Historien om den siste rekrutten fra Newcastles franske revolusjon: Har spilt 5 kamper på 5 år

Morten Haugdahl Lie

18. mars 2021

NewcastlePremier League

Han ble døpt til den nye Thierry Henry og senere hentet til Newcastle. Deretter har Henri Saivet blitt et stort mysterium for Newcastle-supporterne.

I mai 2016 hang det et banner på Bordeauxs Matmut Atlantique stadion: «For de som drømmer om England, er det fremdeles plass på Newcastle-benken!»

Saken fortsetter under videoen

Det var rettet mot Henri Saivet, som hadde reist til Tyneside fire måneder tidligere.

Fem år senere virker det som at en plass på Newcastle-benken er utenfor Saivets villeste drømmer. Newcastle-supporterne kan nesten tilgis hvis de har glemt at 30-åringen fortsatt er under kontrakt med klubben.

Men han er altså fortsatt i klubben, til tross for at han ikke er blant Steve Bruces 25-mannstropp.

BILDET: Henri Saivet. Foto: Wikipedia

232 minutter på 5 år

Saivet har totalt spilt 232 minutter fordelt på fem kamper for Newcastle, tre av kampene startet han i Premier League.

Franskmannen har blitt lånt ut tre ganger samtidig som han har mottatt lønn fra Newcastle på 32.000 pund i uken.

Regner man med overgangssummen som Newcastle betalte Bordeaux i 2016 på 4.5 millioner pund, kan man regne seg fram til at franskmannen har kostet Tyneside-klubben mange millioner kroner per kamp han har spilt.

Uansett, i motsetning til sommeren 2016, 2017 og 2018, valgte Bruce å inkludere ham på førstelagets treninger først sommeren 2020.

Faktisk hevder kilder tett på Newcastle at Saivet ikke er en forstyrrende innflytelse i laget, ifølge The Athletic i 2019.

Han skal være kjent for å være en noe stille, men fornøyd og glad spiller på treningsfeltet, ofte sett sammen med Christian Atsu rundt lunsj-bordet. Han var også mye sammen med Florian Lejeune før han ble sendt på lån til spanske Alaves.

Bruce skal nemlig ha et godt forhold til franskmannen til tross for at midtbanespilleren ikke får spille for klubben. Saivet skal, ifølge rapporter, være fornøyd med tilværelsen på Tyneside.

Han er regnet som en positiv innflytelse i laget selv om han teknisk sett ikke er en del av det.

Sjef-speiderens beundring

Så, hvorfor ble Saivet oversett av Steve McClaren, Rafa Benitez og Steve Bruce?

Problemet skal stamme fra da han opprinnelig signerte for klubben, hevder The Atheltic tilbake i 2019.

Som den siste rekrutten under klubbenes såkalte franske revolusjon, symboliserer han hvordan et prosjekt som startet så bra med signeringer som Hatem Ben Arfa og Yohan Cabaye, har blitt foreldet.

Den tidligere sjef-speideren i Newcastle, Graham Carr som hadde en god oversikt over spillere i Frankrike, hadde lenge vært en stor beundrer av Saivet.

Franskmannen startet karrieren som spiss og var nevnt som den nye Thierry Henry. De som spilte 2008-utgaven av Football Manager husker nok hvor god Saivet ble som spiss.

Men den tidligere Bordeaux-spilleren slet med skader, som skal ha bidratt til at han ble flyttet ned til midtbanen da han mistet både hurtighet og fysikk.

McClaren var ikke overbevist

Speidere fra Swansea, Tottenham og Newcastle så Saivet for Bordeaux borte mot Liverpool i Europaligaen i 2015. Saivet sendte bortelaget i ledelsen med et frispark og selv om Liverpool snudde kampen og vant 2-1, leverte franskmannen til toppkarakter den kampen.

