Gerrard vil bli stående igjen som en legende i Rangers’ historie

Foto: Эдгар Брещанов/Wikipedia

Jørgen Haug

11. mars 2021

KOMMENTARRangersScottish Premiership

KOMMENTAR:

Da Steven Gerrard kom til Rangers for hans første managerjobb 1. juni 2018, var oppgaven klar: Han skulle stoppe Celtic fra å fortsette dominansen og ta 10 ligatitler på rad.

Selv om det i starten virket som Gerrard både var for uerfaren og ute av stand til å klare dette, var progresjonen fra det første året til det andre året nok til å overbevise Ibrox-styret om at laget gikk i riktig retning.

Saken fortsetter under videoen

Denne sesongen har vært helt outstanding, og 10 år etter at klubben ble slått konkurs, er Rangers endelig tilbake på toppen av skotsk fotball.

I juni 2012, etter fire år under administrasjon, ble Rangers tvunget til å bli slått konkurs, og i hovedsak ble de en ny klubb med det samme navnet og stadion. Likevel bærer de historien til Rangers FC på skuldrene, som inkluderer den delte rekorden med ni ligamesterskap på rad på 90-tallet.

Ni på rad hadde blitt oppnådd av begge Old Firm-lagene tidligere, men da Rangers ble flyttet ned til nivå fire, og med Celtic som det dominerende laget etter å ha vunnet tittelen i 2011/12-sesongen, ble målet om å ta 10 ligatitler på rad tidlig etablert for Celtic.

De to siste sesongene har Rangers kommet litt nærmere, og forrige sesong fulgte de Celtic tett hele veien til de kollapset etter vinteren.

Uansett, med Gerrard ved roret spilte de mye bedre fotball og bygde noe som lignet på at de kunne følge Celtic tett denne sesongen.

Likevel var det ingen som forventet at denne sesongen skulle bli som den har blitt i Skottland. Celtic har kollapset totalt, med Neil Lennon som til slutt mistet jobben tidligere i år. Men mye verre for Celtics del, er det at Rangers har vært helt strålende.

De har fortsatt ikke tapt i den skotske ligaen denne sesongen, og i helgen ble de kronet til vinnere seks runder før slutt – allerede før ligaen går inn i sluttspillet.

Rangers har scoret 77 mål på 32 kamper denne sesongen, mens de bare har sluppet inn utrolige ni ligamål. Det er bare i to kamper hjemme på Ibrox at de har sluppet inn mål. De har vunnet alle 16 kampene, 14 av dem uten å slippe inn mål.

Lørdagens hjemmeseier mot St Mirren, en komfortabel 3-0-seier, var alt Rangers’ supportere trengte å se for å starte festen.

Laget ble hyllet ved mottagelsen til Ibrox av tusenvis av fans i gatene, som tente bengalske lys og fyrverkeri da de viste laget og manageren akkurat hvor mye dette betyr.

På tross av korona-lockdown og de gjeldende restriksjonene i Skottland, var det vanskelig å ikke forstå de overveldende følelsene fra Rangers-fansen etter et fryktelig tiår, da de har vært langt nede i ligasystemet samtidig som de har sett Celtic vinne trofé etter trofé.

Celtic spilte på søndag og klarte bare 0-0 og uavgjort mot Dundee United. Det betydde at tittelkampen offisielt ble vunnet av Rangers. George Square i sentrum av byen ble en festplass for tusenvis av supportere.

Det er ikke en ideell situasjon med koronaviruset, og det kunne utvilsomt blitt håndtert med mer verdighet, men etter så mange år i skyggen av sine rivaler, var det endelig Rangers-supporternes tur til å feire tittelen igjen.

Gerrard vil stå igjen i historien til Ibrox-klubben som en legende fordi han fullførte oppgaven med å stoppe Celtic, men alt tilsier at han ikke er ferdig enda.

Rangers har vært strålende i Europa også, og torsdag kveld spiller de det første oppgjøret i Europa Leagues åttedelsfinale mot Slavia Praha. I forrige runde slo de ut Royal Antwerpen.

De var i UEFA-cupfinalen i 2008, da de tapte mot Zenit i finalen i Manchester. Men slik de spiller, og med den selvtilliten og evnen til å avgjøre kamper som de har, kan de gjøre det utenkelige igjen i denne sesongens Europa League.

Det vil garantert ikke bli enkelt, men etter tre år i sjefsstolen som Rangers-manager, har Gerrard vist sine evner som manager, og hans tro på egne spillere kan ta laget langt. En ting er i alle fall helt sikkert: Han har ubegrenset støtte fra Rangers-fansen.