Fredag kveld møtes de to gamle storhetene til bunnoppgjør

Nottingham Forest v Luton Town
Foto: Action Images / Andrew Boyers

Isak Brønseth

25. februar 2021

ChampionshipDerby CountyNottingham Forest

Derby County og Nottingham Forest har begge vært på toppen av engelsk fotball. Nå kjemper de for å unngå nedrykk til League One.

Midt i Nottingham står Brian Clough på sokkel. Han holder hendene i været, som han så mange ganger kunne gjøre da han var manager for Nottingham Forest. Clough vant den engelske toppdivisjonen med laget i 1978, og Europacupen både i 1979 og 1980. Under hans ledelse ble Forest verdens beste fotballag.

Saken fortsetter under videoen

Under en halvtimes kjøretur fra Nottingham ligger hjemmebanen til Derby County. Oppgjøret mellom de to klubbene er kjent som East Midlands Derby, og går ofte hett for seg.

Mye til felles

Men mellom dem deler de store deler av historien. Før sitt opphold i Forest var Clough Derby-trener, og hadde stor suksess også her. I 1969 tok han laget opp fra datidens andredivisjon, og kun tre år senere var de ligamestre. Clough hadde en unik evne til å skape vinnerlag, noe han viste i både Derby og Forest.

«Elven Trent er helt nydelig. Det vet jeg fordi jeg har gått på den i 18 år» – Brian Clough

Klubbene har også noe annet viktig til felles. Etter managerlegendens tid har det meste gått nedover. Derby County var sist oppe i Premier League i 2008. Da havnet de helt nederst på tabellen med den laveste poengsummen i ligaens historie, en pinlig rekord som de fremdeles innehar. De er nå inne i sin 13. sesong på rad i Championship, og har mislyktes i playoff til øverste nivå ved fire anledninger i løpet av disse årene.

Steven Gerrard og Fernando Torres feirer scoring mot Derby County i 2007. Kampen mot Liverpool på Pride Park ble ett av deres 29 tap i ligaen den sesongen. Foto: Reuters/Darren Staples

For Nottingham Forest er det enda verre. Brian Clough var manager for klubben i 18 år fra 1975 til 1993. I løpet av de 28 årene etter hans avgang har klubben vært gjennom 35 managerbytter. Nå er det Chris Houghton som styrer skuta for et Forest-lag som er nede på 16. plass i Championship. De har ikke vært oppe i Premier League etter tusenårsskiftet, og har ikke nådd playoff en eneste gang etter dette. I tre sesonger fra 2005 til 2008 var de så langt nede som tredje nivå, i League One.

Stigende formkurve hos begge lag

East Midlands Derby er blitt til et skikkelig bunnoppgjør. Fredag skal Forest ta kjøreturen til Pride Park for å møte Derby County, som er to plasser og to poeng under dem på Championship-tabellen.

I forkant av kampen har begge lag vist bedre takter. Forest har vunnet to kamper på rad mot Blackburn Rovers og Rotherham United. Wayne Rooneys Derby-lag har vunnet tre av sine fire siste ligakamper, og slo Huddersfield Town 2-0 så sent som på tirsdag denne uken.

Wayne Rooney
Wayne Rooney har lagt skoene på hylla, og er nå manager for Derby County. Foto: Action Images/Andrew Couldridge

Forrige kamp mellom de to endte 1-1 på City Ground i oktober. Derby har ikke slått Forest siden 2017, og vandrepokalen Brian Clough Trophy har vært i Nottingham siden februar i 2019. Denne gangen handler derimot ikke oppgjøret kun om heder og ære. Det handler om overlevelse.

Likte du dette? Les også:

Historien om det verste laget i Premier League noensinne

Han var sentral for daværende Premier League-klubb. I fjor kunne sønnen havnet i samme klubb

Hadde ingen planer om å bli proff. Ble likevel første nordmann i både tysk og engelsk toppdivisjon