Redd for å gå glipp av den talentfulle midtbanespilleren, handlet Newcastle raskt i januarvinduet i 2016 og signerte Saivet, dette til tross for at daværende manager Steve McClaren ikke var overbevist. McClarens prioritet var å hente Jonjo Shelvey.

HADDE ØYNENE PÅ SHELVEY: Steve McClaren var ikke overbevist av Saivets kvaliteter.  Foto: Skjermdump

Newcastle trengte en midtbanespiller av defensiv kaliber da det var ventet at Cheick Tiote skulle forlate klubben i samme overgangsvindu. Klubben endte opp med å hente både Saivet og Shelvey.

Men Tiotes overgang fra klubben gikk i vasken og Saivet, som hadde fått starte de to første kampene siden han kom til klubben, måtte finne seg i å bli benket.

Scoring under Benitez før han forsvant ut igjen

Da Benitez tok over klubben i mars 2016, kunne han ikke forstå hvorfor Newcastle hadde hentet Saivet til klubben. Franskmannen befant seg plutselig blant reservene i Newcastle før han ble sendt på lån til Saint-Etienne påfølgende sommer.

I Benitez syn, var Saivet teknisk dyktig, men han manglet fysikk og utholdenhet til å kontrollere en midtbane i engelsk fotball.

Benitez hadde aldri noen problemer med franskmannens holdninger, han så bare ikke på ham som en god nok fotballspiller.

MENTE SAIVET IKKE VAR GOD NOK: Rafa Benitez kunne ikke forstå hvorfor klubben hentet Saivet. Foto: Wikipedia

Selv om spanjolen transferlistet Saivet og sendte han ned til reservelaget i 2017, ble han tildelt et nummer på drakten så fort Newcastle-manageren innså at hans ønske om å rydde i stallen, ikke ville bli realisert.

Saivet fikk likevel ikke spille for Newcastle før Benitez ble tvunget til å bruke ham på grunn av mange skader i laget i desember 2017.

Han skulle utgjøre den sentrale midtbanen sammen med Mohamed Diame borte mot West Ham. Han startet kampen forferdelig da ha ga bort ballen til Marko Arnautovic som enkelt kunne score alene med keeper.

Fire minutter senere forlangte Saivet å ta et frispark som Newcastle fikk tildelt. Fra 25 meter skrudde han ballen i mål og bidro til at Newcastle vant kampen.

Franskmannen spilte aldri en ligakamp igjen under Benitez.

Newcastle-supporterne har kanskje aldri skjønt hvorfor han ikke fikk fornyet tillit etter den scoringen. Primært skal det ha vært på grunn av det han ikke klarte å gjøre i kampen mot West Ham.

Han dominerte ikke som en midtbanespiller skal gjøre.

En kilde tett på Newcastle skal ha uttalt i senere tid at han er en frispark-spesialist, men ikke mye mer.

Nærmer seg kontraktsslutt

De neste 18 månedene tilbrakte Saivet i Tyrkia for klubbene Sivasspor og Bursaspor på lån. I 2018/19-sesongen spilte franskmannen 29 kamper og sto for to nettkjenninger. Sesongen ble likevel en nedtur da Bursaspor rykket ned.

Han returnerte til Tyneside, til tross for interesse fra Tyrkia og Frankrike, ble Saivet værende i Newcastle.

Nå var det Steve Bruce sin tur til å overse Saivet. Franskmannen fikk ikke spille i Carabao cup, men han ble heller ikke flyttet ned til reservelaget i 2019/20-sesongen.

Ifølge Transfermarkt.com har han spilt tre kamper for reservelaget denne sesongen.

ÆRVERDIGE ST. JAMES PARK: Saivet har etter alle solemerker spilt sin siste kamp for Newcastle. Foto: Wikipedia

Over fem år siden han signerte for Newcastle, har han tilsynelatende en meget lang vei til å nå en plass på benken. Han befinner seg fortsatt i Newcastle, men han er en fotballspiller som ikke spiller mye fotball.

Saivets kontrakt med Newcastle går ut til sommeren.