beste fotballspilleren du aldri fikk oppleve

Den store tragedien stoppet ikke arkitekten bak flere av de britiske storstuene