England til EM-finale for første gang i historien: – Jeg er så stolt

Isak Brønseth

8. juli 2021

DanmarkEnglandEuropamesterskapetItalia

Danmark ble slått 2-1 i semifinalen. Nå er Italia siste hinder for Gareth Southgates mannskap i finalen på Wembley.

Sampdoria-spiller Mikkel Damsgaard sendte først Danmark i ledelsen med et vakkert frispark etter 30 minutter. Deretter våknet England til liv.

Et innlegg fra Bukayo Saka, opprinnelig til Raheem Sterling, førte til at Simon Kjær sendte ballen i eget nett seks minutter før pause. Da kampen var halvspilt sto det 1-1.

Selv om England styrte kampen, klarte de ikke å sette ballen i mål bak Kasper Schmeichel før alle de 96 minuttene var spilt. Men like før første ekstraomgang var omme, skaffet Sterling straffespark. Det ble satt sikkert i mål av lagets toppscorer, Harry Kane.

Første finale i historien

England har aldri vært i finalen i et Europamesterskap tidligere. I 2016 ble de slått ut av Island i åttendedelsfinalen. I 1996 kom de så langt som til semifinalen, men ble slått ut på straffesparkkonkurranse mot Tyskland da nåværende manager Gareth Southgate bommet på den avgjørende straffen.

Landslaget har ikke vært i finalen i en stor internasjonal turnering siden de vant VM i 1966, da de slo Vest-Tyskland på nettopp Wembley.

– Jeg er så stolt av spillerne. Det er en fantastisk begivenhet å være en del av. Vi visste at dette ikke ville bli enkelt. Når du har ventet så lenge som vi har på å komme gjennom en semifinale, med disse spillerne, som også har lite internasjonal erfaring. De har gjort en fantastisk jobb, sa Southgate til ITV Sport etter seieren mot Danmark.

Tirsdag vant Italia på straffesparkkonkurranse mot Spania. Dermed venter Roberto Mancinis gutter i finalen. Den spilles søndag klokken 21:00 norsk tid.