21-åringen er bare den sjette skotske spilleren på Spanias øverste nivå

Foto: Wikipedia

Isak Brønseth

12. februar 2021

Celta VigoLa Liga

Jordan Holsgrove har fått to innhopp i La Liga for Celta Vigo så langt denne sesongen. Unggutten er en av bare to britiske spillere i ligaen.

Holsgrove ble hentet til Celta Vigos reservelag i fjor. Midtbanespilleren kom fra Championship-klubben Reading, der han spilte tre ligakamper i løpet av 2019/20-sesongen.

Saken fortsetter under videoen

Nå har han ved flere anledninger sittet på innbytterbenken for den spanske klubben, som for øyeblikket er nummer ti på La Liga-tabellen. Den 8. januar fikk han sin debut da han kom inn i pausen mot Villarreal. Han spilte også en halvtime av kampen da de møtte Granada ved månedsskiftet, og har imponert flere.

Mandag ble han derimot sittende på benken da laget klarte å holde serieleder Atlético Madrid til uavgjort på bortebane.

Britiske spillere har det ikke vært for mange av i La Liga opp gjennom årene. I dag er Holsgrove og Atlético Madrid-forsvarer Kieran Trippier de eneste som spiller på toppnivå i Spania.

Når det gjelder skotske spillere er Holsgrove bare den sjette til å spille i La Liga noensinne. Disse fem var før han:

John Fox Watson (Real Madrid, 1948-1949)

Watson er den eneste skotten som har spilt for Real Madrid. Han fikk derimot kun én kamp for klubben, da de tapte 3-1 for nettopp Celta Vigo. Han spilte også for Fulham og Crystal Palace i England.

Steve Archibald (Barcelona, 1984-1987)

Archibald hadde et noe mer suksessrikt opphold i Spania enn Watson. I løpet av tre år spilte han 55 kamper for Barcelona, og i 1984/85-sesongen var han med på å vinne La Liga. Samme sesong ble Archibald lagets toppscorer i ligaen, med 15 nettkjenninger. Engelske Terry Venables var lagets manager i samme periode.

Archibald returnerte til Spania for å spille for Barcelonas byrival, Espanyol, i 1990. Dette var derimot på andre nivå.

Ted McMinn (Sevilla, 1987-1988)

Vingen ble hentet til Sevilla fra Rangers, og fikk 22 ligakamper for den spanske klubben. Det var nok ikke tilfeldig at landsmannen Jock Wallace var manager for laget på denne tiden.

Oppholdet til McMinn ble sterkt preget av at han brakk benet bare tre uker etter å ha ankommet Sevilla. Da Wallace fikk sparken, ble han også fryst ut. Mange supportere ønsket likevel å beholde spilleren, men han vendte hjem til Storbritannia etter ett år, nærmere bestemt til Derby County.

Alan Hutton (Mallorca, 2012-2013)

Da McMinn forlot Sevilla skulle det gå hele 24 år før en ny skotte prøvde seg i La Liga. Høyreback Alan Hutton ble i 2012 lånt ut til Mallorca fra Aston Villa.

Han spilte 17 ligakamper for klubben, som havnet på 18. plass og rykket ned ved slutten av sesongen. Mallorca ønsket likevel å signere Hutton på permanent basis, men dette lot seg ikke gjøre av økonomiske grunner.

Olvier Burke (Deportivo Alavés, 2019-2020)

Den nåværende Sheffield United-spilleren ble lånt ut til Alavés fra West Bromwich Albion. Han spilte 31 kamper, og scoret til og med et mål i La Liga da laget slo Eibar 2-1. Laget berget akkurat plassen på øverste nivå, og endte til slutt på 16. plass.

Les også:

Her er britene som har spilt i «El Clásico»