Amerikansk avis hevder at en tweet var begynnelsen på slutten for stjernespillerens Arsenal-karriere

Foto: Wikipedia

Jørgen Haug

1. november 2020

ArsenalPremier League

Den amerikanske avisen The New York Times hevder at en melding på mikrobloggtjenesten Twitter var starten på slutten for Mesut Özils Arsenal-karriere.

Vi skrur tiden tilbake til desember 2019. Etter mye trøbbel med skader har den elegante midtbanespilleren spilt seg inn til fast plass på Arsenals lag. Den frittalende tyskeren sitter ett eller annet sted i London og klargjør en Twittermelding.

Saken fortsetter under videoen

Hvis Özil sender denne tweeten, kan han vinke farvel til alt som har å gjøre med de som sitter i maktposisjoner i Kina. Han er blitt advart av både rådgivere og venner om at han ikke bør publisere denne Twittermeldingen, men han gjør det likevel.

Tweeten er en støtte til folkegruppen Uighurene. Dette er en folkegruppe som hovedsakelig bor i den kinesiske provinsen Xinjiang. Disse menneskene føler seg undertrykt av landet de bor i, og har i flere år vært i politisk opposisjon til den kinesiske regjeringen i Beijing.

Dermed er spetakkelet i gang. Kina reagerer som alle, inkludert Özil selv, hadde forutsett. Nå forsvinner alle de seks millioner kinesiske følgerne han har på det Twitter-lignende sosiale mediet Weibo. Hans kinesiske fanklubb, med opptil 50 tusen medlemmer, forsvinner også. Tyskeren kan aldri mer spille i Kina, og det kan fort hende at han vil bli ekskludert av klubber med kinesiske eiere eller store kinesiske sponsorer.

Øyeblikket da alt endret seg?

The New York Times skriver at de ikke vet hvor mye av det som har hendt siden har sitt utspring fra denne tweeten, men legger til at Özil selv er overbevist om at det var da alt endret seg. Arsenal er like overbevist om at det ikke har spilt en rolle i ettertid.

Uansett hva som stemmer er det noe som er helt sikkert, skriver den amerikanske avisen.

– Noen få dager etter at Özil gikk ut med denne meldingen, nektet to kinesiske Premier League-rettighetshavere å sende en Arsenal-kamp.

Alt på det kinesiske internettet som omhandlet Özil ble slettet. For Arsenal var dette en alvorlig sak, men også for hele Premier League. Verken London-klubben eller ligaen har råd til at Kina skal trekke seg ut av sponsor- og TV-rettighetsmarkedet. Dermed valgte Arsenal å distansere seg fra sin egen spillers offentlige utspill på Twitter.

Politiske utspill

Situasjonen med Özil gjør det ekstra betent med tanke på ting som har skjedd i samband mellom den politiske og sportslige fronten i ettertid. For det er ikke slik at Premier League og alle klubbene tar avstand fra å komme med politiske budskap. Siden ligaen startet opp igjen etter å ha blitt stengt på grunn av korona, har Premier Leagues aktører markert sin støtte til «Black Lives Matter» i forkant av alle kamper. Nylig var Arsenal-kaptein Pierre-Emerick Aubameyang ute med sin støtte til den nigerianske befolkningen. Dette ble støttet av klubben.

Dermed ser det ut til å være budskapet til Özil som skaper problemer – ikke at han markerer politisk støtte til en sak.

Nektet å gå ned i lønn

Forholdet mellom Özil og Arsenal ble ekstra betent i vår, da tyskeren nektet å gå ned i lønn – til tross for at omtrent alle de andre lagkameratene gjorde det.

– Özil hadde spørsmål til Arsenal-ledelsen om hva pengene fra lønnskuttet skulle gå til. Han ønsket å forsikre seg om at pengene skulle gå til de øvrige ansatte i klubben, som ikke spiller på banen. Disse spørsmålene skal han ikke ha vært fornøyd med svarene på. Derfor valgte han å avstå fra lønnskutt, skriver The New York Times.

Etter dette har ikke Mesut Özil vært på banen et eneste minutt for Arsenal. Han er utelatt fra Arsenals tropp i både Premier League og Europa League.

«Skilte lag» med ansatte

I august kunngjorde Arsenal at de hadde «skilt lag» med 55 ansatte i administrasjonen. Özil interesserte seg spesielt for en av de: maskoten Gunnersaurus.

Da Arsenal kunngjorde at de hadde skilt lag med Jerry Quy – mannen bak Gunnersaurus i 27 år – gikk Özil offentlig ut å sa at han skulle betale Quys lønn til Arsenal-fansen var tilbake på tribunene på Emirates. Klubben skal ha blitt rasende over dette, og nå skal det være svært betent mellom Özil og Arsenal.

Denne saken står igjen som et slags symbol på mistilliten mellom den tyske spilleren og klubben han er spiller for.

Ingen vet vel ikke helt om dette betente mistillitsforholdet startet med en tweet i desember 2019. Özil mener det. Klubben benekter dette. Uansett – når Arsenal skal spille kamper denne høsten er ikke midtbanespilleren, som en gang var blant verdens beste fotballspillere, å finne på banen.